Op weg naar de Omgevingsvisie Berkelland

BERKELLAND – De gemeente Berkelland is bezig met het maken van een Omgevingsvisie. De visie geeft antwoord op de vraag hoe Berkelland er over 10 tot 20 jaar uitziet. Hans Pelle, voorzitter raadswerkgroep: “We moeten antwoord geven op de vraag in wat voor Berkelland we met elkaar willen wonen en werken? Dat doen we als gemeente niet alleen, dat willen we graag doen met onze inwoners.”

Online vragenlijst
Het inwonerspanel ‘Berkelland Spreekt’ wordt uitgenodigd een enquête in te vullen over de Omgevingsvisie. Maikel van der Neut, wethouder Omgevingswet: “We kijken in de enquête jaren vooruit aan de hand van 3 toekomstbrillen. De bril waarmee je naar de toekomst kijkt, is namelijk van belang voor de keuzes die we gaan maken. Wat vinden we over 10 tot 20 jaar belangrijk als het gaat om thema’s als landschap, bereikbaarheid en leefbaarheid?”

Inwoners die geen lid zijn van het panel kunnen ook deelnemen. Dat doet u door op onderstaande knop te klikken:

Klik hier om naar de vragenlijst te gaan

De enquête is in te vullen tot 16 februari.

Bouwstenen voor de visie
Naast de online vragenlijst worden ook gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de kernen en het buitengebied, zoals de dorpsbelangenorganisaties. Wat vinden zij als vertegenwoordigers belangrijk voor de toekomst van hun omgeving en die van Berkelland in het algemeen? Hans Pelle: “Door zowel inwoners individueel te vragen mee te denken als in collectief verband, hopen we een goed beeld te krijgen van wat de samenleving belangrijk vindt. Dit weegt de gemeenteraad mee in de keuzes over de ontwikkelingen die de komende jaren zullen plaatsvinden.”

Eerst een ontwerp omgevingsvisie
Wanneer de ontwerp omgevingsvisie (naar verwachting) in de tweede helft van dit jaar ter inzage gelegd wordt, is er voor inwoners en organisaties nog een kans een reactie te geven op de omgevingsvisie. Daarnaast wordt recent bestaand beleid verwerkt in de omgevingsvisie. Veel van deze beleidsdocumenten zijn in de afgelopen periode in overleg met de samenleving opgesteld. Maikel van der Neut: “Uiteraard houden we allerlei ontwikkelingen in de gaten, bijvoorbeeld als het gaat om nieuw beleid vanuit de Rijksoverheid. Maar we maken waar mogelijk ook gebruik van informatie die we al eerder hebben opgehaald in onze samenleving, zoals voor de Woonvisie.”

Wat is een Omgevingsvisie?
In de Omgevingsvisie schrijven we op hoe we willen dat Berkelland er in de toekomst in grote lijnen uit ziet. Wat vinden we belangrijk? Hoe denken we over landschap en economie, over bereikbaarheid en leefbaarheid en over duurzame energieopwekking? Als de Omgevingsvisie klaar is, kan de gemeente beoordelen welke ideeën en initiatieven uit de samenleving passen bij ons toekomstbeeld, en welke niet. Landelijk is bepaald dat gemeenten een Omgevingsvisie moeten maken, vanwege de nieuwe Omgevingswet die naar verwachting op 1 januari 2022 ingaat.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven