IVN Noord-Midden Achterhoek plant jubileumbomen

Door Redactie op 10-03-2021


BERKELLAND – Natuurorganisatie IVN Noord-Midden Achterhoek bestaat 40 jaar. Alle reden voor een feestje! Op het programma staan activiteiten voor alle natuurliefhebbers in de regio. Als symbolische start van de festiviteiten heeft IVN NMA jubileumbomen geplant in de gemeenten Bronckhorst, Lochem en Berkelland. IVN NMA is in een groot deel van de Achterhoek actief. Daarom wilde de natuurorganisatie alle drie de werkgemeenten een cadeau geven. De keus viel op bomen: een winterlinde, een zomereik en drie tamme kastanjes. Afgelopen week, op dinsdag 16 maart zijn ze geplant. De eerste kreeg een plek op de Bleek in Vorden, op Stijgoord in Lochem kwam de zomereik te staan en de drie tamme kastanjes zijn geplant in het park achter het gemeentehuis in Borculo. Het planten van de bomen is nog maar het begin. Op het jubileumprogramma staan nog een hoogst actuele lezing over kringlooplandbouw en een aantal excursies. In alle drie de gemeenten kan men op pad. Naar een bijeneducatiecentrum, een heemtuin, of een boerenbedrijf waar de vruchtbare kringloop centraal staat. Op 4 september is de feestelijke afsluiting met een gezellige bio-diverse informatiemarkt.

Bomen de grond in
De eerste boom is (om 8.45 uur) geplant op de Bleek in Vorden. Wethouder Paul Hofman van Bronckhorst ontving de winterlinde van IVN bestuurslid Rebecca Planteijdt. Op de Bleek vind je je nieuwe natuur. Gemeente en waterschap hebben samen met omwonenden een plan bedacht en uitgevoerd om de Baakse Beek in Vorden meer ruimte te geven. Er is een beetje wildernis, een wandelroute, een wadi, een picknickplaats en zicht op kunst via het Bilderspad. Veel bomen zijn gekapt, maar er is nu in elk geval één nieuwe extra terug: een winterlinde met zijn prachtige kern. Hij staat bij de kinderspeelplaats.
De tweede boom is om 11 uur neergezet in Stijgoord, het nieuwe natuurgebied aan de Berkel in Lochem. Alfred te Pas, secretaris van Marke Lochem, ontving de zomereik uit handen van IVN voorzitter Ineke Rood. Op Stijgoord is een groep vrijwilligers actief in de stichting Marke Lochem. Zij zorgen voor beheer en onderhoud. Aan de oostkant van de stad lag hier vroeger het openluchtzwembad Stijgoord. Veel inheemse bomen waren in de loop der jaren gekapt. Geleidelijk worden er nieuwe geplaatst. Vooral veel fruitbomen. IVN wil nu graag een handje helpen bij de herinrichting. De keuze is in overleg gevallen op een inheemse boom: de zomereik.

Tenslotte kwam Berkelland aan de beurt. Daar bood IVN voorzitter Ineke Rood (om 15.30 uur) aan burgemeester Joost van Oostrum de tamme kastanjes aan. Drie stuks nog wel, die zo geplant zijn dat er een paraplu van boomkruinen ontstaat. De bomen zelf bloeien prachtig en zijn door de nectar aantrekkelijk voor kevertjes, vliegen en bijen. In het najaar kunnen de kastanjes gezocht en gepoft worden. Ze staan in het park achter het gemeentehuis aan de Marktplaats 1 in Borculo.

Actief sinds 1981
40 jaar geleden was de start. Het heette toen nog Instituut voor Natuurbeschermingseducatie, afdeling Lochem en omstreken. Inmiddels is het gewoon ‘natuureducatie‘ en daar is ‘duurzaamheid’ aan toegevoegd. Het werkgebied is uitgebreid naar heel Noord en Midden Achterhoek. De landelijke vereniging IVN waar IVN NMA deel van uitmaakt bestaat trouwens nog langer, al 60 jaar. IVN NMA viert het jubileumfeest niet alleen met de eigen 200 leden en donateurs, maar met alle natuurliefhebbers in haar gebied. En dat zijn er velen. Het gebied loopt van Borculo tot Almen en van Ruurlo tot Steenderen. Er zijn grote en kleine kernen, bossen en weiden, landgoederen en waterpartijen. Heel afwisselend.

Excursies, cursussen, slootjesdagen
IVN is in onze regio een bloeiende zeer actieve vereniging. Maandelijks zijn er vrije wandelingen met gidsen. Die staan nu stil, maar met hulp van de IVN route app kan je de wandelingen van dit seizoen zelf lopen, met een mooie toelichting erbij. Daarnaast zijn er voor iedereen cursussen. Van en voor vroege vogels, over paddenstoelen, wilde bloemen, wildsporen in de natuur etc. Voor leden en hun gasten vinden er ook maandelijks goedbezochte avonden plaats met lezingen over natuuronderwerpen. En natuurlijk zijn er ook natuurexcursies. Ook ondernemers en particulieren kunnen bij het IVN terecht voor speciale wandelingen met een gids. Met scholen wordt samengewerkt door het geven van natuurlessen en de IVN slootjesdagen zijn ‘wereldberoemd’. Op tal van markten staat de IVN-informatiestand.

Natuurtuin, landschapsbeheer
IVN NMA heeft ook een eigen natuurtuin, al 37 jaar. Ook die is In Lochem. Tal van scholieren en vrijwilligers zijn hier maandelijks te vinden. Er is recent zelfs een kloostertuin aangelegd.
Weer een andere groep IVN’ers houdt zich bezig met landschapsbeheer. Zij knotten bomen, graven greppels en geven plaatselijk advies. Zij werken ook samen met de provinciale landschapsbeheerders, die juist vanwege die goede relatie IVN voor het bomenplan met een royale gift bedachten. IVN merkt dat ook gemeenten, de provincie en het waterschap graag een beroep doen op de kennis en ervaring van de IVN’ers. IVN dacht bijvoorbeeld mee over het biodiversiteitsplan in Lochem, de Dassenburcht in Vorden en het Gastheerschap in het Landschap in Ruurlo.

Het volledige feestprogramma is binnenkort te vinden op de website van de vereniging: https://www.ivn.nl/afdeling/noord-midden-achterhoek

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nieuwe kans voor bouwwensen in Berkelland
BERKELLAND - Heeft u na 2010 te maken gehad met een ingetrokken omgevingsvergunning of is een woningbouwmogelijkheid niet meer teruggekomen bij de ac......
Lees verder »

Winterdag en natuurwandeling bij museum de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten al......
Lees verder »

Bijzondere Walzheimer avond speciaal voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten
NEEDE - Het Alzheimer Trefpunt Berkelland sluit het jaar af met een bijzondere avond met dans en muziek, speciaal voor mensen met dementie en hun naa......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank in Neede op zondag 4 december
NEEDE - "Een forse stijging van het aantal mensen dat gebruikt moet maken van de Voedselbank, ook in onze omgeving. Ze kunnen financieel niet meer ro......
Lees verder »

Reis in december voordelig met de bus en regionale trein
BERKELLAND - De gezellige decembermaand komt eraan! Wat zijn jouw plannen? Inkopen doen voor de feestdagen, een avondje uit, een kerstmarkt bezoeken ......
Lees verder »

Klassiek geschoolde musici verloren hun hart aan volksmuziek van de Balkan
RUURLO – zaterdag 10 december verwelkomt KunstKring Ruurlo in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo Trio BachTaloh. Een zigeunertrio waarvan de ......
Lees verder »

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »