Rekkenaren slaan handen ineen met dorpscoöperatie

REKKEN – Rekkenaren houden de touwtjes graag in handen als het gaat om de toekomst van hun kleine kern. Daarom is in Rekken onlangs een, voor deze regio, vrij uniek fenomeen opgericht: de dorpscoöperatie. Eén organisatie waarin alles samenkomt. En daarmee nemen de Rekkenaren zelf de verantwoordelijkheid voor het leefbaar houden van hun dorp. Aan het kersverse bestuur de taak zich hard te maken voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het dorp.

Grote thema’s als wonen, accommodaties, voorzieningen en ontmoeting komen samen in de DorpsCoöperatie Rekken (DCR). Het bestuur bestaat uit Lotte Roos (voorzitter), Marieke Willink (secretaris), Esther Stomps (penningmeester), Irene Hagens (algemeen bestuurslid) en Herman Aarnink (algemeen bestuurslid). De laatste is vanuit zijn rol binnen de Belangenvereniging Rekken en zijn kennis en kunde gevraagd aan te sluiten. Op termijn gaat de Belangenvereniging op in de DCR.

De oprichting van de DCR is een logische uitkomst van een proces dat al in 2015 begon. Toen staken verenigingen op initiatief van de Belangenverening Rekken de koppen bijeen om gezamenlijk de zorgen rondom accommodaties en toekomst aan te gaan. Al snel bleken er in Rekken meer uitdagingen waarvoor samenwerking gewenst is en werd stuurgroep Aantrekkelijk Rekken in het leven geroepen. ,”Wat we willen is ambitieus en groots, maar alles hangt integraal met elkaar samen,” aldus DCR-voorzitter Roos, voorheen van de stuurgroep Aantrekkelijk Rekken. ,”Bovendien hebben we het wel een beetje gehad met de term ‘krimpregio’. Laten we de verbindingen en kansen zoeken”.

Met hulp van DKK Gelderland werd het afgelopen jaar gezocht naar de vorm van samenwerking. Binnen een dorpscoöperatie zijn de leden mede-eigenaren van de ideeën en plannen. Iedereen met een binding met Rekken kan straks lid worden, individuen maar ook groepen, als verenigingen, stichtingen. Roos: ,,Betrokkenheid bij het dorp is van belang en op deze wijze kan iedereen gebruikmaken van de DCR en meebeslissen over Rekken”.

Hoog op de agenda staat het accommodatie plan waarin sportpark ’t Asterloo en beide kerken in Rekken dienst doen als multifunctionele ontmoetingsplekken. Ook de mogelijkheden voor een transitie van o.a. Zalencentrum Kerkemeijer is in gang. Naast de grote thema’s is er binnen de DCR ook plek voor kleine (burger)initiatieven.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven