100ste burgerinitiatief klopt op de deur van Berkellands Naoberfonds

Door Redactie op 15-12-2020

BERKELLAND – Vijf ‘gewone’ Berkellanders die mogen besluiten over financiële steun aan burgerinitiatieven die de leefbaarheid van hun gemeente vergroten. Dat is het Berkellands Naoberfonds, in september 2019 geïnitieerd door de gemeente. Na iets meer dan een jaar werd het 100ste burgerinitiatief ingebracht. ‘’Wij zijn onder de indruk van de betrokkenheid en prachtige ideeën die er onder de inwoners leven”, vinden de vijf commissieleden. Wethouder Anjo Bosman: “Ik wil graag een groot compliment uitdelen aan de 5 vrijwilligers van de adviescommissie en de Ideeëndokter Johan Godschalk. Hun inzet en manier waarop ze het Berkellands Naoberfonds op de kaart zetten overtreft onze verwachtingen. Echt klasse! Ook grote waardering voor al die inwoners die met prachtige ideeën komen voor een leefbaar Berkelland.”

De gemeente deed in 2019 een oproep onder de Berkellanders om zich beschikbaar te stellen voor de nieuwe adviescommissie. De huidige vijf commissieleden vormen een brede afspiegeling van de Berkellandse samenleving. Han ten Brinke uit Neede is dierenarts, Anouk Meerbeek uit Ruurlo is actief bij Reurpop, de Borculose Jo Kloosters heeft jaren voor de overheid gewerkt en is zeer actief in het vrijwilligerswerk, Kees Koolschijn uit Ruurlo heeft jarenlang voor woningbouwcorporaties en welzijnsorganisaties gewerkt en Raph Schouten is bestuurslid bij Openluchttheater Eibergen. ‘’Het mooie is dat ieder vanuit een eigen specifieke achtergrond, maar wèl met brede blik, naar de ideeën kijkt. Het vult elkaar perfect aan. Daarnaast hebben we allemaal een groot netwerk en kennen veel Berkellanders en organisaties. Dit maakt dat we initiatieven goed in hun samenhang kunnen duiden.”

De commissie wordt begeleid door Johan Godschalk, die door de gemeente is gevraagd om inwoners te ondersteunen bij hun initiatieven. De ‘Ideeëndokter’ houdt elke vrijdagochtend in het gemeentehuis spreekuur. Vanwege de coronacrisis wordt dit tijdelijk digitaal ingevuld, maar gaat de ondersteuning ‘gewoon’ door. ’’Het is zeer laagdrempelig. Iedereen kan onder het genot van een kop koffie zijn of haar idee bespreken. Ik denk mee op inhoud en proces, zet mijn netwerk in, adviseer over financiën, leg verbindingen met ideeën van andere inwoners en help bij de aanvraag. Vervolgens is het aan de initiatiefnemer om al dan niet formeel bij de gemeente in te dienen’’, vertelt Godschalk. Inmiddels zijn er honderd Berkellanders een bakkie gaan doen bij de Ideeëndokter. 38 van hen hebben later formeel een subsidieverzoek ingediend bij het Berkellands Naoberfonds. 21 aanvragen zijn gehonoreerd. De bijdrage varieert van 300 tot 25.000 euro.

Passie
‘’Iedere initiatiefnemer krijgt de mogelijkheid om voor de commissieleden het idee in vijf minuten toe te lichten. Ja, natuurlijk zijn sommigen heel nerveus. Niet iedereen is gewend om een presentatie te houden. Dat vinden wij ook helemaal niet erg. Het gaat niet om een gladde babbel, maar een goed initiatief en passie.’’ Een mooi voorbeeld is het honderdste idee, afkomstig van de 23-jarige verpleegkundige Loretta Zieverink. Zij signaleert dat veel 65-plussers graag hun sociale netwerk vergroten. ‘’Loretta kwam met het idee voor whatsapp-groepjes, waarbij iedere maand drie andere deelnemers aan elkaar worden gekoppeld. Ze bellen elkaar voor een praatje. De week erop ontmoet je weer nieuwe deelnemers. Ontstaat er een klik? Dan is er de mogelijkheid om elkaar vaker te bellen en beter te leren kennen. Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar wèl een geweldig idee, dat je ook nog kunt uitrollen naar andere doelgroepen. Het brengt Berkellanders dichter bij elkaar en versterkt het welzijn en de leefbaarheid. Dat is ook precies de kern waar het bij het Berkellandse Naoberfonds om draait”, besluit Godschalk.

Van voedselbos tot tablets senioren
De gehonoreerde projecten lopen uiteen van klein tot -soms letterlijk- heel groot. De midwinterhoorngroep Eibergen krijgt een bijdrage voor de aanleg van een midwinterhoornplantage, inclusief een reuze midwinterhoorn langs de nieuwe N18. Van de aanplant worden nieuwe midwinterhoorns gemaakt. De schooljeugd wordt er actief bij betrokken. De PCOB Neede krijgt een bedrag voor de aanschaf van vijf tablets, waarmee les aan ouderen wordt gegeven om de digitale vaardigheden te vergroten. Het voedselbos bij Geesteren krijgt ook een bijdrage. Het initiatief van Evert Kaatee en Rebke Klokke combineert natuur met biologische voedselproductie. ‘Helemaal Groen’ is een app voor het inzamelen en opruimen van zwerfafval en wordt ook mede mogelijk gemaakt door het Berkellands Naoberfonds. De app laat tevens zien waar al is opgeruimd. De deelnemers kunnen bovendien met elkaar in contact komen.

Het Berkellands Naoberfonds is er niet voor eenmalige projecten, maar ondersteunt initiatieven die blijvend de leefbaarheid en onderlinge samenhang onder Berkellanders versterken. Wie meer informatie wil kan per mail contact opnemen met Ideeëndokter Johan Godschalk: [email protected]

Foto: Kees Koolschijn, voorzitter adviescommissie en wethouder Anjo Bosman bij de midwinterhoornplantage in Eibergen. Eén van de gehonoreerde aanvragen van het Berkellands Naoberfonds.

 

 

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Leo van Leijsen praat over de kerken van het Midden-Oosten in Beltrum
BELTRUM - Onder deze titel zal Leo van Leijsen op dinsdag 17 januari 2023 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek g......
Lees verder »

Politieke Avond op 6 december
BERKELLAND - Op dinsdag 6 december is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Twee militaire oefeningen in Berkelland van 5 t/m 9 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt begin december 2 militaire oefeningen: op 5 december in de omgeving van Geesteren. Er doen 45 militair......
Lees verder »

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer
REGIO - “Het duister moet gaan want het licht komt eraan”. Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te hor......
Lees verder »

Vrouw gewond na aanrijding in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn woensdagmiddag rond 14.30 uur uitgerukt naar de Haaksbergseweg in Eibergen. Een automobilist was daar in botsing geko......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »