Column: Scheve schaats

BERKELLAND – Eindelijk was het zover: er kon geschaatst worden, op echt natuurijs! Iedereen snakte naar een verzetje in deze coronatijd en ging vanzelfsprekend het ijs op. Gezinnen waren euforisch, vooral de kinderen des huizes. Grappig eigenlijk, want de meeste kinderen hadden nog nooit natuurijs in het wild gezien. Er werd zelfs een Elfstedentocht gereden door de laatste officiële winnaar van de tocht der tochten, Henk Angenent. Nou ja, elf steden… Er werden drie steden overgeslagen wegens te slecht ijs en de naderende avondklok. Dus eigenlijk was het een Achtstedentocht, ondanks dat een ontzettend knappe prestatie. Feitelijk werden die steden dus overgeslagen om te voorkomen dat er scheve schaatsen gereden werden.

Daar kunnen meer mensen in ons land een voorbeeld aan nemen. Neem Wopke, Wopke Hoekstra, politicus van beroep. Voor alle liefhebbers die ook bij +23°C buitentemperatuur graag willen schaatsen zijn de banen gesloten, behalve voor Wopke. Wopke was op werkbezoek in Thialf en bond de ijzers onder. “Met die nieuwe schaatsen, ga je nooit op je bek”, aldus Wopke.

Gelukkig was het ijs van prima kwaliteit, dus een scheve schaats rijden was nagenoeg onmogelijk. Toch had Wopke achteraf spijt en zei dat hij eigenlijk zijn sneakers aan had moeten houden. Het is natuurlijk ook best bijzonder om vanuit huis te vertrekken naar een werkbezoek in iets te strakke schaatskleding, met sneakers aan de voeten en schaatsen in je tas om je daarna, in vol ornaat, op glad ijs te begeven. Misschien was het beter geweest dat ook in Heerenveen het ijs wat slechter was tijdens dit werkbezoek zodat de scheve schaats sowieso voorkomen zou worden en dat Wopke dus niet alsnog op zijn bek was gegaan…

Michel Besseling
Eibergen

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven