Gratis pakket met beschermingsmiddelen voor verwijdering asbestdaken tot 35 m²

BERKELLAND – De gemeente Berkelland biedt op verschillende manieren ondersteuning bij de verwijdering van een asbestdak. Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden:

Gratis pakket met beschermingsmiddelen
Voor asbestdaken tot 35 m² is er voor particulieren een pakket met beschermingsmiddelen beschikbaar. Het pakket is gratis af te halen op het gemeentehuis. U moet hiervoor het bericht van de gemeente laten zien met ‘akkoord’ op de (verplichte) sloopmelding (zie ook het stappenplan). Voor het ophalen van het pakket verzoekt de gemeente Berkelland u telefonisch een afspraak met hen te maken (0545-250 250).

Gratis storten asbest
Als particulier mag u verwijderde asbest tot 35 m² gratis brengen bij Sturris in Ruurlo of Nienhuis in Rietmolen. U moet hiervoor het bericht van de gemeente laten zien met het ‘akkoord’ op de (verplichte) sloopmelding. Voor de overige voorwaarden waaronder u de asbest bij deze bedrijven mag brengen, kijk in stap 5 van het stappenplan. Voor vragen neemt u contact met Sturris of Nienhuis op.

Subsidie voor het verwijderen van een asbestdak
Voor asbestdaken die groter zijn dan 35 m² kunt u subsidie aanvragen voor de kosten van de asbestverwijdering. U kunt dan € 2,25 tot € 4,50 per m² vergoed krijgen tot een maximum van € 10.000,- per adres. De vergoeding per m² is afhankelijk van de oppervlakte van het dak. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op Subsidieregeling sanering asbestdaken gemeente Berkelland 2020-2023. Het aanvragen van subsidie gaat via Agem Energieloket. Voor vragen neemt u contact op met Agem Energieloket via telefoonnummer 0314-820 360.  De subsidie voor het verwijderen van een asbestdak is te combineren met de subsidie voor de sloop van bebouwing in het buitengebied. Voor vragen over deze subsidie kunt u ook contact opnemen met Agem Energieloket.

Lening voor het verwijderen van een asbestdak
Eigenaren van een asbestdak kunnen via de gemeente Berkelland een lening afsluiten voor de verwijdering van het dak. Voor particulieren is deze lening ondergebracht in de ‘Toekomst Bestendig Wonen’ lening. Voorwaarde is dat u een (kleine) duurzaamheidsmaatregel in huis neemt. Meer informatie over de lening, de voorwaarden en het indienen van een aanvraag is te vinden op de website van Agem Energieloket.
Voor bedrijven is deze lening ondergebracht in bij Agem Energieloket. Meer informatie over de lening voor bedrijven vindt u hier.

Gratis adviesgesprek (keukentafelgesprek)
Eigenaren van een asbestdak in het buitengebied van Berkelland kunnen een gratis keukentafelgesprek aanvragen met een onafhankelijke erfadviseur. In dit brede keukentafelgesprek kunt u al uw vragen rond uzelf en uw erf stellen waaronder ook de vragen over verwijdering van uw asbestdak. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld financiële en fiscale vragen, vragen over vervanging van asbest door bijvoorbeeld zonnepanelen of bedrijfseconomisch advies. We hopen alle eigenaren van een asbestdak in het buitengebied in februari/maart 2021 een brief te sturen met meer informatie. Heeft u als eigenaar van een asbestdak in het buitengebied in april nog geen brief ontvangen? En wilt u wel gebruik maken van een gratis keukentafelgesprek? Neem dan contact op met 0545-250 250. De keukentafelgesprekken zijn onderdeel van een Achterhoek-breed project en worden gecoördineerd door Watea.

Vouchers na het gratis adviesgesprek (keukentafelgesprek)
Mogelijk wilt u ná het gratis keukentafelgesprek vervolgstappen zetten in de verwijdering van uw asbestdak. Dan kunt u daarbij financiële ondersteuning krijgen in de vorm van een ‘voucher’. Er zijn vouchers voor het opstellen van een asbestinventarisatierapport en/of voor begeleiding bij de verwijdering van uw asbestdak. De vouchers hebben elk een waarde van maximaal € 600,-. Daarvan betaalt u als aanvrager 50% en de andere 50% betaalt de gemeente. Meer informatie over de vouchers en het aanvragen ervan krijgt u tijdens het keukentafelgesprek.
De vouchers zijn onderdeel van een Achterhoek-breed project en worden gecoördineerd door Watea.

Samenvatting van de ondersteuningsmogelijkheden door de gemeente:

Heeft u nog vragen?
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt contact opnemen met de gemeente Berkelland via telefoonnummer 0545-250 250.

Op de foto wethouder Maikel van der Neut

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven