Beginnende vogelkweker staat er niet alleen voor

Door Redactie op 23-11-2020

RUURLO – Nu menigeen door de coronacrisis gedwongen wordt om meer tijd thuis door te brengen herontdekken tal van mensen het waardevolle gezelschap van dieren als honden, katten, cavia’s, kippen en konijnen. Maar ook het houden van kooi- en volièrevogels, met een mooi woord avicultuur geheten, staat in de belangstelling. Met name de gezelschapsvolières winnen weer aan populariteit. In de tuin of binnenshuis als kamervolière. Bijvoorbeeld in een niet gebruikte slaapkamer of zelfs op zolder. Zelfs een beginner kan zich eraan wagen, want er is voldoende hulp en begeleiding te krijgen.

“Met vogels zijn de mogelijkheden eindeloos. Men haalt exotische natuur in huis, waarvan de verzorging structuur geeft aan de dag. De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NbvV) waarvan we als Vogelvereniging Ruurlo lid zijn, ook wel aangeduid als ‘de bond’, kan voor een beginnend maar ook de meer ervaren vogelliefhebber veel betekenen”, zegt bestuurslid Henk Haakmeester van Vogelvereniging Ruurlo. “Voor een bescheiden bedrag kan men namelijk lid worden van een vogelvereniging. Zo’n vereniging heet bij de NBvV een afdeling. Ben je lid van zo’n afdeling dan word je automatisch lid van de bond.”
“Men kan zich ook aanmelden als verspreid lid, zonder tussenkomst van een afdeling. In beide gevallen ontvangt men maandelijks het rijk geïllustreerde magazine Onze Vogels. Met in begrijpelijke taal alles wat men moet weten over het houden van kooi- en volièrevogels en nog veel meer”, aldus Haakmeester. De NBvV kent ook speciaalclubs. Gaat de belangstelling uit naar één vogelsoort of groep vogels, dan kan men de kennis daarover verdiepen.

Voordelen
Lid worden van een vogelvereniging zoals die van Vogelvereniging Ruurlo heeft zeker voordelen. Daar zitten de mensen die de toekomstig eigenaar van een volière verder kunnen helpen. Want bij succesvol en mét oog voor dierenwelzijn vogels houden komt wel het een en ander kijken. Henk Haakmeester: “Het is meer dan een vogeltje in een kooi met een natje en een droogje. Advies van een ervaren vogelhouder begint al bij het bouwen van een volière. Die moet optimaal op de zon staan, bij voorkeur een water- en winddicht gedeelte hebben (het binnenhok), maar ook een buitenvlucht. Dat is het gedeelte dat men kan beplanten, waar een vijvertje in kan worden aangelegd, kortom: wat men zo mooi kan maken als men maar wil. De Facebookgroep ‘Volière Vogelhouders’ staat vol met mooie voorbeelden.”

Belangrijk
Advies is ook belangrijk bij de keus welke vogels men wil gaan houden. In een gezelschapsvolière kan niet alles zo maar bij elkaar. Dat is een recept voor teleurstellingen. Ervaren vogelhouders kunnen vertellen hoe een ideale volière eruit moet zien. Als lid van een vogelvereniging leert men verder mensen kennen van wie men voor sportieve prijzen vogels kan kopen. Mensen bij wie men daarna altijd terecht kan voor raad en daad als het even niet lukt met de vogels. Zij weten wat vogels eten, of ze het jaar rond buiten kunnen blijven, of in de wintermaanden beter beschut gehuisvest kunnen worden. Welke nestgelegenheid en nestmateriaal men de vogels aan moet bieden voor een optimaal resultaat. Verder moeten sommige vogelsoorten van de overheid geringd worden: ze krijgen dan op jonge leeftijd een vaste pootring om. Ook daar kunnen de mensen van de vereniging bij helpen. Ze bestellen zelfs de ringen op het bondsbureau van de NBvV in Bergen op Zoom.

Leerzaam
Wie lid wordt van een vogelvereniging (en daarmee dus van de bond), kan de leerzame en gezellige verenigingsavonden bezoeken met ter zake kundige sprekers. Daar kunnen ook ervaringen worden uitgewisseld met andere liefhebbers. Ook leuk is het bezoeken van de jaarlijkse tentoonstelling van de vereniging, en wie weet doet de nieuweling al over een paar jaar met de zelfgekweekte vogels mee aan zo’n tentoonstelling.
Henk Haakmeester: “Een volière met vogels kan gewoon leuk zijn, maar wie zich erin verdiept ontdekt dat vogels houden een wereld op zich is. Het mooie daarvan is dat je het zo serieus kunt doen als bij jou past. Maar hoe je het ook doet: bij de bond zit je altijd goed.”
Meer informatie op de website van de bond.

 

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Afgelastingen zondag 26 maart
BERKELLAND - De forse regenval van gisteren heeft en voor gezorgd dat er diverse voetbalwedstrijden vanmiddag niet doorgaan. Hieronder een overzicht:&......
Lees verder »

Programmeren met Scratch! bij BIEBlab
BERKELLAND - Op woensdag 5 april2023 (Ruurlo) en woensdag 12 april (Borculo), om 15.00 uur, kun je in het BIEBlab leren programmeren met het programma......
Lees verder »

J.W. Schepers schoolvoetbaltoernooi groep 3 en 4
BORCULO - Op woensdagmiddag 5 april aanstaande organiseert voetbalvereniging DEO, evenals voorgaande jaren, het Jan-Willem Schepers schoolvoetbaltoern......
Lees verder »

Laatste mogelijk om hout te brengen bij paasvuur in Dijkhoek
BORCULO – De Paasvuurbouwers in de Dijkhoek zijn al enkele weken bezig met het paasvuur en hebben inmiddels genoeg hout mogen ontvangen om een mooi p......
Lees verder »

Wieler Toer Club Neede organiseert “USED RIDES” Singels en Essentocht
NEEDE - Wieler Toer Club Neede organiseert op Zondag 23 april weer de "USED RIDES" Singels en Essentocht. De route is geschikt voor de racefiets. Dit ......
Lees verder »

Workshop ‘Planten en dieren herkennen met een app’
BERKELLAND – Op dinsdag 11 april (Ruurlo) en donderdag 13 april (Eibergen) wordt er in beide bibliotheken uitleg gegeven over apps, waarmee je plante......
Lees verder »

Verkiezingsuitslag Provinciale Staten: Gelderland krijgt 36 nieuwe Statenleden
GELDERLAND - Het Centraal Stembureau maakt vandaag de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing bekend. 15 partijen nemen de komende periode plaats......
Lees verder »

Burgernetmelding: Jongen (10) vermist in Borculo UPDATE
BORCULO - De politie heeft donderdagmiddag even voor half twee een burgernetmelding uitgedaan. In Borculo wordt een 10 jarige jongen vermist. Hierond......
Lees verder »

Verkennende gesprekken onderhandelingsfase Gelderland starten vrijdag 24 maart
BERKELLAND - De lijsttrekkers van de voorlopig gekozen partijen voor Provinciale Staten van Gelderland maakten op woensdag 22 maart 2023 kennis met v......
Lees verder »

Informatiemarkt over geldzaken
BERKELLAND - De Cliëntenraad Participatiewet FiJnder Werkleerbedrijf Oost Achterhoek organiseert op 31 maart een speciale informatiemarkt over geldzak......
Lees verder »

AED in appartementencomplex Villa des Fleurs Borculo
BORCULO - Sinds kort is een AED aangebracht aan het appartementencomplex Villa des Fleurs aan de Tedinkweide in Borculo. Te gebruiken voor iedereen e......
Lees verder »

Lentewandeling VVV Neede groot succes
NEEDE - Het prachtige weer heeft afgelopen zondag veel mensen naar de wandeling van VVVV Neede gelokt. Men kon kiezen uit een van de drie routes, t.w......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »