Het bizarre verhaal van ‘De Beul van Twente’, een voormalig patiënt van de tbs-kliniek in Rekken

Door Redactie op 13-02-2021


REKKEN – Het is op misdaadgebied zonder twijfel een van de meest bizarre zaken ooit in deze regio. Het opzienbarende verhaal rond de ‘Beul van Twente’. Een voormalig patiënt van de tbs-kliniek in het Achterhoekse Rekken die op maniakale wijze tientallen dieren toetakelt en later ook nog eens verantwoordelijk blijkt voor een moord en drie pogingen daartoe. Jarenlang weet de man uit handen van de politie te blijven, maar uiteindelijk doet een stukje blauw plakband hem de das om. Het hele verhaal is nu opgetekend in de misdaadbundel ‘Georganiseerde misdaad in de Lage Landen’.

De spraakmakende affaire rond de ‘Beul van Twente’ houdt net na de millenniumwisseling niet alleen deze regio, maar ook de rest van ons land jarenlang in de greep. Vooral ook vanwege de beestachtige manier waarop de dieren worden mishandeld. Ze worden geprikt met een mes en er worden zelfs geslachtsdelen weggesneden en als trofee meegenomen naar huis.

Eenmansleger
Het verhaal rond ‘De Beul’ is te lezen in een misdaadbundel over de georganiseerde misdaad en is geschreven door RTV Oost-journalist Jan Colijn. “De Beul is in dit verband misschien een wat vreemde eend in de bijt. De verhalen gaan immers voornamelijk over criminele bendes”, aldus Colijn. “Toch vond de uitgever het in dit boek bepaald niet misstaan. Behalve dat De Beul erg goed georganiseerd te werk ging, vormde hij in zijn eentje zo ongeveer een eenmansleger. Maar vooral het hele achtergrondverhaal rond De Beul, dat eigenlijk te gek is voor woorden, vond de uitgever prima in het boek passen.”

Blauwe tape
Onder meer is te lezen hoe De Beul jarenlang uit handen weet te blijven van het rechercheteam Caballo – Spaans voor paard – maar dat hij uiteindelijk kan worden ontmaskerd door een stukje blauwe tape.
De geboren Duitser was ooit als zedendelinquent tot tbs veroordeeld en werd hiervoor behandeld in de kliniek in het Achterhoekse Rekken. “Daar had hij echter zijn behandelaars om de tuin weten te leiden”, vertelt Colijn. “Uiteindelijk werd hij tot levenslang veroordeeld. Een nieuwe tbs-behandeling zagen de rechters niet zitten. De maatschappij moest vooral tegen hem worden beschermd.”
In het boek is er uitgebreid aandacht voor het rechercheonderzoek. Hoe agenten in burger ‘De Beul’ nachtenlang schaduwden, de indringende verhoren en hoe het vermiste klepje van een transistorradiootje van de vermoorde man een belangrijk bewijsstuk vormde.”

Burgerwacht
In het boek komt ook de Enschedeër Henk ten Napel aan het woord, die destijds met een burgerwacht een klopjacht op ‘De Beul’ hield en zich met zijn stichting Zinloos Geweld tegen Dieren nog steeds sterk maakt voor mishandelde dieren. Colijn: “Dat Ten Napel destijds bij de politie als verdachte in het vizier was, wist hij wel. Maar dat zijn telefoon werd afgeluisterd en dat er zelfs een GPS-tracker onder zijn auto was geplakt, heeft hij al die jaren nooit geweten.”In het boek zijn twintig verhalen gebundeld over de misdaad in de Lage Landen. Waaronder dat van de beruchte motorclub van Klaas Otto, het levensverhaal over de drugsbaron die model stond voor Ferry Bouman uit de Netflix-kraker ‘Undercover’, de lotgevallen van de gewezen tv-held Frank Masmeijer, die uiteindelijk in de Belgische bajes belandde en vooral veel verhalen over de niets ontziende drugsmaffia.

Lugubere details
Als het om ‘De Beul’ gaat komen in het boek overigens uiterst lugubere details aan de orde die tot op heden grotendeels buiten de pers zijn gebleven. Colijn: “Dat zijn van die details, waar een lezer bij het ontbijt niet op zit te wachten. De uitgever vond echter dat we in dit boek zo volledig mogelijk moeten zijn. Wat die details zijn? Nou, wie dat wil weten, moet het complete verhaal rond De Beul in dit boek maar lezen.”
‘Georganiseerde misdaad der Lage Landen’ wordt uitgegeven voor Just Publishers.

 

Foto : auteur Jan Colijn. Foto: Henk ten Napel door Stefan Schipper

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nieuwe docent Portretschilderen bij Kunstkring Ruurlo
RUURLO – Op zaterdag 12 juni biedt KunstKring Ruurlo een workshop-dag aan waarop kennisgemaakt kan worden met de nieuwe docent Portretschilderen Teod......
Lees verder »

Digitheek nieuw onderdeel van Bibliotheek
BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek gaat haar dienstverlening uitbreiden met een Digitheek. In de Digitheek kunnen korte workshops op digitaa......
Lees verder »

Irene van der Aart te gast in Lichtenvoordse bieb
BERKELLAND  – Donderdag 17 juni a.s. zal Irene van der Aart, schrijfster, theatermaker en columniste van de Gelderlander, haar opwachting maken ......
Lees verder »

Rabarbara geeft online schrijfraad
BERKELLAND – Donderdagochtend 20 mei verzorgt Barbara Pavinati online schrijfspreekuren. Iedereen die verhalen, poëzie of zelfs boeken schrijft is va......
Lees verder »

De Zwarte Cross Talententuin verdiept en verbreedt met nieuwe talenten én nieuwe disciplines
ACHTERHIOEK - Beeldend kunstenares Maudy Alferink, wegracer Jeffrey Buis, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders en snowboar......
Lees verder »

Gezocht: local talent uit Berkelland 14-27 jaar
BERKELLAND - Ken jij  jongeren tussen de 14-27 jaar die houden van dans, theater, muziek, presenteren, fashion of anderen helpen? Of ken je jong......
Lees verder »

Dauwzwemmen in Ruurlo
RUURLO - Op 13 mei, Hemelvaartsdag,  kun je in Zwembad De Meene in Ruurlo dauwzwemmen.  Je kunt dan zwemmen vanaf 06:00 uur, let op je dien......
Lees verder »

Onderzoek behoefte binnensportaccommodaties en samenwerkingen van start met ‘Binnensport Eibergen beweegt mee!’
EIBERGEN - Wat is met het oog op de toekomst in Eibergen nodig om te kunnen blijven (binnen)sporten en te bewegen? En welke samenwerkingen tussen ver......
Lees verder »

Aanvragen eenmalige subsidie corona kan nog tot 12 mei
BERKELLAND - De eenmalige bijdrage voor horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen, sportscholen en verenigingen en stichtingen op het......
Lees verder »

Onderzoek naar netcongestie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - In opdracht van provincie Gelderland wordt onderzocht welke concrete en innovatieve oplossingen er zijn om ondanks de volle netten toch ......
Lees verder »

Statiegeldactie voor jeugdevenement bij v.v. Ruurlo
RUURLO - Samen met supermarkt Coop Ruurlo zamelt voetbalvereniging Ruurlo tot 1 juni statiegeldflessen in. De opbrengst is voor het jeugdevenement ti......
Lees verder »

Wie weet meer te vertellen over deze historische foto’s?
NEEDE - Het 4 en 5 mei comité Neede heeft deze foto's in het archief. Bij het comité is echter niet bekend wie er op staan en bij welke gelegenheid z......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Bernard Vreemann van Café De Ruif: “Ik weet niet of deze versoepelingen wel rendabel voor ons zijn”


NEEDE – De horeca mag na maanden weer een klein beetje open, maar de kasteleins lopen nog niet de polonaise. Wij spraken Bernard Vreemann van Café de Ruif direct na de persconferentie van premier Mark Rutte. “Rutte doet net of hij een hele hand geeft, maar hij geeft maar een vingertopje. De horeca in de steden hebben dagtoerisme, dus die hebben hier zeker wat aan, maar hier in de Achterhoek is dat helemaal niet ht geval. Iedereen werkt hier doorgaans tot 17.00 uur en dan moeten wij om 18.00 uur alweer dicht. Ik heb geen idee of dit voor ons rendabel is”. Laat Bernard weten. Veel horeca ondernemers zijn het met de Needse kastelein eens. Misset Horeca schrijft “Dit is geen versoepeling, maar een vernedering”. Collega Valentijn ter Braack van Café Vally’s is het met hem eens, “In de weekenden is voor ons 12.00 tot 18.00 uur te doen, door de weeks absoluut niet. En met deze regels moeten we wederom politieagent spelen”. Valentijn en Bernard nodigen Mark Rutte van harte uit om in Neede te komen kijken hoe deze regels in de praktijk zullen gaan werken.

Bernard is niet bang voor een nieuwe volledige sluiting. “Nee dat is maatschappelijk helemaal niet te verantwoorden, dan hadden we beter een paar weken kunnen wachten en dan alles volledig open gooien”. Hij is ook blij dat de fieldlabs festivals niet door gaan “Zelf ben ik festival gek, maar dit klopte gewoon niet. Festivals met 10.000 man terwijl wij als kroegeigenaren in vergelijking helemaal niets mogen”. 

Uit de krant

Bevrijd je computer
EIBERGEN - Helaas kun je niet oneindig je foto’s en documenten op je computer blijven opslaan. De opslagschijf is een keer vol, maar gelukkig zijn da......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »