Gertie Kremer al meer dan 40 jaar de krantenman van Berkelland

Door Redactie op 28-02-2021

RUURLO – Gertie Kremer uit Ruurlo is inmiddels 68 jaar, maar van ophouden wil hij nog niets weten. “Op deze manier heb ik mooi wat te doen” zegt de Ruurlo -er. Maar wat doet Gertie nou precies? Hij zorgt er voor dat jullie deze krant kunnen lezen, Gertie Kremer is namelijk verspreider van kranten en folders. Wij zochten hem op en spraken met hem.

Van drukker naar verspreider
Gertie Kremer is van huis uit eigenlijk drukker, maar dat heeft hij niet zo lang volgehouden. Hij kwam al snel in contact met VNU, dat was een grote uitgever. Hij werd franchisenemer en zorgde ervoor dat o.a. de Libelle en de Margriet wekelijks bij de abonnees werd bezorgd. “Onze bezorgers hadden fietstassen met ‘Media Express’ erop, deze zijn al jaren uit het straatbeeld verdwenen, maar ik heb er nog een paar”. Omdat zijn bezorgers wekelijks veel adressen langsgingen kwam hij op het idee om folders van ondernemers mee te nemen. “Mijn buurman had een supermarkt, die deed weleens een flyer, ik heb toen aangeboden de flyer mee te laten bezorgen”. Op deze manier ontstond eigenlijk wat Gertie nu doet. “Letterlijk kwam van het een het ander, na de supermarkt volgden steeds meer ondernemers die via ons hun folder lieten verspreiden”.

Nieuws uit Berkelland krant
Wekelijks zorgt hij er voor dat de regionalen weekbladen en vele folders bij de inwoners van Berkelland in de brievenbus beland. Zo gaat ook de Nieuws uit Berkelland krant eens per maand met de bezorgers van Gertie mee. De Ruurlo -er doet alles zelf. Hij zorgt er voor dat er bezorgers zijn, doet de onderhandelingen met de klanten, verzorgt de administratie en bezorgt de kranten en folders bij de bezorgers. Bij dat laatste krijgt hij overigens een beetje hulp van een koeriersbedrijf. “We brengen elke woensdag met 4 busjes de kranten en folders naar onze bezorgers, daar heb ik dan wel een beetje hulp bij nodig”.  In totaal zijn er op dit moment maar liefst 363 bezorgers die wekelijks voor Gertie op pad gaan. Een enorm aantal, wat nou als er eentje stopt? “Dat lost zich heel vaak vanzelf op, dan wordt de wijk overgenomen door een broertje, zusje of buurjongen”. legt Gertie uit. “Gebeurt dit niet, dan zetten we een advertentie in de krant, dat wijst zich eigenlijk altijd van zelf. We zien wel dat wanneer de economie wat minder is, we makkelijker aan bezorgers kunnen komen. Dan zijn de zakcentjes kennelijk toch wat meer welkom”. De 363 bezorgers gaan maar liefst 21.000 adressen af. “Er zijn zelfs nog meer dan 363 wijken, maar sommige bezorgers doen een dubbele wijk”.

Voorlopig denkt Gertie nog niet aan stoppen
Het is altijd een drukte van jewelste bij Gertie. Op woensdag en donderdag voor de uiteindelijke bezorging komen alle folders binnen. Gertie zorgt er dan voor dat er pakketjes van worden gemaakt en alle wijken de juiste aantallen krijgen. Daar is hij wel een paar dagen mee zoet, maar uiteindelijk is alles op orde als op woensdagmorgen de weekbladen worden bezorgd. Om vervolgens de boel als de wiedeweerga naar de bezorgers te krijgen. Als alles is afgeleverd, begint het hele spel weer van vooraf aan voor de volgende week.  Dit doet Gertie nu al meer dan 40 jaar. Voorlopig denkt hij nog niet aan stoppen. “Kijk het zal geen 10 jaar meer duren dat ik stop, maar ik heb nog geen concrete plannen”.

 

 

 

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Winterconcert Crescendo Neede
NEEDE - Op zondag 18 december 2022 geeft Crescendo Neede een winterconcert vanaf 14.30 uur in de grote kerk in Neede. : In dit winterconcert spelen w......
Lees verder »

Provincie en regio Achterhoek blij met extra 7 miljoen euro voor veiligheidsmaatregelen N18
BERKELLAND - Provincie Gelderland en Regio Achterhoek zijn blij met de extra 7 miljoen voor verkeersveiligheidsmaatregelen aan rijksweg N18. De Tweed......
Lees verder »

DUO2: twee pianisten en twee violisten bij Podium Eibergen
EIBERGEN - Twee pianisten en twee violisten, met werken voor twee violen, quatre-mains, viool en piano of zelfs twee violen en vier handen: op zondag......
Lees verder »

Achterhoek: stabiele economie met urgente opgaven
BERKELLAND - De derde Achterhoek Monitor is vandaag gepresenteerd tijdens het jaarcongres in de DRU Cultuurfabriek te Ulft. Het overzicht van feiten ......
Lees verder »

SKB behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022!
BERKELLAND - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022. De ZorgkaartNederland Top is een lijst van de 10 best......
Lees verder »

Rivierenland Radio
BERKELLAND - Ben je toe aan een ander geluid op je mobiel of autoradio? Stem dan eens af op Rivierenland Radio en laat je verrassen. Zeven dagen in d......
Lees verder »

Vanaf volgende week weer met de bus van Borculo naar Deventer
BORCULO - De nieuwe dienstregeling voor bussen en treinen in de Achterhoek gaat volgende week in. Vervoerder Arriva heeft verschillende tijden en rou......
Lees verder »

Column: Mijn prins in de witte Ford
NEEDE - Al eventjes woon ik als vrijgezel in Neede. Een prima plek om vanuit daar het date-leven van deze tijd te ontdekken. Helaas heeft de online z......
Lees verder »

Lynn Bouwmeester pakt 3e prijs
NEEDE - Op het dressuurconcours in Heeten is Lynn Bouwmeester afgelopen weekend gestart met haar paard Mon Chardonnay. Ze reden mee in de klasse L1 e......
Lees verder »

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »