Gevolgen maatregelen Covid-19 voor openbaar vervoer Gelderland

Door Redactie op 10-11-2020

BERKELLAND – De gevolgen van de maatregelen vanwege Covid-19 voor de (maatschappelijke) kosten en opbrengsten van het openbaar vervoer zijn groot. Het Rijk zorgt nu voor een compensatieregeling voor de vervoerders. Bussen en treinen rijden nog nagenoeg op dezelfde sterkte. De regionale overheden hebben afgesproken ook hun bijdrage te leveren aan het op peil houden van het openbaar vervoer door 100% de exploitatiekosten te vergoeden en akkoord te gaan met een acceptabele afschaling van de dienstregeling. Landelijk is afgesproken dat er voor de periode na 1 juli 2021 een transitieplan voor het openbaar vervoer komt, zodat dit weer op eigen benen komt te staan. Prijsstijgingen, snijden in de dienstregeling of ambities worden hierbij niet uitgesloten. De keuzes hiervoor moeten in het voorjaar van 2021 worden gemaakt.

30 miljoen euro verlies aan reizigersinkomsten
Voor 2020 bedraagt het verlies aan reizigersinkomsten voor de Gelderse concessie Arnhem-Nijmegen, Achterhoek-Rivierenland, Veluwe en Valleilijn naar verwachting 30 miljoen euro. Dit heeft te maken met het reisadvies en het toegenomen aantal thuiswerkers. Daarnaast hebben sommige groepen het ov (tijdelijk) de rug toegekeerd ten gunste van de auto. In de periode van januari tot en met 30 september gaat om 42% minder instappers ten opzichte van 2019.

Noodconcessies
Als gevolg van de impact van de maatregelen Covid-19 is er veel onzekerheid voor de vervoerders over de reizigersaantallen. Daardoor blijven inschrijvingen voor aanbestedingen uit. Dit is een landelijk beeld en ook te zien in Gelderland. Daarom heeft de provincie besloten om zogenaamde noodconcessies uit te geven (concessies voor maximaal 2 jaar) voor de Valleilijn en de concessie Arnhem/Nijmegen en de verantwoordelijkheid te nemen voor de opbrengsten. Dit vermindert het risico voor de vervoerder.

Compensatieregeling door Rijk en provincie
In 2020 en tot 1 juli 2021 compenseert het Rijk via de provincies de vervoerders. In 2020 krijgen de vervoerders 93 tot 95% vergoed van de gederfde inkomsten. Voorwaarde is wel dat provincie Gelderland de exploitatiesubsidie voor deze periode 100% doorbetaald ondanks dat er 5 tot 10% minder dienstregelingsuren worden gereden. Zo rijden de bussen op diverse plaatsen volgens de vakantiedienstregeling en er rijden kortere treinen.

Transitieplan
Het Rijk heeft aangegeven dat deze situatie niet blijvend is en heeft nu om transitieplannen gevraagd. Dit transitieplan moet ertoe leiden dat de vervoerders weer op eigen benen kunnen staan op termijn. Het transitieplan is gebaseerd op de verwachting dat geleidelijk na 4 jaar weer 90% van het aantal reizigers ten opzichte van voor Covid-19 met het ov gaat. Voor de Gelderse concessies Arnhem-Nijmegen, Achterhoek-Rivierenland, Veluwe en Valleilijn betekent dit een verlies aan reizigersinkomsten van € 30 miljoen in 2020, waarna het verlies terugloopt naar € 7,5 miljoen in 2024. Het transitieplan moet uiterlijk april 2021 klaar zijn.

Maatregelen nodig
Er zullen dus maatregelen nodig zijn om Gelderland bereikbaar te houden en het openbaar vervoer betaalbaar. Daarvoor zijn drie opties waar de komende periode over nagedacht gaat worden en op gerekend gaat worden. Opbrengsten verhogen door tariefverhoging van het kaartje. Kosten verlagen kan door minder bussen en/of treinen te laten rijden (afschalen openbaar vervoer). Afschalen in dunbevolkte gebieden kan direct gevolgen hebben voor de bereikbaarheid en heeft dan ook niet de voorkeur van de provincie. Efficiency maatregelen bij de vervoerder en/of uitstel van investeringen in Hoogwaardig Openbaar Vervoer of vervanging/ombouw materieel in lopende concessies behoren ook tot de mogelijkheden. Of de provincie kan besluiten de exploitatiesubsidie te verhogen. Nu betaalt de provincie 105 miljoen euro per jaar voor het regionale openbaar vervoer.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Irene van der Aart te gast in Lichtenvoordse bieb
BERKELLAND  – Donderdag 17 juni a.s. zal Irene van der Aart, schrijfster, theatermaker en columniste van de Gelderlander, haar opwachting maken ......
Lees verder »

Rabarbara geeft online schrijfraad
BERKELLAND – Donderdagochtend 20 mei verzorgt Barbara Pavinati online schrijfspreekuren. Iedereen die verhalen, poëzie of zelfs boeken schrijft is va......
Lees verder »

De Zwarte Cross Talententuin verdiept en verbreedt met nieuwe talenten én nieuwe disciplines
ACHTERHIOEK - Beeldend kunstenares Maudy Alferink, wegracer Jeffrey Buis, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders en snowboar......
Lees verder »

Gezocht: local talent uit Berkelland 14-27 jaar
BERKELLAND - Ken jij  jongeren tussen de 14-27 jaar die houden van dans, theater, muziek, presenteren, fashion of anderen helpen? Of ken je jong......
Lees verder »

Dauwzwemmen in Ruurlo
RUURLO - Op 13 mei, Hemelvaartsdag,  kun je in Zwembad De Meene in Ruurlo dauwzwemmen.  Je kunt dan zwemmen vanaf 06:00 uur, let op je dien......
Lees verder »

Onderzoek behoefte binnensportaccommodaties en samenwerkingen van start met ‘Binnensport Eibergen beweegt mee!’
EIBERGEN - Wat is met het oog op de toekomst in Eibergen nodig om te kunnen blijven (binnen)sporten en te bewegen? En welke samenwerkingen tussen ver......
Lees verder »

Aanvragen eenmalige subsidie corona kan nog tot 12 mei
BERKELLAND - De eenmalige bijdrage voor horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen, sportscholen en verenigingen en stichtingen op het......
Lees verder »

Onderzoek naar netcongestie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - In opdracht van provincie Gelderland wordt onderzocht welke concrete en innovatieve oplossingen er zijn om ondanks de volle netten toch ......
Lees verder »

Statiegeldactie voor jeugdevenement bij v.v. Ruurlo
RUURLO - Samen met supermarkt Coop Ruurlo zamelt voetbalvereniging Ruurlo tot 1 juni statiegeldflessen in. De opbrengst is voor het jeugdevenement ti......
Lees verder »

Wie weet meer te vertellen over deze historische foto’s?
NEEDE - Het 4 en 5 mei comité Neede heeft deze foto's in het archief. Bij het comité is echter niet bekend wie er op staan en bij welke gelegenheid z......
Lees verder »

Partij van de Arbeid Berkelland organiseert digitaal avondje ‘kennismaken met gemeentepolitiek’
BERKELLAND - Wie is de baas in de gemeente? Dit is één van de vragen die zal worden beantwoord in een digitaal avondje ‘kennismaken met gemeentepolit......
Lees verder »

RGV Ruurlo: “Turnen is geen buitensport”
RUURLO - Nu de binnensport accommodaties nog steeds dicht moeten blijven komen ze er bij RGV Ruurlo  opnieuw achter dat turnen geen sport is die......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Bernard Vreemann van Café De Ruif: “Ik weet niet of deze versoepelingen wel rendabel voor ons zijn”


NEEDE – De horeca mag na maanden weer een klein beetje open, maar de kasteleins lopen nog niet de polonaise. Wij spraken Bernard Vreemann van Café de Ruif direct na de persconferentie van premier Mark Rutte. “Rutte doet net of hij een hele hand geeft, maar hij geeft maar een vingertopje. De horeca in de steden hebben dagtoerisme, dus die hebben hier zeker wat aan, maar hier in de Achterhoek is dat helemaal niet ht geval. Iedereen werkt hier doorgaans tot 17.00 uur en dan moeten wij om 18.00 uur alweer dicht. Ik heb geen idee of dit voor ons rendabel is”. Laat Bernard weten. Veel horeca ondernemers zijn het met de Needse kastelein eens. Misset Horeca schrijft “Dit is geen versoepeling, maar een vernedering”. Collega Valentijn ter Braack van Café Vally’s is het met hem eens, “In de weekenden is voor ons 12.00 tot 18.00 uur te doen, door de weeks absoluut niet. En met deze regels moeten we wederom politieagent spelen”. Valentijn en Bernard nodigen Mark Rutte van harte uit om in Neede te komen kijken hoe deze regels in de praktijk zullen gaan werken.

Bernard is niet bang voor een nieuwe volledige sluiting. “Nee dat is maatschappelijk helemaal niet te verantwoorden, dan hadden we beter een paar weken kunnen wachten en dan alles volledig open gooien”. Hij is ook blij dat de fieldlabs festivals niet door gaan “Zelf ben ik festival gek, maar dit klopte gewoon niet. Festivals met 10.000 man terwijl wij als kroegeigenaren in vergelijking helemaal niets mogen”. 

Uit de krant

Bevrijd je computer
EIBERGEN - Helaas kun je niet oneindig je foto’s en documenten op je computer blijven opslaan. De opslagschijf is een keer vol, maar gelukkig zijn da......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »