Meet-Inn voor ‘schapen en herders’

Door Redactie op 08-03-2021

BERKELLAND – Schapen zijn volgers en daardoor dommig. Het is een scheldwoord geworden op social media om inwoners die klakkeloos de coronamaatregelen volgen te kenmerken. Wie een beetje nadenkt, begrijpt dat al die regeltjes onzin zijn, zo stellen de corona-critici. Dit is aanleiding voor Pioniersplek de Nieuwe Rank om in maart aandacht te besteden aan de positieve aspecten van ‘volggedrag’.

Door onze verslaggever

Elke maand, op de tweede zondag, is er een online ontmoeting waarin zang, muziek, een korte toespraak en een gesprek samenkomt. De Meet-Inn, een spreekwoordelijke herberg waar je elkaar ontmoet en bijpraat over wat er toe doet, is een vorm van kerk-zijn die sinds een jaar door een groeiende groep Berkellanders wordt georganiseerd.

Nieuwe manieren
De lockdowns boden voor De nieuwe Rank kansen om hun missie om betekenisvol leven en persoonlijke groei uit te dragen, multimediaal aan te bieden. Wekelijkse livestreams op Facebook met bekende en onbekende gasten, afgewisseld met Google Meet-sessies en online ontmoetingen met muziek en gesproken woord op YouTube. Tijdens deze uitzendingen wordt het leven van alledag verbonden aan de wijsheden die geïnspireerd zijn op het christelijk geloof door middel van moderne muziek en de uitleg van een spreker. Daarnaast biedt de pioniersplek o.a. Vuurmeesters (mannen rondom het kampvuur), Hang-Out (tieners) en Love2Meet (jonge vrouwen in gesprek) op online manieren aan.

 

Online haters en followers
Een jaar corona levert helaas ook de ‘meningenmachine op’. Complotdenkers worden wappies genoemd, volgers zijn schapen. “Deze tweedeling leidt niet tot verbinding, en die hebben we juist nodig,” stelt Leander Grooten. Als pionier is hij werkzaam bij De nieuwe Rank in en spreekt zich op 14 maart in de Meet-Inn uit over het belang van volggedrag. “Ik wil vanuit verhalen uit de Bijbel vertellen dat iemand volgen, kan leiden tot herders die nieuwe manieren ontdekken.”

Samen leven of samenleven? In de Meet-Inn van 14 maart vertelt de pionier over de dienaar Elisa die zijn leermeester volgt en meer wil, dan alleen kennis en kunde. Iemand volgen vraagt volgens Grooten om een tijdje met elkaar mee te wandelen en je te laten inspireren. “Dat gebeurt wat mij betreft te weinig waardoor we ons ingraven in ons eigen gelijk.” De kerkelijk pionier denkt hierbij ook aan het Paasverhaal. “De persoon Jezus reisde wat af samen met zijn leerlingen. Toen hij er niet meer was, had hij zijn wijsheden gedeeld en konden zij het gedachtengoed verder verspreiden, met alle onzekerheid die de opvolging met zich meebrengt. Uiteindelijk hebben die leerlingen er veel voor terug gekregen, al ging dat niet zonder slag of stoot. Door het volgen als een schaap, werden zij een herder voor anderen.”

Hou me vast
De gedachten van Grooten zijn te horen in de Meet-Inn die omlijst is door muziek van lokale vrijwilligers. “Soms komt een lied meer binnen dan het gesproken woord, soms vult het elkaar aan.” In maart wordt er gezongen over de angst als het niet gaat zoals je dacht en hoe anderen er voor je kunnen zijn. Het lied ‘Hou me vast’ raakt volgens Grooten de kern van het samenleven: “Als jij of ik het niet meer weten, hou elkaar dan vast, je bent niet alleen. En of je dat houvast vindt bij je vader, je vriendin, of bij God, dat is voor iedereen verschillend, zolang je je leven maar deelt met een ander,” besluit de Achterhoeker. De Meet-Inn is op 14 maart vanaf 11:30 uur aan te klikken op www.nieuwerank.nl en op het YouTube-account van de pioniersplek. Via een Google Meet-link die op de site staat is daarna het koffiemoment om elkaar te ontmoeten. Na de lockdown zal de Meet-Inn maaltijden bereiden om met elkaar om tafel te zitten. Meer info op http://www.nieuwerank.nl

 

Foto onderschrift: Leander Grooten tijdens de opname van de toespraak voor de Meet-Inn

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Vier gewonden bij ongeluk Vordenseweg in Ruurlo
RUURLO - Zondagmiddag zijn de hulpdienst rond kwart over drie massaal uitgerukt naar de Vordenseweg in Ruurlo. Door een nog onbekende oorzaak was hie......
Lees verder »

Muziekvereniging Euphonia haalt oud papier op
EIBERGEN  – Zaterdag 15 mei kunnen inwoners van Eibergen hun oud papier weer aan de straat zetten. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends gaan leden en onde......
Lees verder »

EGVV Gelselaar zoekt trainer voor eerste elftal
GELSELAAR - Tim Kollen heeft EGVV aan het begin van het seizoen laten weten te vertrekken bij de club. Na vier mooie jaren stopt Kollen toch met enig......
Lees verder »

Dauwtrappen in Gelselaar
GELSELAAR - Op Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei, gaat men voor de 56e keer dauwtrappen in Gelselaar. Uiteraard zullen de op dat moment geldende Coron......
Lees verder »

Cursus Beeldhouwen in de buitenlucht van KunstKring Ruurlo
RUURLO – Op woensdag 2 juni start er een nieuwe cursus van KunstKring Ruurlo op een prachtige locatie in de buitenlucht. Docent Nico van Kan verzorgt......
Lees verder »

Knabbelzak fietstocht vanaf nu weer verkrijgbaar bij TIP/VVV Neede
NEEDE - De jaarlijkse TIP/VVV fietstocht kan helaas vanwege Covid 19 niet doorgaan. De vrijwilligers van de TIP/VVV hebben gezorgd voor een goed alte......
Lees verder »

Containers op een rijtje geeft ruimte op de stoep
BERKELLAND - De situatie in deze cartoon is voor sommige inwoners van Berkelland realiteit. Zij kunnen moeilijk de stoep op omdat bijvoorbeeld contai......
Lees verder »

Nieuwe docent Portretschilderen bij Kunstkring Ruurlo
RUURLO – Op zaterdag 12 juni biedt KunstKring Ruurlo een workshop-dag aan waarop kennisgemaakt kan worden met de nieuwe docent Portretschilderen Teod......
Lees verder »

Digitheek nieuw onderdeel van Bibliotheek
BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek gaat haar dienstverlening uitbreiden met een Digitheek. In de Digitheek kunnen korte workshops op digitaa......
Lees verder »

Irene van der Aart te gast in Lichtenvoordse bieb
BERKELLAND  – Donderdag 17 juni a.s. zal Irene van der Aart, schrijfster, theatermaker en columniste van de Gelderlander, haar opwachting maken ......
Lees verder »

Rabarbara geeft online schrijfraad
BERKELLAND – Donderdagochtend 20 mei verzorgt Barbara Pavinati online schrijfspreekuren. Iedereen die verhalen, poëzie of zelfs boeken schrijft is va......
Lees verder »

De Zwarte Cross Talententuin verdiept en verbreedt met nieuwe talenten én nieuwe disciplines
ACHTERHIOEK - Beeldend kunstenares Maudy Alferink, wegracer Jeffrey Buis, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders en snowboar......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Bernard Vreemann van Café De Ruif: “Ik weet niet of deze versoepelingen wel rendabel voor ons zijn”


NEEDE – De horeca mag na maanden weer een klein beetje open, maar de kasteleins lopen nog niet de polonaise. Wij spraken Bernard Vreemann van Café de Ruif direct na de persconferentie van premier Mark Rutte. “Rutte doet net of hij een hele hand geeft, maar hij geeft maar een vingertopje. De horeca in de steden hebben dagtoerisme, dus die hebben hier zeker wat aan, maar hier in de Achterhoek is dat helemaal niet ht geval. Iedereen werkt hier doorgaans tot 17.00 uur en dan moeten wij om 18.00 uur alweer dicht. Ik heb geen idee of dit voor ons rendabel is”. Laat Bernard weten. Veel horeca ondernemers zijn het met de Needse kastelein eens. Misset Horeca schrijft “Dit is geen versoepeling, maar een vernedering”. Collega Valentijn ter Braack van Café Vally’s is het met hem eens, “In de weekenden is voor ons 12.00 tot 18.00 uur te doen, door de weeks absoluut niet. En met deze regels moeten we wederom politieagent spelen”. Valentijn en Bernard nodigen Mark Rutte van harte uit om in Neede te komen kijken hoe deze regels in de praktijk zullen gaan werken.

Bernard is niet bang voor een nieuwe volledige sluiting. “Nee dat is maatschappelijk helemaal niet te verantwoorden, dan hadden we beter een paar weken kunnen wachten en dan alles volledig open gooien”. Hij is ook blij dat de fieldlabs festivals niet door gaan “Zelf ben ik festival gek, maar dit klopte gewoon niet. Festivals met 10.000 man terwijl wij als kroegeigenaren in vergelijking helemaal niets mogen”. 

Uit de krant

Miha Bodytec: Kort, intensief en zeer effectief trainen
BERKELLAND - Miha Bodytec of terwijl EMS Electro Musculaire Stimulatie is een trainingsvorm waarbij er in korte tijd zeer effectief getraind kan word......
Lees verder »

Gezondheidstip FYSIO Eibergen: Lage (te)rugklachten
EIBERGEN - Sommigen krijgen het maar één keer, anderen krijgen er vaker last van en anderen hebben het herhaaldelijk: lage rugpijn. Lage rugpijn bevi......
Lees verder »

Bevrijd je computer
EIBERGEN - Helaas kun je niet oneindig je foto’s en documenten op je computer blijven opslaan. De opslagschijf is een keer vol, maar gelukkig zijn da......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »