Boek over vergeten Geesterense schrijver Maaldrink

Door Redactie op 11-02-2021

GEESTEREN – Over de vrijwel vergeten schrijver D.M. Maaldrink (1851-1891) verschijnt op 10 maart een boek. Hij werd geboren in de pastorie van het Achterhoekse Geesteren en is jong overleden in Twello. Zijn nu nog verrassend aantrekkelijke novelle ‘Kanienenköpken’ is ook opgenomen in het boek. Arend J. Heideman uit Gelselaar schreef het. De Historische Vereniging Borculo geeft het uit als themaboek. Leden van deze vereniging ontvangen het gratis.

Geesteren schitterde in de op jeugdherinneringen gebaseerde novellen van Daniël Martinus Maaldrink onder de naam Starveld. Deels zijn die in het dialect geschreven. Het bekendst van hem in zijn geboorteplaats is ‘De legende van de Sprakelberg’, die in het teken staat van de rivaliteit tussen Geesteren en Borculo. Als ‘hommage’ is in 1997 een nieuwe zijweg van de Keistraat naar hem genoemd. Van het in 1988 geplaatste kunstwerk van een vrouw met hond in Geesteren verwijst de naam ‘Vrouw van ’t Starveld’, maar het staat verder los van hem.

Eerste steen pastorie
Een gevelsteen in de voormalige pastorie een de Pastorieweg in Geesteren herinnert nog aan de schrijver Maaldrink. Een poos na zijn geboorte werd hier een nieuwe pastorie gebouwd. Een steen in een zijmuur meldt dat hij hiervoor op 18 maart 1857 de eerste steen heeft gelegd. Zijn vader, Jan Dirk Maaldrink, was van 1840 tot 1874 predikant in Geesteren. Zelf werd hij ook predikant, in 1878 in Kwadijk bij Purmerend en in 1881 in Haastrecht. Een zwakke gezondheid dwong hem een jaar later al met emeritaat te gaan. Zijn stembanden waren waarschijnlijk aangetast door tuberculose.

Hij verhuisde naar Wilp en later naar Huize Jagtlust in Twello. Hier begon Daan (zijn roepnaam) te schrijven en is hij op 40-jarige leeftijd in 1891 overleden. Met zijn toneelstukken trok hij landelijk aandacht en oogstte hij ook waardering. Zijn gedichten zijn literair gezien van weinig betekenis, maar vertellen wel meer over wie hij was en hoe hij dacht. Daarom zijn ze in de beknopte schets van zijn leven en werk eveneens belicht.

Via streekschrijver H.J. Krebbers
Hoewel Heideman jaren geleden al in het bezit kwam van alle boeken van Maaldrink liet hij ze ongelezen, in de veronderstelling dat ze nu niet meer zouden boeien. Een hernieuwde kennismaking twee jaar geleden met het werk van de in Gelselaar geboren schrijver en tijdgenoot H.J. Krebbers (1852-1936) bracht hem op andere gedachten. Over Krebbers publiceerde Heideman in 1999 bij dezelfde historische vereniging Borculo een zeer gewild boekje. Zijdeling komt Krebbers ook ter sprake in zijn nieuwe boek.

Pas vele jaren later ontdekte Heideman hoe Krebbers uitblonk met jeugdboeken en dat die nog steeds goed leesbaar zijn. Dit prikkelde hem ook een verhaal van Maaldrink te gaan lezen. Het boeide hem direct zo sterk dat hij alles van hem ging lezen en zijn levensgeschiedenis ging bestuderen. Veel informatie over hem vond hij in het familiearchief dat is ondergebracht bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem. Op zijn speurtocht naar informatie over Maaldrink en zijn werk vond Heideman ook het graf van de schrijver terug op de begraafplaats in Terwolde. Opmerkelijk is dat geen enkele foto van de schrijver bekend is, terwijl die van zijn ouders al goed zijn bewaard.

Foto Arend J. Heideman (vrij van rechten te publiceren): Op de voorzijde van het boek over de schrijver D.M. Maaldrink prijkt een oude tekening van de zuidzijde van de Hervormde Kerk te Geesteren. Niet bekend is wie deze tekening heeft vervaardigd. !

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nieuwe docent Portretschilderen bij Kunstkring Ruurlo
RUURLO – Op zaterdag 12 juni biedt KunstKring Ruurlo een workshop-dag aan waarop kennisgemaakt kan worden met de nieuwe docent Portretschilderen Teod......
Lees verder »

Digitheek nieuw onderdeel van Bibliotheek
BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek gaat haar dienstverlening uitbreiden met een Digitheek. In de Digitheek kunnen korte workshops op digitaa......
Lees verder »

Irene van der Aart te gast in Lichtenvoordse bieb
BERKELLAND  – Donderdag 17 juni a.s. zal Irene van der Aart, schrijfster, theatermaker en columniste van de Gelderlander, haar opwachting maken ......
Lees verder »

Rabarbara geeft online schrijfraad
BERKELLAND – Donderdagochtend 20 mei verzorgt Barbara Pavinati online schrijfspreekuren. Iedereen die verhalen, poëzie of zelfs boeken schrijft is va......
Lees verder »

De Zwarte Cross Talententuin verdiept en verbreedt met nieuwe talenten én nieuwe disciplines
ACHTERHIOEK - Beeldend kunstenares Maudy Alferink, wegracer Jeffrey Buis, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders en snowboar......
Lees verder »

Gezocht: local talent uit Berkelland 14-27 jaar
BERKELLAND - Ken jij  jongeren tussen de 14-27 jaar die houden van dans, theater, muziek, presenteren, fashion of anderen helpen? Of ken je jong......
Lees verder »

Dauwzwemmen in Ruurlo
RUURLO - Op 13 mei, Hemelvaartsdag,  kun je in Zwembad De Meene in Ruurlo dauwzwemmen.  Je kunt dan zwemmen vanaf 06:00 uur, let op je dien......
Lees verder »

Onderzoek behoefte binnensportaccommodaties en samenwerkingen van start met ‘Binnensport Eibergen beweegt mee!’
EIBERGEN - Wat is met het oog op de toekomst in Eibergen nodig om te kunnen blijven (binnen)sporten en te bewegen? En welke samenwerkingen tussen ver......
Lees verder »

Aanvragen eenmalige subsidie corona kan nog tot 12 mei
BERKELLAND - De eenmalige bijdrage voor horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen, sportscholen en verenigingen en stichtingen op het......
Lees verder »

Onderzoek naar netcongestie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - In opdracht van provincie Gelderland wordt onderzocht welke concrete en innovatieve oplossingen er zijn om ondanks de volle netten toch ......
Lees verder »

Statiegeldactie voor jeugdevenement bij v.v. Ruurlo
RUURLO - Samen met supermarkt Coop Ruurlo zamelt voetbalvereniging Ruurlo tot 1 juni statiegeldflessen in. De opbrengst is voor het jeugdevenement ti......
Lees verder »

Wie weet meer te vertellen over deze historische foto’s?
NEEDE - Het 4 en 5 mei comité Neede heeft deze foto's in het archief. Bij het comité is echter niet bekend wie er op staan en bij welke gelegenheid z......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Bernard Vreemann van Café De Ruif: “Ik weet niet of deze versoepelingen wel rendabel voor ons zijn”


NEEDE – De horeca mag na maanden weer een klein beetje open, maar de kasteleins lopen nog niet de polonaise. Wij spraken Bernard Vreemann van Café de Ruif direct na de persconferentie van premier Mark Rutte. “Rutte doet net of hij een hele hand geeft, maar hij geeft maar een vingertopje. De horeca in de steden hebben dagtoerisme, dus die hebben hier zeker wat aan, maar hier in de Achterhoek is dat helemaal niet ht geval. Iedereen werkt hier doorgaans tot 17.00 uur en dan moeten wij om 18.00 uur alweer dicht. Ik heb geen idee of dit voor ons rendabel is”. Laat Bernard weten. Veel horeca ondernemers zijn het met de Needse kastelein eens. Misset Horeca schrijft “Dit is geen versoepeling, maar een vernedering”. Collega Valentijn ter Braack van Café Vally’s is het met hem eens, “In de weekenden is voor ons 12.00 tot 18.00 uur te doen, door de weeks absoluut niet. En met deze regels moeten we wederom politieagent spelen”. Valentijn en Bernard nodigen Mark Rutte van harte uit om in Neede te komen kijken hoe deze regels in de praktijk zullen gaan werken.

Bernard is niet bang voor een nieuwe volledige sluiting. “Nee dat is maatschappelijk helemaal niet te verantwoorden, dan hadden we beter een paar weken kunnen wachten en dan alles volledig open gooien”. Hij is ook blij dat de fieldlabs festivals niet door gaan “Zelf ben ik festival gek, maar dit klopte gewoon niet. Festivals met 10.000 man terwijl wij als kroegeigenaren in vergelijking helemaal niets mogen”. 

Uit de krant

Bevrijd je computer
EIBERGEN - Helaas kun je niet oneindig je foto’s en documenten op je computer blijven opslaan. De opslagschijf is een keer vol, maar gelukkig zijn da......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »