Mantelzorger beter balans Cursus “De kunst van het zorgen en loslaten”

BERKELLAND – Veel mantelzorgers staan automatisch klaar voor hun naaste dierbaren. Of dat nu voor hun ouder(s), partner, kind of vriend(in) is. Voor bijna alle cursisten geldt dat de zorg soms sluipenderwijs de overhand krijgt en zij de neiging hebben zichzelf te vergeten. En zo ontstaat langzaamaan ’t gevoel dat je jezelf kwijtgeraakt bent of dat je je klem voelt zitten, moe of overspannen dreigt te raken. Vanuit zo’n situatie ligt overbelasting op de loer. Hoe vind je weer ’n balans tussen én voor jezelf zorgen én voor de ander? Een van de deelnemers uit de vorige cursus verwoordde het als volgt: ’ Met hulp van de cursus heb ik beetje bij beetje weer geleerd om ook voor mezelf te zorgen. Ik heb weer ontdekt om zelf ook wensen en tijd te mogen hebben. Hierdoor heb ik weer meer energie.’

Cursus
Deze cursus helpt je daarbij. Je wordt je meer bewust van je manier van zorgen, hoe je dat doet met wie jij bent. Waar raak je uit balans tussen het zorgen en je eigen behoeften? Je leert stilstaan bij je eigen gedrag, maar ook bij je wensen, kwaliteiten en valkuilen.
Je herkent veel in de ervaringen en verhalen van de andere mantelzorgers in de groep en het is prettig om te horen dat je niet de enige bent. Veiligheid, respect en jezelf mogen zijn, zijn erg belangrijk en worden gewaarborgd.

De ervaringen van mantelzorgers die deze cursus eerder volgden zijn heel positief:
‘Er wordt goed uitgelegd en het is voor iedereen te begrijpen. Ik heb veel opgestoken, waar ik dagelijks iets aan heb. Vooral dat loslaten sprak me aan en het beter inzetten van mijn eigen kracht. Ik dacht ‘dat lukt me nooit’, maar het is toch gelukt! Ik denk meer na voordat ik wat doe.’

Informatie
Binnenkort start de 75e cursus van De Kunst van het Zorgen en Loslaten!
De cursus in Berkelland gaat half december weer van start en bestaat uit 7 bijeenkomsten verspreid over een periode van vijf maanden. De cursus wordt gesubsidieerd door de gemeente Berkelland en is gratis. Er kunnen maximaal 5 mantelzorgers meedoen zodat er voldoende onderlinge afstand bewaard kan worden i.v.m. de maatregelen rondom corona.
Aan het begin van de cursus ontvangt u een cursusmap met alle onderwerpen en praktische oefeningen.

Wilt u meer weten? Kijk dan op de website http://www.mantelzorgenloslaten.nl.
Voor informatie en opgave kunt u terecht bij Fabiola Heupink van IVT, telefoon 0545-478346 of bij Wim Staargaard van Voormelkaar Berkelland, telefoon 06-47160107 of via de mail: [email protected].

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven