100ste burgerinitiatief klopt op de deur van Berkellands Naoberfonds

Door Redactie op 15-12-2020

BERKELLAND – Vijf ‘gewone’ Berkellanders die mogen besluiten over financiële steun aan burgerinitiatieven die de leefbaarheid van hun gemeente vergroten. Dat is het Berkellands Naoberfonds, in september 2019 geïnitieerd door de gemeente. Na iets meer dan een jaar werd het 100ste burgerinitiatief ingebracht. ‘’Wij zijn onder de indruk van de betrokkenheid en prachtige ideeën die er onder de inwoners leven”, vinden de vijf commissieleden. Wethouder Anjo Bosman: “Ik wil graag een groot compliment uitdelen aan de 5 vrijwilligers van de adviescommissie en de Ideeëndokter Johan Godschalk. Hun inzet en manier waarop ze het Berkellands Naoberfonds op de kaart zetten overtreft onze verwachtingen. Echt klasse! Ook grote waardering voor al die inwoners die met prachtige ideeën komen voor een leefbaar Berkelland.”

De gemeente deed in 2019 een oproep onder de Berkellanders om zich beschikbaar te stellen voor de nieuwe adviescommissie. De huidige vijf commissieleden vormen een brede afspiegeling van de Berkellandse samenleving. Han ten Brinke uit Neede is dierenarts, Anouk Meerbeek uit Ruurlo is actief bij Reurpop, de Borculose Jo Kloosters heeft jaren voor de overheid gewerkt en is zeer actief in het vrijwilligerswerk, Kees Koolschijn uit Ruurlo heeft jarenlang voor woningbouwcorporaties en welzijnsorganisaties gewerkt en Raph Schouten is bestuurslid bij Openluchttheater Eibergen. ‘’Het mooie is dat ieder vanuit een eigen specifieke achtergrond, maar wèl met brede blik, naar de ideeën kijkt. Het vult elkaar perfect aan. Daarnaast hebben we allemaal een groot netwerk en kennen veel Berkellanders en organisaties. Dit maakt dat we initiatieven goed in hun samenhang kunnen duiden.”

De commissie wordt begeleid door Johan Godschalk, die door de gemeente is gevraagd om inwoners te ondersteunen bij hun initiatieven. De ‘Ideeëndokter’ houdt elke vrijdagochtend in het gemeentehuis spreekuur. Vanwege de coronacrisis wordt dit tijdelijk digitaal ingevuld, maar gaat de ondersteuning ‘gewoon’ door. ’’Het is zeer laagdrempelig. Iedereen kan onder het genot van een kop koffie zijn of haar idee bespreken. Ik denk mee op inhoud en proces, zet mijn netwerk in, adviseer over financiën, leg verbindingen met ideeën van andere inwoners en help bij de aanvraag. Vervolgens is het aan de initiatiefnemer om al dan niet formeel bij de gemeente in te dienen’’, vertelt Godschalk. Inmiddels zijn er honderd Berkellanders een bakkie gaan doen bij de Ideeëndokter. 38 van hen hebben later formeel een subsidieverzoek ingediend bij het Berkellands Naoberfonds. 21 aanvragen zijn gehonoreerd. De bijdrage varieert van 300 tot 25.000 euro.

Passie
‘’Iedere initiatiefnemer krijgt de mogelijkheid om voor de commissieleden het idee in vijf minuten toe te lichten. Ja, natuurlijk zijn sommigen heel nerveus. Niet iedereen is gewend om een presentatie te houden. Dat vinden wij ook helemaal niet erg. Het gaat niet om een gladde babbel, maar een goed initiatief en passie.’’ Een mooi voorbeeld is het honderdste idee, afkomstig van de 23-jarige verpleegkundige Loretta Zieverink. Zij signaleert dat veel 65-plussers graag hun sociale netwerk vergroten. ‘’Loretta kwam met het idee voor whatsapp-groepjes, waarbij iedere maand drie andere deelnemers aan elkaar worden gekoppeld. Ze bellen elkaar voor een praatje. De week erop ontmoet je weer nieuwe deelnemers. Ontstaat er een klik? Dan is er de mogelijkheid om elkaar vaker te bellen en beter te leren kennen. Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar wèl een geweldig idee, dat je ook nog kunt uitrollen naar andere doelgroepen. Het brengt Berkellanders dichter bij elkaar en versterkt het welzijn en de leefbaarheid. Dat is ook precies de kern waar het bij het Berkellandse Naoberfonds om draait”, besluit Godschalk.

Van voedselbos tot tablets senioren
De gehonoreerde projecten lopen uiteen van klein tot -soms letterlijk- heel groot. De midwinterhoorngroep Eibergen krijgt een bijdrage voor de aanleg van een midwinterhoornplantage, inclusief een reuze midwinterhoorn langs de nieuwe N18. Van de aanplant worden nieuwe midwinterhoorns gemaakt. De schooljeugd wordt er actief bij betrokken. De PCOB Neede krijgt een bedrag voor de aanschaf van vijf tablets, waarmee les aan ouderen wordt gegeven om de digitale vaardigheden te vergroten. Het voedselbos bij Geesteren krijgt ook een bijdrage. Het initiatief van Evert Kaatee en Rebke Klokke combineert natuur met biologische voedselproductie. ‘Helemaal Groen’ is een app voor het inzamelen en opruimen van zwerfafval en wordt ook mede mogelijk gemaakt door het Berkellands Naoberfonds. De app laat tevens zien waar al is opgeruimd. De deelnemers kunnen bovendien met elkaar in contact komen.

Het Berkellands Naoberfonds is er niet voor eenmalige projecten, maar ondersteunt initiatieven die blijvend de leefbaarheid en onderlinge samenhang onder Berkellanders versterken. Wie meer informatie wil kan per mail contact opnemen met Ideeëndokter Johan Godschalk: [email protected]

Foto: Kees Koolschijn, voorzitter adviescommissie en wethouder Anjo Bosman bij de midwinterhoornplantage in Eibergen. Eén van de gehonoreerde aanvragen van het Berkellands Naoberfonds.

 

 

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nieuwe docent Portretschilderen bij Kunstkring Ruurlo
RUURLO – Op zaterdag 12 juni biedt KunstKring Ruurlo een workshop-dag aan waarop kennisgemaakt kan worden met de nieuwe docent Portretschilderen Teod......
Lees verder »

Digitheek nieuw onderdeel van Bibliotheek
BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek gaat haar dienstverlening uitbreiden met een Digitheek. In de Digitheek kunnen korte workshops op digitaa......
Lees verder »

Irene van der Aart te gast in Lichtenvoordse bieb
BERKELLAND  – Donderdag 17 juni a.s. zal Irene van der Aart, schrijfster, theatermaker en columniste van de Gelderlander, haar opwachting maken ......
Lees verder »

Rabarbara geeft online schrijfraad
BERKELLAND – Donderdagochtend 20 mei verzorgt Barbara Pavinati online schrijfspreekuren. Iedereen die verhalen, poëzie of zelfs boeken schrijft is va......
Lees verder »

De Zwarte Cross Talententuin verdiept en verbreedt met nieuwe talenten én nieuwe disciplines
ACHTERHIOEK - Beeldend kunstenares Maudy Alferink, wegracer Jeffrey Buis, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders en snowboar......
Lees verder »

Gezocht: local talent uit Berkelland 14-27 jaar
BERKELLAND - Ken jij  jongeren tussen de 14-27 jaar die houden van dans, theater, muziek, presenteren, fashion of anderen helpen? Of ken je jong......
Lees verder »

Dauwzwemmen in Ruurlo
RUURLO - Op 13 mei, Hemelvaartsdag,  kun je in Zwembad De Meene in Ruurlo dauwzwemmen.  Je kunt dan zwemmen vanaf 06:00 uur, let op je dien......
Lees verder »

Onderzoek behoefte binnensportaccommodaties en samenwerkingen van start met ‘Binnensport Eibergen beweegt mee!’
EIBERGEN - Wat is met het oog op de toekomst in Eibergen nodig om te kunnen blijven (binnen)sporten en te bewegen? En welke samenwerkingen tussen ver......
Lees verder »

Aanvragen eenmalige subsidie corona kan nog tot 12 mei
BERKELLAND - De eenmalige bijdrage voor horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen, sportscholen en verenigingen en stichtingen op het......
Lees verder »

Onderzoek naar netcongestie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - In opdracht van provincie Gelderland wordt onderzocht welke concrete en innovatieve oplossingen er zijn om ondanks de volle netten toch ......
Lees verder »

Statiegeldactie voor jeugdevenement bij v.v. Ruurlo
RUURLO - Samen met supermarkt Coop Ruurlo zamelt voetbalvereniging Ruurlo tot 1 juni statiegeldflessen in. De opbrengst is voor het jeugdevenement ti......
Lees verder »

Wie weet meer te vertellen over deze historische foto’s?
NEEDE - Het 4 en 5 mei comité Neede heeft deze foto's in het archief. Bij het comité is echter niet bekend wie er op staan en bij welke gelegenheid z......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Bernard Vreemann van Café De Ruif: “Ik weet niet of deze versoepelingen wel rendabel voor ons zijn”


NEEDE – De horeca mag na maanden weer een klein beetje open, maar de kasteleins lopen nog niet de polonaise. Wij spraken Bernard Vreemann van Café de Ruif direct na de persconferentie van premier Mark Rutte. “Rutte doet net of hij een hele hand geeft, maar hij geeft maar een vingertopje. De horeca in de steden hebben dagtoerisme, dus die hebben hier zeker wat aan, maar hier in de Achterhoek is dat helemaal niet ht geval. Iedereen werkt hier doorgaans tot 17.00 uur en dan moeten wij om 18.00 uur alweer dicht. Ik heb geen idee of dit voor ons rendabel is”. Laat Bernard weten. Veel horeca ondernemers zijn het met de Needse kastelein eens. Misset Horeca schrijft “Dit is geen versoepeling, maar een vernedering”. Collega Valentijn ter Braack van Café Vally’s is het met hem eens, “In de weekenden is voor ons 12.00 tot 18.00 uur te doen, door de weeks absoluut niet. En met deze regels moeten we wederom politieagent spelen”. Valentijn en Bernard nodigen Mark Rutte van harte uit om in Neede te komen kijken hoe deze regels in de praktijk zullen gaan werken.

Bernard is niet bang voor een nieuwe volledige sluiting. “Nee dat is maatschappelijk helemaal niet te verantwoorden, dan hadden we beter een paar weken kunnen wachten en dan alles volledig open gooien”. Hij is ook blij dat de fieldlabs festivals niet door gaan “Zelf ben ik festival gek, maar dit klopte gewoon niet. Festivals met 10.000 man terwijl wij als kroegeigenaren in vergelijking helemaal niets mogen”. 

Uit de krant

Bevrijd je computer
EIBERGEN - Helaas kun je niet oneindig je foto’s en documenten op je computer blijven opslaan. De opslagschijf is een keer vol, maar gelukkig zijn da......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »