Vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw 2020-2021

BERKELLAND – Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Elk jaar zorgt vuurwerk tijdens de jaarwisseling voor extra drukte op de spoedeisende hulp en bij huisartsenposten. Afgelopen jaar werden hier op 31 december 2019 en 1 januari 2020 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Maar ook hulpverleners, zoals politie en BOA’s, moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten.

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Vuurwerk is ingedeeld in diverse categorieën met de letter F. Alleen het vuurwerk dat in de categorie F1 valt is toegestaan. Dat heeft ook te maken met Europese regelgeving. Dat betekent dat tijdens de jaarwisseling wel vuurwerk te horen kan zijn. Voorbeelden zijn: sterretjes, knalerwten, trektouwtjes, Bengaalse lucifers, kerstcrackers en confettibommen. Dit vuurwerk mag normaal gesproken het hele jaar worden verkocht aan mensen van 12 jaar en ouder.Het is verboden vuurwerk uit het buitenland naar Nederland te vervoeren. De politie controleert daarom de komende tijd extra in de grensgebieden. Rond 15 december 2020 zal de overheid ook een vervoersverbod voor vuurwerk instellen. Vanaf dat moment mag je het vuurwerk dus niet meer meenemen in je auto.

Ondernemers in de vuurwerksector kunnen hun vuurwerk niet verkopen. Het kabinet komt met een tegemoetkoming in de kosten voor de veilige opslag en het veilige vervoer van niet-verkocht vuurwerk. Verder kunnen zij ook gebruik maken van de algemene steunmaatregelen regelingen, zoals de TVL- en de NOW-regeling.

Heeft u (illegaal) vuurwerk in huis dat u dit jaar niet in huis wilt houden? Mogelijk omdat er dit jaar toch geen vuurwerk afgestoken mag worden of omdat het vuurwerk is dat sinds dit jaar verboden is? Neem dan contact op met de gemeente Berkelland via [email protected]. Dan gaat de gemeente kijken wanneer en hoe men dit kan afvoeren via een erkend bedrijf.

Het afsteken van carbid, op Oudjaarsdag tussen 10.00 en 18.00 uur, mag wel. Wanneer u gaat carbid schieten, dient u dat dit jaar bij de gemeente Berkelland te melden. Laat het weten via website http://www.gemeenteberkelland.nl onder ‘melden’. De melding ontvangt men graag voor 21 december.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven