Eerste avond en nacht met “Avondklok” zonder bijzonderheden verlopen in Berkelland

BERKELLAND – Gisteravond om 21 uur kregen we ook in Berkelland voor het eerst te maken met de avondklok. Vanaf nu tot en met de vroege ochtend van 10 februari zal de avondklok gelden van 21 uur in de avond tot half vijf in de ochtend. In deze uren mag je je niet op straat bevinden, uitzonderingen (zie onder) daargelaten. In Berkelland was het na 21 uur stil op straat. Vanuit andere delen van het land kwamen berichten over ongeregeldheden en protesten. De redactie van Nieuws uit Berkelland vroeg vanmorgen aan burgemeester Joost van Oostrum hoe de eerste avondklok was verlopen in Berkelland. “Ik heb tot op heden geen bijzonderheden ontvangen”. Zo antwoord Van Oostrum.

Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok van 21.00 tot 04.30 uur. Het is verboden om zonder geldige reden binnen dit tijdvak buiten te zijn. Er gelden diverse uitzonderingen, bijvoorbeeld voor mensen die voor hun werkgever naar buiten moeten. Iedereen die tijdens de avondklok buiten is, moet een eigenverklaring avondklok bij zich hebben. Als u buiten bent voor uw werk, moet u ook een werkgeversverklaring kunnen overleggen.  De verklaringen komen beschikbaar in tien talen en kan digitaal worden ingevuld en geprint. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond is geen formulier nodig. Iedereen die zonder geldige verklaring buiten is tijdens de avondklok, riskeert u een boet van 95 euro. Of het noodzakelijk is dat een werknemer tijdens de avondklok naar buiten gaat, bepaalt de werkgever. Het is de werkgever die bovenstaande werkgeversverklaring invult.

Uitzonderingen
– Voor iedereen geldt dat hij of zij alleen tijdens de avondklok naar buiten gaat als dat noodzakelijk is. Als noodzakelijk wordt gezien:
– Bij een calamiteit.
– Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
– Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
– Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
– Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
– Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
– Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
– Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
– Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
– Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Tankstations blijven open
Tankstation hoeven niet dicht tijdens de avondklok, want zij behoren tot de vitale processen. Ook tijdens de avondklok moeten onder andere cruciale beroepen zoals hulpdiensten en zorgmedewerkers kunnen tanken of naar de wc gaan. Het levensmiddelendeel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 06.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche. BOVAG vindt dit vreemd gezien de oproep bij de eerste lockdown om vooral tankstations open te stellen voor chauffeurs en gaat hier actie op ondernemen.

Foto: Tamara Menning

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven