Woninginbraken in Achterhoek afgenomen

ACHTERHOEK – Het aantal woninginbraken in de Achterhoek is in 2020 met een kwart gedaald ten opzichte van 2019. In alle gemeentes zijn de cijfers afgenomen behalve in de gemeente Bronckhorst.

“Deze trend zien we al veel langer, het aantal inbraken daalt al jaren”, aldus een woordvoerder van de politie. In de Achterhoek zijn volgens het CBS in 2019 420 woninginbraken gepleegd, in 2020 waren dit er nog maar 315. In alle gemeentes zijn de cijfers afgenomen behalve in de gemeente Bronckhorst, hier waren er in 2019 45 inbraken en het jaar erop 55. Een woordvoerder van de politie geeft aan dat in heel Nederland het aantal inbraken daalt: “Dit komt door een combinatie van: de aanpak van de overheid, er is veel preventie, de toegenomen alertheid van burgers, bijvoorbeeld in Whatsappgroepen en de verschuiving van criminaliteit, dat is tegenwoordig vaker digitaal.”

“De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat burgers meer thuis zijn, wat zorgt voor minder gelegenheid voor de dief. Wat hier ook mee speelt is dat mensen meer online zijn, wat juist meer kans geeft op cybercrime”, aldus de woordvoerder. Tevens geeft ze aan nog niet te kunnen voorspellen hoe dit verloopt als de lockdown voorbij is.

Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven