Achterhoekse Wooncoöperatie: Flexwoningen voor jong en oud

Door Redactie op 02-02-2021


REGIO – Uit het Achterhoeks Woonwensen en Leefbaarheidsonderzoek is gebleken dat er een mismatch is tussen vraag en aanbod van verschillende groepen op de Achterhoekse woningmarkt. Daarnaast is er krapte en daar zijn vooral de starters de dupe. Maar ook ouderen komen hun te grote huis niet uit omdat er geen aanbod is van kleinere woningen met name op de huurmarkt. De woningcorporaties in de Achterhoek zijn aan handen en voeten gebonden. Als zij huurwoningen bouwen, dan gelden de regels van de Woningwet. Een woningcorporatie is gebonden aan inkomenseisen bij toewijzing aan een huurder. De corporatie mag bijvoorbeeld niet mensen uit de eigen plaats of jongeren voorrang geven.

Er gloort hoop voor deze jongeren en ouderen in de Achterhoek. Met ondersteuning van de Provincie Gelderland, de Regio Achterhoek, ProWonen, DKK Gelderland, LVKK en de gemeenten Aalten en Berkelland is een half jaar geleden de Achterhoekse Wooncoöperatie opgericht. Deze coöperatie (dus geen corporatie) wil de doorstroming bevorderen in kernen, dorpen en kleine steden in de Achterhoek. De Wooncoöperatie maakt tijdelijk wonen mogelijk voor jongeren en ouderen. Voor ouderen kan dat zelfs permanent zijn. In Nederland worden in 13 regio’s in Nederland voorbeeldprojecten door Wooncoöperaties gedraaid. Het voorbeeldproject voor de Achterhoek wordt in de kleine kernen van de gemeente Aalten gerealiseerd met 10 flexwoningen.

De Achterhoekse Wooncoöperatie kan er dus voor zorgen dat er flexwoningen worden gebouwd in een dorp, een kern, een buurtschap of zelfs in een grotere plaats. Flexwoningen zijn tijdelijke woningen die 10-25 jaar mogen blijven staan met toestemming van de gemeente. De woningen horen niet bij een nieuwbouwplan, ze kunnen eigenlijk overal staan. Als er grond beschikbaar is en de gemeente de plek goedkeurt zijn de grootste hobbels genomen. De eigenaar van de grond kan een huur- of pachtvergoeding krijgen. De eigenaar van de grond mag ook zelf het initiatief nemen en zich melden bij de Achterhoekse Wooncoöperatie.
Een bestaand gebouw is eveneens geschikt als het verbouwd kan worden naar flexwoningen (oude school, voormalig kantorenpand, grote boerderij, leeg winkelpand). Deze eigenaren mogen zich ook melden bij de Wooncoöperatie.

Al deze tijdelijke woningen worden huurwoningen die de wooncoöperatie verhuurt. De Wooncoöperatie komt echter pas in actie als een groep mensen daarom vraagt. Men wordt dan lid van de Wooncoöperatie voor € 20,- per jaar per persoon en dan gaat de Wooncoöperatie aan de gang. Samen met die groep mensen, jong, oud of jong en oud samen. En samen met die groep worden mogelijke plekken in beeld gebracht, financiers gezocht en de inhoud van de woningen bepaald. Binding aan de eigen omgeving is een voorwaarde om een woning toegewezen te krijgen. De Wooncoöperatie vindt heel belangrijk dat jongeren in de Achterhoek blijven wonen endat ouderen kleiner en veilig kunnen gaan wonen. De nieuwe flexwoningen zijn ongeveer 60 m2 groot. De flexwoningen in de gemeente Aalten worden in de fabriek gebouwd door een Achterhoekse bouwmaatschappij. Ze hebben de naam “Uuthuuskes” gekregen, afgeleid van “uit huis gaan”. Flexwoningen in bestaande panden kennen een ander formaat, afhankelijk van de indeling in
dat pand.

De Wooncoöperatie mag aan iedereen verhuren. Het inkomen speelt geen rol, als je maar kunt aantonen dat je de huur kunt betalen. Die huur is natuurlijk afhankelijk van welke woning het is, een nieuwe woning of een woning in een bestaand pand. De huur per maand zal zo’n 600 tot 750 euro per maand bedragen. Alle nieuwe flexwoningen zijn geschikt om met 1 of 2 volwassenen te bewonen. Woningen in een bestaand pand zijn geschikt om met 1 tot 3 volwassenen in te wonen. De vorm van de Wooncoöperatie is goedgekeurd door het ministerie. Een wooncoöperatie geeft zeggenschap aan de huurders / bewoners omdat ze lid zijn van die coöperatie. En van die leden wordt betrokkenheid verwacht.

De Wooncoöperatie functioneert dus anders dan een woningstichting ook wel woningcorporatie genoemd. Bij een woningcorporatie ben je als huurder een klant, bij een Wooncoöperatie ben je als huurder lid van de coöperatie.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Winterdag en natuurwandeling bij museum de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten al......
Lees verder »

Bijzondere Walzheimer avond speciaal voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten
NEEDE - Het Alzheimer Trefpunt Berkelland sluit het jaar af met een bijzondere avond met dans en muziek, speciaal voor mensen met dementie en hun naa......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank in Neede op zondag 4 december
NEEDE - "Een forse stijging van het aantal mensen dat gebruikt moet maken van de Voedselbank, ook in onze omgeving. Ze kunnen financieel niet meer ro......
Lees verder »

Reis in december voordelig met de bus en regionale trein
BERKELLAND - De gezellige decembermaand komt eraan! Wat zijn jouw plannen? Inkopen doen voor de feestdagen, een avondje uit, een kerstmarkt bezoeken ......
Lees verder »

Klassiek geschoolde musici verloren hun hart aan volksmuziek van de Balkan
RUURLO – zaterdag 10 december verwelkomt KunstKring Ruurlo in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo Trio BachTaloh. Een zigeunertrio waarvan de ......
Lees verder »

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfsschietcompetitie s.v. De Kroon Eibergen
EIBERGEN - Hierbij de uitslagen van de vierde schietwedstrijd Verenigings- & Bedrijfs Schietcompetitie 2022 (editie 51) georganiseerd door Schiet......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »