Medewerkers gladheidbestrijding gemeente Berkelland werken met man en macht


BERKELLAND – Uitzonderlijke winterse omstandigheden, daar hebben we op dit moment mee te maken. Sinds afgelopen weekend zijn medewerkers van de gladheidbestrijding non-stop aan het werk om de doorgaande wegen in onze gemeente zo begaanbaar mogelijk te houden. Strooiwagens met sneeuwschuivers verwijderen de sneeuw van de wegen en laten zout achter om gladheid te beperken. “We hebben 7 strooi eenheden (tractoren en vrachtwagens met sneeuwschuivers en strooiers) die in 3 ploegen werken en momenteel allemaal op de weg zijn. Daarnaast hebben we nog 5 loonwerkbedrijven met elk 2 tractoren of shovels ingehuurd. Zij helpen met het wegschuiven van sneeuwduinen, zodat onze strooiwagens er weer door kunnen. Bijkomend probleem is op dit moment dat zout bij meer dan -10 nauwelijks meer inwerkt op de sneeuwlaag. Door het geringe verkeer (vanwege corona) wordt het zout minder goed ingereden, waardoor het ook nog eens minder effectief is”. Laat Henny Roos van de Gemeente Berkelland weten.

A-, B- en C-routes
De prioriteit ligt bij de A-route. Dit zijn de wegen met een ontsluitende en verbindende functie. Ook worden de fietspaden, fietstunnels en busroutes meegenomen.
Daarna volgt de B-route. Daarin zitten alle overige wegen met een ontsluitende functie en de wegen waaraan voorzieningen zoals scholen en zorgcomplexen zijn gevestigd.

De C-route is aan de beurt als de A- en B-routes zoveel mogelijk sneeuwvrij en niet glad zijn. Binnen deze C-routes geldt de volgende prioriteit:
1. Centrumgebieden grote parkeerplaatsen, langsparkeerplaatsen, marktterreinen, brandweerterreinen, en rondom voorzieningen zoals huisartsenpraktijken.
2. Woonstraten binnen de bebouwde kom
3. Overige wegen buiten de bebouwde kom

C-route duurt ongeveer een week om sneeuwvrij te maken
Dinsdag en woensdag zijn de medewerkers van de gemeente zeker nog druk met het bestrijden van de gladheid op de A- en B-routes. “We kunnen met de C-routes pas donderdag 11 februari starten. We maken nog wel een voorbehoud, want als we met de C-routes beginnen moeten de A- en B-routes helemaal schoon zijn. Met de C-routes beginnen we binnen de bebouwde kommen. Omdat de sneeuw blijft liggen en de vorst aanhoudt kan het ongeveer een week duren voordat we in Berkelland alle C-routes sneeuwvrij hebben. Als er tenminste geen nieuwe sneeuw meer valt”. Legt Henny Roos uit. “Kortom: we werken er met man en macht aan om alle wegen en straten zo goed mogelijk begaanbaar te krijgen en te houden. We hopen op uw begrip dat het in deze uitzonderlijke situatie de nodige tijd vraagt”.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven