Na ruim 40 jaar stoppen Marja en Joop Bouwmeester met hun onderneming in Neede

Door Redactie op 30-01-2021

NEEDE – Toen Joop en Marja Bouwmeester in 1979 naar Neede kwamen moesten ze op de kaart kijken waar Neede lag. Inmiddels zijn beide op en top “Needs” en is hun onderneming Bloemsierkunst Joop Bouwmeester een begrip in Neede. Toch moet Neede het binnenkort zonder de bloemenwinkel van het echtpaar stellen. Joop en Marja gaan stoppen, de winkel zal op woensdag 31 maart a.s. voor het laatst open zijn.

Joop is inmiddels 68 en Marja 64 jaar, dit is voor hen het moment om een tijdperk af te sluiten. Ondanks dat iedereen in Neede, en ver daarbuiten, het echtpaar kent zijn beide niet geboren in Neede. Joop komt uit Vaassen, Marja uit Apeldoorn. Joop kwam niet uit een ondernemers gezin, Marja wel zij is dochter van een loonwerker. Toen Joop en Marja elkaar leerden kennen werkte Marja voor een bank. Joop was al vroeg in de bloemen beland. In eerste instantie werkte hij voor een kwekerij, later gaf een bedrijf met een verkoopkas hem de kans om het vak te leren. Hij ging toen ook naar de vakschool voor bloemsierkunst. Op een gegeven moment wilden Joop en Marja de stap maken naar het zelfstandig ondernemerschap. Er werd een advertentie geplaatst in een vakblad “Jong ondernemers stel zoekt bloemenzaak”. Er kwamen meerdere reacties. Joop en Marja gingen een aantal winkels bekijken, voorwaarde was wel dat de winkel binnen een uur rijden van Apeldoorn lag. Joop en Marja komen beiden uit een groot gezin en de familie woont in de regio Apeldoorn. Winkels in Veenendaal en Hattem vielen af, maar in Neede kregen beiden meteen het goede gevoel. Op 1 november 1979 was het dan zover, Bloemsierkunst Joop Bouwmeester ging van start.

Op de vraag wat er in 1979 anders was dan in 2021 antwoorden beiden “Alles”. In 1979 was de winkel slechts gevuld met 6 a 7 soorten bloemen. “Chrysanten, Anjers, Rozen, dat was wel de basis”. De eerste drie dagen na de opening wist het jonge stel niet wat hun overkwam. Ruim 650 klanten bezochten hun winkel. “Je weet wel hoe dat toen ging”, zegt Joop, “iedere klant kreeg een gratis bloemetje. Na die drie dagen werd het stiller, toen moesten we echt beginnen aan het opbouwen”. Vanaf het eerste moment was de winkel van Joop en Marja altijd up-to-date. “We spaarden elke keer, om steeds om de vijf jaar de winkel te kunnen verbouwen”. Het was niet alleen de winkel die er altijd eigentijds uitzag. Joop en Marja ontwikkelden zichzelf ook. “We bezochten beurzen, wedstrijden en we lazen de vakbladen. In 2003 is de ABC opgericht. De Achterhoekse Bloemisten Club. Daar zijn ongeveer 10 ondernemers bij aangesloten. We bezoeken elke 6 weken een van die ondernemers. Dat motiveert enorm. We leren van elkaar, leggen problemen aan elkaar voor en als je de hele meute op bezoek krijgt dan zorg je ervoor dat je winkel er piekfijn uitziet”, lacht Marja.

Joop en Marja hebben het nooit slecht gehad, ze hebben een goedlopend bedrijf en wonen bij de zaak. “Voor mij heel handig, maar voor Marja niet altijd hoor”, zegt Joop. “Je bent daardoor nooit echt vrij”. Die vrijheid gaat er nu wel komen. Want na ruim 40 jaar gaat de winkel op 31 maart 2021 voorgoed op slot. “Zoon Michel en dochter Simone zijn enorm betrokken bij het bedrijf, ze ondersteunen ons echt fantastisch. Echter hebben beide gekozen voor een ander beroep. Michel zit in de ICT, terwijl Simone bij de reclassering werkt. We hebben geen overnamekandidaten”, legt het stel uit. Joop en Marja blijven aan de Borculoseweg 21 wonen. Ze voelen zich daar prettig bij en ze genieten graag van hun heerlijke tuin.

Marja runt ook nog een webshop met zijde bloemen. “Bestellingen van http://iFleur.nl gaan het hele land door. We hebben ook veel bestellingen voor België”, laat Marja trotst weten. Ze heeft er nog even aan gedacht om daar mee door te gaan, maar uiteindelijk hebben ze besloten om ook iFleur.nl te sluiten. Inmiddels bereidt het stel zich voor op de naderende sluiting van de winkel. “Bloemen blijven tot de allerlaatste dag te koop hoor. Ik ga maandag de 29ste nog volop inkopen, want ik wil tot het einde aan toe een goede winkel blijven”, zegt Joop. “Zo blijven we tot het laatst toe mensen verrassen met het welbekende weekboeket en/of Facebook-acties.”

Dat Bloemsierkunst Joop Bouwmeester goed bekend staat blijkt wel aan het klantenbestand. Steeds meer mensen uit Haaksbergen, Eibergen en Borculo weten de Needse bloemist te vinden. “We zijn altijd enorm blij geweest met alle fijne klanten, waar we altijd vertrouwen van hebben gekregen. Daar zijn we enorm dankbaar voor!”, aldus Joop en Marja. Trouw- en rouwstukken zijn onlosmakelijk verbonden met een bloemist. Joop rijdt meerdere keren per week naar “Hart van Berkelland” in Haarlo om daar rouwstukken af te leveren. Joop bezorgt vrijwel alles zelf. Alleen in drukke tijden helpt dochter Simone mee. “Tijdens koude dagen laat Joop eerst de auto warmdraaien hoor”, zegt Marja, “want ja, bloemen kunnen nu eenmaal niet tegen kou”.

Het succes van hun winkel hebben Joop en Marja mede te danken aan vakkundig personeel. De meesten bleven “lang hangen”. Ursula werkt ruim 28 jaar in de zaak. Daarnaast werken Mirella, Lisa en Anke momenteel bij hen. Ook hebben ze door de jaren heen veel stagiaires opgeleid.

Joop en Marja hebben vele hoogtepunten meegemaakt in al die jaren dat ze met hun winkel in Neede. Zo vergeet Joop nooit meer dat hij het boeket voor Koningin Maxima mocht maken toen zij Neede aandeden. De andere dag stond Maxima met Joop zijn boeket groot voorop de Tubantia, iets waar Joop tot op de dag van vandaag nog apetrots op is. De Jammarkt was elk jaar weer een hoogtepunt voor de Needse ondernemers. “Daar probeerde ik ook echt weer iets unieks van te maken, telkens weer”, zegt Joop. Een ander hoogtepunt was onze deelname aan “De Beste Fleurop Bloemist van Nederland”. In 2017 behaalden ze daarmee een fantastische derde plaats.

Nog een paar weken en dan zit het werkzame leven van Joop en Marja erop. Op de vraag wat ze het meest gaan missen moeten ze wel even nadenken. “Dat weten we eigenlijk nog niet he”. Uiteindelijk komt Joop met een antwoord. “De passie, die ga ik zeker missen. Ik wil het altijd zo mooi mogelijk maken, het moet bij mij altijd goed zijn”. Zegt Joop. De komende weken zal Joop zijn passie nog kwijt kunnen in zijn bloemstukken. Hoe de laatste weken er precies uit zullen zien is afhankelijk van de maatregelen die de overheid oplegt. Een ding is wel zeker, na 31 maart aanstaande zal de deur van Bloemsierkunst Joop Bouwmeester, na 41 jaar en 5 maanden, niet meer opengaan.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Leo van Leijsen praat over de kerken van het Midden-Oosten in Beltrum
BELTRUM - Onder deze titel zal Leo van Leijsen op dinsdag 17 januari 2023 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek g......
Lees verder »

Politieke Avond op 6 december
BERKELLAND - Op dinsdag 6 december is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Twee militaire oefeningen in Berkelland van 5 t/m 9 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt begin december 2 militaire oefeningen: op 5 december in de omgeving van Geesteren. Er doen 45 militair......
Lees verder »

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer
REGIO - “Het duister moet gaan want het licht komt eraan”. Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te hor......
Lees verder »

Vrouw gewond na aanrijding in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn woensdagmiddag rond 14.30 uur uitgerukt naar de Haaksbergseweg in Eibergen. Een automobilist was daar in botsing geko......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »