Alle ins en outs voor het karper vissen

Door Redactie op 29-04-2021


BERKELLAND – Vissen is voor veel mensen een hobby die ze graag uitoefenen bij het water. De karper is een vissoort dat zich niet gemakkelijk laat vangen. Het vecht terug, is op zijn hoede en testen de meest ervaren vissers nog uit. Daarom is het belangrijk om goed in te lezen te zijn en te weten wanneer je het beste op karpers kunt gaan vissen. Ook zijn de benodigdheden voor het karpervissen erg belangrijk, maar als beginner kun je bijvoorbeeld ook spullen lenen. Je hoeft namelijk niet direct alles te kopen. Verder is te lezen welk soort aas je kunt gebruiken en hoe je boilies zelf kunt maken.

Achtergrond van de karper
Als allereerst is het goed om te weten waar de karpers zich graag bevinden. Karpers bevinden zich graag in warm water, hierdoor zijn ondiepe stilstaande of langzaam stromende wateren goed in aanmerking om voor het eerst te vissen naar karpers. Vooral ondiepe parkvijvers is een goede plek om te beginnen met vissen. Per periode verschilt de vis erg in hoe hij zich gedraagt. In de zomerperiode heeft het water een hogere temperatuur, waardoor de vis actiever is. Terwijl in de wintermaanden de vis veel passiever is, doordat het water dan kouder is verplaatst de karper zich meer naar de bodem waar het water warmer is. De karper verplaatst zich eigenlijk nooit alleen. Ook bij stil en warm water is de karper vaak vlak onder het wateroppervlak, hierdoor is de vis makkelijker te spotten. In de herfst trekt de vis naar diepere plekken, want daar is het water nog warm. Ook begint de karper dan veel reserves aan te leggen voor de wintertijd. Verder is het zo dat de natuurlijke voedsel in het water afneemt, waardoor de karper jouw aas wel moet eten omdat er bijna geen eten meer is. karpers zijn erg schuw van nature en vluchten bijna altijd wel weg bij een onnatuurlijke beweging of lawaai. Alleen als ze gaan paren, dan laten ze de voorzichtigheid varen. Doordat ze in de winter zo diep in het water zitten is het belangrijk dat het rustig water is en geen onnatuurlijke bewegingen zijn. Anders zal de karper eerder weg vluchten dan naar je aas toe zwemmen. 

Benodigdheden bij het karper vissen
Er zijn enkele essentiële spullen die je nodig hebt voor het karpervissen. Doordat karpers schuwe dieren zijn is het belangrijk om je lijn rustig uit te leggen. Wat hierbij helpt is een rodpod en steunen. Deze steunen zorgen ervoor dat het risico van veel beweging aan de lijn aanzienlijk wordt vermindert, waardoor de karpers niet weg vluchten. Er zijn verschillende varianten, waardoor er voor iedereen een rodpod en steunen zijn. Beetmelders worden op je rodpod of steunen gemonteerd. De naam zegt het al de beetmelder laat weten wanneer een karper je aas heeft gepakt. De karperschepnet is nodig voor als je de karper hebt gevangen en het gevecht wilt winnen als je hem wilt laten landen. Een onthaakmat is voor de karper erg fijn, want het beschermt hem tegen de schurende ondergrond als je hem onthaakt. Verder is het prettig als je de onthaakmat van te voren nat maakt, zo absorbeert het niet de slijmlaag van de vis. Wat kan zorgen voor ziekte of infectie. Vaak wordt de haak verwijdert met de hand, maar mocht dat niet lukken dan is het fijn om onthaaktangen bij je te hebben. Zodat de haak alsnog gemakkelijk verwijderd kan worden. Als laatste is een hengel ook handig om te hebben bij het vissen. Bij het kiezen van een goede hengel is de lengte en sterkte van de hengel belangrijk. Met de hengel sterkte wordt bedoeld hoeveel kracht je moet gebruiken om in de punt van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. Mocht je niet alles direct nieuw aan te willen schaffen bekijk dan of er tweedehands producten te koop zijn. Vooral als je begint, omdat je niet direct alles wilt aanschaffen. Ook zijn de dure producten niet altijd de beste, laat je daarom goed adviseren door de winkelier.

Welke aas moet ik gebruiken?
Je kunt verschillende soorten aas gebruiken zoals maïs, maar het meest gebruikte soort aas zijn boilies. Boilies zijn speciale balletjes die afgestemd zijn op het behoefte van de karper. De boilie ziet eruit als een rond balletje deeg dat gekookt wordt wat ervoor zorgt dat het een harde buitenlaag krijgt. Ook maken een groot groep mensen de boilie zelf. Waardoor je zeker weet dat de boilie van goede grondstoffen is gemaakt en ook echt vers is. Voor iedere jaargetijde is weer een andere boilie wat de karper nodig heeft om aan zijn voedingsstoffen en behoeften te komen. Er zijn twee verschillende soorten boilies, namelijk boilies die zoet zijn en boilies die op basis van vismeel zijn gemaakt. Door boilies gebruik te maken van boilies kun je heel gericht op karpers vissen, omdat andere vissoorten minder snel zullen happen op een boilie.

Zelf boilies maken
Door eerst de keuze te maken wat voor soort boilie je gaat maken kun je al beter je ingrediënten aanschaffen. Door de ingrediënten af te wegen en de grove stukjes te verwijderen door middel van een zeef heb je de eerste stappen al voltooid. Als je vogelzaad bij de boilies wil toevoegen dan kun je dit het beste doen na het zeven. Hierna kun je eventueel nog kleurstoffen en flavours toevoegen. Verder kluts je de eieren in een kom apart, waarna je de eiermix door de boilie mix toevoegt. Als je dit hebt gedaan is het alleen nog een kwestie van kneden en mixen totdat je een gladde deegbal hebt. Laat het hierna ongeveer 10 minuten rijzen, waardoor je een hardere boilie krijgt dat beter hecht. Maak van het deeg lange worsten van een vinger dik. Door ze op een boilietafel neer te leggen kun je mooie rondjes draaien. Laat ondertussen een grote pan water koken en voeg hier de boilies aan toe. Als de boilies aan het wateroppervlak komen dan zijn ze klaar. Haal ze uit de pan en leg ze op een droge theedoek neer. Laat ze een nachtje staan zodat ze kunnen drogen, waardoor je zelf gemaakte boilie direct kunt gebruiken, kunt invriezen of luchtdicht verpakken. Natuurlijk zijn er ook genoeg websites die boilies verkopen en boilies aanbiedingen hebben, waardoor je het zelf niet hoeft te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Slager gezocht voor markt in Neede
NEEDE - Na bijna 40 jaar trouwe aanwezigheid op de gezellige Needse warenmarkt heeft marktslager Jansen besloten te stoppen. Reden om op zoek te gaan......
Lees verder »

Woninginbraak in Ruurlo
RUURLO - Tussen zaterdag 8 mei en maandag 10 mei is er ingebroken in een woning aan de Wildenborchseweg in Ruurlo. De politie Berkelland is op zoek n......
Lees verder »

Vier gewonden bij ongeluk Vordenseweg in Ruurlo
RUURLO - Zondagmiddag zijn de hulpdienst rond kwart over drie massaal uitgerukt naar de Vordenseweg in Ruurlo. Door een nog onbekende oorzaak was hie......
Lees verder »

Muziekvereniging Euphonia haalt oud papier op
EIBERGEN  – Zaterdag 15 mei kunnen inwoners van Eibergen hun oud papier weer aan de straat zetten. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends gaan leden en onde......
Lees verder »

EGVV Gelselaar zoekt trainer voor eerste elftal
GELSELAAR - Tim Kollen heeft EGVV aan het begin van het seizoen laten weten te vertrekken bij de club. Na vier mooie jaren stopt Kollen toch met enig......
Lees verder »

Dauwtrappen in Gelselaar
GELSELAAR - Op Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei, gaat men voor de 56e keer dauwtrappen in Gelselaar. Uiteraard zullen de op dat moment geldende Coron......
Lees verder »

Cursus Beeldhouwen in de buitenlucht van KunstKring Ruurlo
RUURLO – Op woensdag 2 juni start er een nieuwe cursus van KunstKring Ruurlo op een prachtige locatie in de buitenlucht. Docent Nico van Kan verzorgt......
Lees verder »

Knabbelzak fietstocht vanaf nu weer verkrijgbaar bij TIP/VVV Neede
NEEDE - De jaarlijkse TIP/VVV fietstocht kan helaas vanwege Covid 19 niet doorgaan. De vrijwilligers van de TIP/VVV hebben gezorgd voor een goed alte......
Lees verder »

Containers op een rijtje geeft ruimte op de stoep
BERKELLAND - De situatie in deze cartoon is voor sommige inwoners van Berkelland realiteit. Zij kunnen moeilijk de stoep op omdat bijvoorbeeld contai......
Lees verder »

Nieuwe docent Portretschilderen bij Kunstkring Ruurlo
RUURLO – Op zaterdag 12 juni biedt KunstKring Ruurlo een workshop-dag aan waarop kennisgemaakt kan worden met de nieuwe docent Portretschilderen Teod......
Lees verder »

Digitheek nieuw onderdeel van Bibliotheek
BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek gaat haar dienstverlening uitbreiden met een Digitheek. In de Digitheek kunnen korte workshops op digitaa......
Lees verder »

Irene van der Aart te gast in Lichtenvoordse bieb
BERKELLAND  – Donderdag 17 juni a.s. zal Irene van der Aart, schrijfster, theatermaker en columniste van de Gelderlander, haar opwachting maken ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Robert Hietbrink blaast ‘The Last Post’ voor zijn huis in Borculo


BORCULO – Robert Hietbrink blaast ‘The Last Post’ voor zijn huis in Borculo

Uit de krant

Miha Bodytec: Kort, intensief en zeer effectief trainen
BERKELLAND - Miha Bodytec of terwijl EMS Electro Musculaire Stimulatie is een trainingsvorm waarbij er in korte tijd zeer effectief getraind kan word......
Lees verder »

Gezondheidstip FYSIO Eibergen: Lage (te)rugklachten
EIBERGEN - Sommigen krijgen het maar één keer, anderen krijgen er vaker last van en anderen hebben het herhaaldelijk: lage rugpijn. Lage rugpijn bevi......
Lees verder »

Bevrijd je computer
EIBERGEN - Helaas kun je niet oneindig je foto’s en documenten op je computer blijven opslaan. De opslagschijf is een keer vol, maar gelukkig zijn da......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »