Na ruim 40 jaar stoppen Marja en Joop Bouwmeester met hun onderneming in Neede

NEEDE – Toen Joop en Marja Bouwmeester in 1979 naar Neede kwamen moesten ze op de kaart kijken waar Neede lag. Inmiddels zijn beide op en top “Needs” en is hun onderneming Bloemsierkunst Joop Bouwmeester een begrip in Neede. Toch moet Neede het binnenkort zonder de bloemenwinkel van het echtpaar stellen. Joop en Marja gaan stoppen, de winkel zal op woensdag 31 maart a.s. voor het laatst open zijn.

Joop is inmiddels 68 en Marja 64 jaar, dit is voor hen het moment om een tijdperk af te sluiten. Ondanks dat iedereen in Neede, en ver daarbuiten, het echtpaar kent zijn beide niet geboren in Neede. Joop komt uit Vaassen, Marja uit Apeldoorn. Joop kwam niet uit een ondernemers gezin, Marja wel zij is dochter van een loonwerker. Toen Joop en Marja elkaar leerden kennen werkte Marja voor een bank. Joop was al vroeg in de bloemen beland. In eerste instantie werkte hij voor een kwekerij, later gaf een bedrijf met een verkoopkas hem de kans om het vak te leren. Hij ging toen ook naar de vakschool voor bloemsierkunst. Op een gegeven moment wilden Joop en Marja de stap maken naar het zelfstandig ondernemerschap. Er werd een advertentie geplaatst in een vakblad “Jong ondernemers stel zoekt bloemenzaak”. Er kwamen meerdere reacties. Joop en Marja gingen een aantal winkels bekijken, voorwaarde was wel dat de winkel binnen een uur rijden van Apeldoorn lag. Joop en Marja komen beiden uit een groot gezin en de familie woont in de regio Apeldoorn. Winkels in Veenendaal en Hattem vielen af, maar in Neede kregen beiden meteen het goede gevoel. Op 1 november 1979 was het dan zover, Bloemsierkunst Joop Bouwmeester ging van start.

Op de vraag wat er in 1979 anders was dan in 2021 antwoorden beiden “Alles”. In 1979 was de winkel slechts gevuld met 6 a 7 soorten bloemen. “Chrysanten, Anjers, Rozen, dat was wel de basis”. De eerste drie dagen na de opening wist het jonge stel niet wat hun overkwam. Ruim 650 klanten bezochten hun winkel. “Je weet wel hoe dat toen ging”, zegt Joop, “iedere klant kreeg een gratis bloemetje. Na die drie dagen werd het stiller, toen moesten we echt beginnen aan het opbouwen”. Vanaf het eerste moment was de winkel van Joop en Marja altijd up-to-date. “We spaarden elke keer, om steeds om de vijf jaar de winkel te kunnen verbouwen”. Het was niet alleen de winkel die er altijd eigentijds uitzag. Joop en Marja ontwikkelden zichzelf ook. “We bezochten beurzen, wedstrijden en we lazen de vakbladen. In 2003 is de ABC opgericht. De Achterhoekse Bloemisten Club. Daar zijn ongeveer 10 ondernemers bij aangesloten. We bezoeken elke 6 weken een van die ondernemers. Dat motiveert enorm. We leren van elkaar, leggen problemen aan elkaar voor en als je de hele meute op bezoek krijgt dan zorg je ervoor dat je winkel er piekfijn uitziet”, lacht Marja.

Joop en Marja hebben het nooit slecht gehad, ze hebben een goedlopend bedrijf en wonen bij de zaak. “Voor mij heel handig, maar voor Marja niet altijd hoor”, zegt Joop. “Je bent daardoor nooit echt vrij”. Die vrijheid gaat er nu wel komen. Want na ruim 40 jaar gaat de winkel op 31 maart 2021 voorgoed op slot. “Zoon Michel en dochter Simone zijn enorm betrokken bij het bedrijf, ze ondersteunen ons echt fantastisch. Echter hebben beide gekozen voor een ander beroep. Michel zit in de ICT, terwijl Simone bij de reclassering werkt. We hebben geen overnamekandidaten”, legt het stel uit. Joop en Marja blijven aan de Borculoseweg 21 wonen. Ze voelen zich daar prettig bij en ze genieten graag van hun heerlijke tuin.

Marja runt ook nog een webshop met zijde bloemen. “Bestellingen van http://iFleur.nl gaan het hele land door. We hebben ook veel bestellingen voor België”, laat Marja trotst weten. Ze heeft er nog even aan gedacht om daar mee door te gaan, maar uiteindelijk hebben ze besloten om ook iFleur.nl te sluiten. Inmiddels bereidt het stel zich voor op de naderende sluiting van de winkel. “Bloemen blijven tot de allerlaatste dag te koop hoor. Ik ga maandag de 29ste nog volop inkopen, want ik wil tot het einde aan toe een goede winkel blijven”, zegt Joop. “Zo blijven we tot het laatst toe mensen verrassen met het welbekende weekboeket en/of Facebook-acties.”

Dat Bloemsierkunst Joop Bouwmeester goed bekend staat blijkt wel aan het klantenbestand. Steeds meer mensen uit Haaksbergen, Eibergen en Borculo weten de Needse bloemist te vinden. “We zijn altijd enorm blij geweest met alle fijne klanten, waar we altijd vertrouwen van hebben gekregen. Daar zijn we enorm dankbaar voor!”, aldus Joop en Marja. Trouw- en rouwstukken zijn onlosmakelijk verbonden met een bloemist. Joop rijdt meerdere keren per week naar “Hart van Berkelland” in Haarlo om daar rouwstukken af te leveren. Joop bezorgt vrijwel alles zelf. Alleen in drukke tijden helpt dochter Simone mee. “Tijdens koude dagen laat Joop eerst de auto warmdraaien hoor”, zegt Marja, “want ja, bloemen kunnen nu eenmaal niet tegen kou”.

Het succes van hun winkel hebben Joop en Marja mede te danken aan vakkundig personeel. De meesten bleven “lang hangen”. Ursula werkt ruim 28 jaar in de zaak. Daarnaast werken Mirella, Lisa en Anke momenteel bij hen. Ook hebben ze door de jaren heen veel stagiaires opgeleid.

Joop en Marja hebben vele hoogtepunten meegemaakt in al die jaren dat ze met hun winkel in Neede. Zo vergeet Joop nooit meer dat hij het boeket voor Koningin Maxima mocht maken toen zij Neede aandeden. De andere dag stond Maxima met Joop zijn boeket groot voorop de Tubantia, iets waar Joop tot op de dag van vandaag nog apetrots op is. De Jammarkt was elk jaar weer een hoogtepunt voor de Needse ondernemers. “Daar probeerde ik ook echt weer iets unieks van te maken, telkens weer”, zegt Joop. Een ander hoogtepunt was onze deelname aan “De Beste Fleurop Bloemist van Nederland”. In 2017 behaalden ze daarmee een fantastische derde plaats.

Nog een paar weken en dan zit het werkzame leven van Joop en Marja erop. Op de vraag wat ze het meest gaan missen moeten ze wel even nadenken. “Dat weten we eigenlijk nog niet he”. Uiteindelijk komt Joop met een antwoord. “De passie, die ga ik zeker missen. Ik wil het altijd zo mooi mogelijk maken, het moet bij mij altijd goed zijn”. Zegt Joop. De komende weken zal Joop zijn passie nog kwijt kunnen in zijn bloemstukken. Hoe de laatste weken er precies uit zullen zien is afhankelijk van de maatregelen die de overheid oplegt. Een ding is wel zeker, na 31 maart aanstaande zal de deur van Bloemsierkunst Joop Bouwmeester, na 41 jaar en 5 maanden, niet meer opengaan.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven