Verbetering en verduurzaming in Kruidenhof in Mallum

EIBERGEN – De Stichting Kruidentuin Eibergen timmert hard aan de weg. Met onder meer als doel is dat méér bezoekers en nieuwe doelgroepen , in het bijzonder kinderen in de basisschoolleeftijd,  hun weg naar de tuin zullen vinden en als ontmoetingsplek gaan beschouwen. De Kruidenhof in Mallum wordt vernieuwd door het verbeteren en verduurzamen van tuin en bezoekerscentrum, maar ook door het verbreden en verdiepen van het jaarlijkse programma op het gebied van groen, natuur, kunst, cultuur, educatie en informatie. Het is de bedoeling de kennis op het gebied van kruiden als bestanddeel van verantwoorde voeding veel meer te benutten.

Op 30 november vorig jaar heeft de stichting voor het project een aanvraag voor Europese LEADER-subsidie ingediend. Bij definitieve goedkeuring dragen de gemeente Berkelland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling samen bij aan de helft van de subsidiabele kosten. In afwachting daarvan mag al wel vast een begin worden gemaakt met de uitvoering. Zonder subsidies en sponsoring was het project financieel onhaalbaar geweest. Ook particulieren hebben ruim geholpen met een totaalbedrag van circa 28.000 euro, waarvan één bijzonder groot sponsorbedrag van een anonieme schenker.

Vrijwilligers
De uitvoering van dit project kan alleen dankzij de ongeveer vijftig vaste vrijwilligers. Maar de stichting heeft gedurende het project extra helpers hard nodig. Wellicht bevalt dat zo goed dat de nieuwelingen blijven om met het leuke team vrijwilligers in de Kruidenhof mee te doen, als tuinwerker of om gasten te ontvangen. Aanmelden kan bij de secretaris de Stichting Kruidentuin Eibergen.

Planning
De uitvoering is aangepast aan de geldende coronaregels. Om te beginnen kan er buiten -op afstand- worden gewerkt. Midden februari start de aanleg van het voedselbos en het uitzichtpunt over de tuin in Marke Mallem. Dit voorjaar volgen nog de bijenstal en het schaduwdoek bij het amfitheater. De Kruidentuin hoopt open te kunnen van mei tot en met september. Daarna komen de volgende onderdelen: het verduurzamen van het bezoekerscentrum door het isoleren en aanbrengen van HR++ beglazing en elektrische verwarming. Met twee kleine wokkel-windmolens op het dak van de bergruimte wordt een deel van de eigen stroom opgewekt. Verder staan op de verlanglijst het vernieuwen van de overkapping en enkele pergola’s, de bouw van een klimtoren voor kinderen tot 12 jaar, een ruilbibliotheek met kinderboeken in een oude voedersilo voor onze jonge bezoekers, het verbeteren van de bereikbaarheid en toegankelijkheid door het vervangen van verhardingen van paden en terras en het herinrichten van het voorterrein. Tenslotte wordt er een vlonder bij de oude Berkel gemaakt om met kinderen het verhaal van de natuur te verkennen. Het hele project moet in het voorjaar van 2022 zijn afgerond.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven