Janbert Esselink: “Van melkvee naar vleesvee….”

NETTELHORST – Na een twintig jaar lange carrière als melkveehouder heeft Janbert Esselink in 2018 zijn melkveebedrijf beëindigd. Nu richt hij zich op de productie van 100% ambachtelijk kalfsvlees. “Onze boerderij ligt in het prachtige Nettelhorst. Een klein gehucht tussen Lochem en Geesteren. Generaties lang hebben wij als familie een melkveehouderij gehad. Het welzijn van kalfjes en koeien is ons dan ook niet vreemd. Wij zetten ons in voor een 100% biologische bedrijfsvoering. Het ruwvoer en krachtvoer wordt op eigen land verbouwd. Zelfs het water dat wij geven aan onze kalveren komt vanuit een eigen waterbron. Hiermee zorgen wij dat onze C02-uitstoot superlaag blijft”, zo vertelt Jan Bert enthousiast.

Dier en Milieu
“In ons bedrijf letten wij op dier en milieu. Onze kalfjes krijgen alleen het allerbeste voer van eigen land. Ze worden met passie en liefde verzorgd tot een leeftijd van 12 maanden. Het vlees is een gezonde en smakelijke keuze zonder groeihormonen, antibiotica of andere kunstmatige toevoegingen. Kalfsvlees is bij velen van ons nog onbekend. Dat is jammer, want het vlees kenmerkt zich door de malsheid en fijne structuur en is vooral heel erg lekker. Het is mager en snel te bereiden. Kalfsvlees bevat ook nog eens belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B1 en D, eiwit en ijzer. Grote verwarring ontstaat over de grootte van een kalf zodra het wordt geslacht. Het kalf wordt pas geslacht als het 12 maanden oud is. Een kalf scheelt qua formaat dan niet veel meer ten opzichte van de oudere koeien en stieren”.

Als je vlees eet, moet je weten hoe het dier heeft geleefd vindt Janbert. Daarom is iedereen van harte welkom bij hem op de boerderij om dit met eigen ogen te aanschouwen. “Als jij er bewust van bent wat je eet, kunnen wij ons inzetten voor het welzijn van de dieren en het verbeteren van het milieu en iets moois achterlaten voor onze kinderen”. De kalveren op de boerderij van Jan Bert komen van boeren uit de regio, dus weinig reistijd voor de dieren. “Wij maken gebruik van de zogenaamde ‘restkalfjes’. Jaarlijks heeft een melkveebedrijf circa 25% jongvee ter vervanging van melkvee nodig. Een klein deel van het overschot aan kalfjes nemen wij over voor een goed leven en biologische vleesproductie”. De kalveren die gehouden worden op de boerderij in Nettelhorst zijn Belgische Blauwe kruislings kalveren. Deze kalveren worden gekenmerkt door de witblauwe vlekken op de vacht én zijn fijne eigenschappen.

“Onze dieren staan gezellig samen in grote groepshokken met veel stro om de conditie en gezondheid op peil te houden. Bij ons groeit een kalf naar eigen mogelijkheden en is het niet van belang om het dier zo zwaar mogelijk te krijgen. Deze omstandigheden zijn gunstig voor de ontwikkeling van het dier, kortom een fit en vitaal kalf” vertelt Jan Bert enthousiast.

Kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw is voor Janbert een vanzelfsprekendheid. Maar wat is dat nou precies? “Kringlooplandbouw is een vorm van duurzame landbouw waarbij de kringloop van stoffen gesloten is. Dit houdt in dat alle stoffen die door de landbouw uit een gebied verdwijnen ook weer teruggebracht worden in het gebied. Het sluiten van bodem-plant-dier-mest kringlopen is van groot belang voor de verduurzaming van de landbouw. Ons land wordt gebruikt om ruwvoer en granen te winnen dat het jaar rond aan de dieren wordt gevoerd.

Het stro dat vrijkomt bij de graanoogst wordt weer gebruikt in de leefruimtes van de dieren. De percelen worden bemest met stro dat uit de leefruimtes komt en de mest die de dieren produceren, hierdoor wordt de aarde niet uitgeput om gewassen goed te laten groeien”.

Janbert verkoopt het vlees uiteraard. Maandelijks worden er één of twee kalven geslacht. Daarna kunnen klanten een bestelling plaatsen. Een overzichtelijke bestellijst vind je op www.lokalf.nl

Bestellen kan via Whatsapp 06-13642467 en [email protected] 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven