Terugblik: Zwientje tikken in Beltrum


BELTRUM – Dinsdagavond hebben we te horen gekregen dat de lockdown nog weken gaat duren. Daardoor zullen we nog voor langere tijd verstoken blijven van allerlei vertier in onze gemeente. Nieuws uit Berkelland haalt daarom oude filmpjes uit de archiefkast, poetst ze op en geeft ze opnieuw aandacht. Vandaag gaan we terug naar 2010, in juli van dat jaar maakten wij een reportage over het “Zwientje tikken” in Beltrum.

Bericht van 25 juli 2010:

Zwientje tikken: Spektakel op boerendag!
VOOR-BELTRUM – De organisatie van boerendag in Beltrum had zondag een nieuw ‘toetje’ voor de bezoekers. Twee jaar terug werd er op het evenement een modderbadgevecht gehouden. “We waren toe aan iets nieuws. Daarom hebben we het zwientje tikken als afsluiter van ons tweejaarlijkse boerendag georganiseerd.” Het spektakel trok heel wat bekijks op het feestterrein tegenover café Halfweg. Ruim twintig deelnemers doken in het modderbad.

Twee varkens liepen rond in een groot bad omringd met dranghekken. In verschillende rondes moesten de deelnememers proberen als eerste het zwientje te tikken. Niels Slütter won de finale. De tweede plek ging naar Dave Buiting. Als derde eindigde Bjorn Scharenborg.

De toeschouwers hielden hun kleren niet schoon het tikken werd op het einde een groot gevecht. Modder, stro, alles vloog de lucht in (zie einde van de film). De boerendag had zondag nog meer ingrediënten ’s middags werd er een trekkertrekwedstrijd gehouden en waren er activiteiten voor de kleine kinderen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven