Gevolgen maatregelen Covid-19 voor openbaar vervoer Gelderland

Door Redactie op 10-11-2020

BERKELLAND – De gevolgen van de maatregelen vanwege Covid-19 voor de (maatschappelijke) kosten en opbrengsten van het openbaar vervoer zijn groot. Het Rijk zorgt nu voor een compensatieregeling voor de vervoerders. Bussen en treinen rijden nog nagenoeg op dezelfde sterkte. De regionale overheden hebben afgesproken ook hun bijdrage te leveren aan het op peil houden van het openbaar vervoer door 100% de exploitatiekosten te vergoeden en akkoord te gaan met een acceptabele afschaling van de dienstregeling. Landelijk is afgesproken dat er voor de periode na 1 juli 2021 een transitieplan voor het openbaar vervoer komt, zodat dit weer op eigen benen komt te staan. Prijsstijgingen, snijden in de dienstregeling of ambities worden hierbij niet uitgesloten. De keuzes hiervoor moeten in het voorjaar van 2021 worden gemaakt.

30 miljoen euro verlies aan reizigersinkomsten
Voor 2020 bedraagt het verlies aan reizigersinkomsten voor de Gelderse concessie Arnhem-Nijmegen, Achterhoek-Rivierenland, Veluwe en Valleilijn naar verwachting 30 miljoen euro. Dit heeft te maken met het reisadvies en het toegenomen aantal thuiswerkers. Daarnaast hebben sommige groepen het ov (tijdelijk) de rug toegekeerd ten gunste van de auto. In de periode van januari tot en met 30 september gaat om 42% minder instappers ten opzichte van 2019.

Noodconcessies
Als gevolg van de impact van de maatregelen Covid-19 is er veel onzekerheid voor de vervoerders over de reizigersaantallen. Daardoor blijven inschrijvingen voor aanbestedingen uit. Dit is een landelijk beeld en ook te zien in Gelderland. Daarom heeft de provincie besloten om zogenaamde noodconcessies uit te geven (concessies voor maximaal 2 jaar) voor de Valleilijn en de concessie Arnhem/Nijmegen en de verantwoordelijkheid te nemen voor de opbrengsten. Dit vermindert het risico voor de vervoerder.

Compensatieregeling door Rijk en provincie
In 2020 en tot 1 juli 2021 compenseert het Rijk via de provincies de vervoerders. In 2020 krijgen de vervoerders 93 tot 95% vergoed van de gederfde inkomsten. Voorwaarde is wel dat provincie Gelderland de exploitatiesubsidie voor deze periode 100% doorbetaald ondanks dat er 5 tot 10% minder dienstregelingsuren worden gereden. Zo rijden de bussen op diverse plaatsen volgens de vakantiedienstregeling en er rijden kortere treinen.

Transitieplan
Het Rijk heeft aangegeven dat deze situatie niet blijvend is en heeft nu om transitieplannen gevraagd. Dit transitieplan moet ertoe leiden dat de vervoerders weer op eigen benen kunnen staan op termijn. Het transitieplan is gebaseerd op de verwachting dat geleidelijk na 4 jaar weer 90% van het aantal reizigers ten opzichte van voor Covid-19 met het ov gaat. Voor de Gelderse concessies Arnhem-Nijmegen, Achterhoek-Rivierenland, Veluwe en Valleilijn betekent dit een verlies aan reizigersinkomsten van € 30 miljoen in 2020, waarna het verlies terugloopt naar € 7,5 miljoen in 2024. Het transitieplan moet uiterlijk april 2021 klaar zijn.

Maatregelen nodig
Er zullen dus maatregelen nodig zijn om Gelderland bereikbaar te houden en het openbaar vervoer betaalbaar. Daarvoor zijn drie opties waar de komende periode over nagedacht gaat worden en op gerekend gaat worden. Opbrengsten verhogen door tariefverhoging van het kaartje. Kosten verlagen kan door minder bussen en/of treinen te laten rijden (afschalen openbaar vervoer). Afschalen in dunbevolkte gebieden kan direct gevolgen hebben voor de bereikbaarheid en heeft dan ook niet de voorkeur van de provincie. Efficiency maatregelen bij de vervoerder en/of uitstel van investeringen in Hoogwaardig Openbaar Vervoer of vervanging/ombouw materieel in lopende concessies behoren ook tot de mogelijkheden. Of de provincie kan besluiten de exploitatiesubsidie te verhogen. Nu betaalt de provincie 105 miljoen euro per jaar voor het regionale openbaar vervoer.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Leo van Leijsen praat over de kerken van het Midden-Oosten in Beltrum
BELTRUM - Onder deze titel zal Leo van Leijsen op dinsdag 17 januari 2023 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek g......
Lees verder »

Politieke Avond op 6 december
BERKELLAND - Op dinsdag 6 december is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Twee militaire oefeningen in Berkelland van 5 t/m 9 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt begin december 2 militaire oefeningen: op 5 december in de omgeving van Geesteren. Er doen 45 militair......
Lees verder »

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer
REGIO - “Het duister moet gaan want het licht komt eraan”. Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te hor......
Lees verder »

Vrouw gewond na aanrijding in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn woensdagmiddag rond 14.30 uur uitgerukt naar de Haaksbergseweg in Eibergen. Een automobilist was daar in botsing geko......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »