Alle ins en outs voor het karper vissen

Door Redactie op 29-04-2021


BERKELLAND – Vissen is voor veel mensen een hobby die ze graag uitoefenen bij het water. De karper is een vissoort dat zich niet gemakkelijk laat vangen. Het vecht terug, is op zijn hoede en testen de meest ervaren vissers nog uit. Daarom is het belangrijk om goed in te lezen te zijn en te weten wanneer je het beste op karpers kunt gaan vissen. Ook zijn de benodigdheden voor het karpervissen erg belangrijk, maar als beginner kun je bijvoorbeeld ook spullen lenen. Je hoeft namelijk niet direct alles te kopen. Verder is te lezen welk soort aas je kunt gebruiken en hoe je boilies zelf kunt maken.

Achtergrond van de karper
Als allereerst is het goed om te weten waar de karpers zich graag bevinden. Karpers bevinden zich graag in warm water, hierdoor zijn ondiepe stilstaande of langzaam stromende wateren goed in aanmerking om voor het eerst te vissen naar karpers. Vooral ondiepe parkvijvers is een goede plek om te beginnen met vissen. Per periode verschilt de vis erg in hoe hij zich gedraagt. In de zomerperiode heeft het water een hogere temperatuur, waardoor de vis actiever is. Terwijl in de wintermaanden de vis veel passiever is, doordat het water dan kouder is verplaatst de karper zich meer naar de bodem waar het water warmer is. De karper verplaatst zich eigenlijk nooit alleen. Ook bij stil en warm water is de karper vaak vlak onder het wateroppervlak, hierdoor is de vis makkelijker te spotten. In de herfst trekt de vis naar diepere plekken, want daar is het water nog warm. Ook begint de karper dan veel reserves aan te leggen voor de wintertijd. Verder is het zo dat de natuurlijke voedsel in het water afneemt, waardoor de karper jouw aas wel moet eten omdat er bijna geen eten meer is. karpers zijn erg schuw van nature en vluchten bijna altijd wel weg bij een onnatuurlijke beweging of lawaai. Alleen als ze gaan paren, dan laten ze de voorzichtigheid varen. Doordat ze in de winter zo diep in het water zitten is het belangrijk dat het rustig water is en geen onnatuurlijke bewegingen zijn. Anders zal de karper eerder weg vluchten dan naar je aas toe zwemmen. 

Benodigdheden bij het karper vissen
Er zijn enkele essentiële spullen die je nodig hebt voor het karpervissen. Doordat karpers schuwe dieren zijn is het belangrijk om je lijn rustig uit te leggen. Wat hierbij helpt is een rodpod en steunen. Deze steunen zorgen ervoor dat het risico van veel beweging aan de lijn aanzienlijk wordt vermindert, waardoor de karpers niet weg vluchten. Er zijn verschillende varianten, waardoor er voor iedereen een rodpod en steunen zijn. Beetmelders worden op je rodpod of steunen gemonteerd. De naam zegt het al de beetmelder laat weten wanneer een karper je aas heeft gepakt. De karperschepnet is nodig voor als je de karper hebt gevangen en het gevecht wilt winnen als je hem wilt laten landen. Een onthaakmat is voor de karper erg fijn, want het beschermt hem tegen de schurende ondergrond als je hem onthaakt. Verder is het prettig als je de onthaakmat van te voren nat maakt, zo absorbeert het niet de slijmlaag van de vis. Wat kan zorgen voor ziekte of infectie. Vaak wordt de haak verwijdert met de hand, maar mocht dat niet lukken dan is het fijn om onthaaktangen bij je te hebben. Zodat de haak alsnog gemakkelijk verwijderd kan worden. Als laatste is een hengel ook handig om te hebben bij het vissen. Bij het kiezen van een goede hengel is de lengte en sterkte van de hengel belangrijk. Met de hengel sterkte wordt bedoeld hoeveel kracht je moet gebruiken om in de punt van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. Mocht je niet alles direct nieuw aan te willen schaffen bekijk dan of er tweedehands producten te koop zijn. Vooral als je begint, omdat je niet direct alles wilt aanschaffen. Ook zijn de dure producten niet altijd de beste, laat je daarom goed adviseren door de winkelier.

Welke aas moet ik gebruiken?
Je kunt verschillende soorten aas gebruiken zoals maïs, maar het meest gebruikte soort aas zijn boilies. Boilies zijn speciale balletjes die afgestemd zijn op het behoefte van de karper. De boilie ziet eruit als een rond balletje deeg dat gekookt wordt wat ervoor zorgt dat het een harde buitenlaag krijgt. Ook maken een groot groep mensen de boilie zelf. Waardoor je zeker weet dat de boilie van goede grondstoffen is gemaakt en ook echt vers is. Voor iedere jaargetijde is weer een andere boilie wat de karper nodig heeft om aan zijn voedingsstoffen en behoeften te komen. Er zijn twee verschillende soorten boilies, namelijk boilies die zoet zijn en boilies die op basis van vismeel zijn gemaakt. Door boilies gebruik te maken van boilies kun je heel gericht op karpers vissen, omdat andere vissoorten minder snel zullen happen op een boilie.

Zelf boilies maken
Door eerst de keuze te maken wat voor soort boilie je gaat maken kun je al beter je ingrediënten aanschaffen. Door de ingrediënten af te wegen en de grove stukjes te verwijderen door middel van een zeef heb je de eerste stappen al voltooid. Als je vogelzaad bij de boilies wil toevoegen dan kun je dit het beste doen na het zeven. Hierna kun je eventueel nog kleurstoffen en flavours toevoegen. Verder kluts je de eieren in een kom apart, waarna je de eiermix door de boilie mix toevoegt. Als je dit hebt gedaan is het alleen nog een kwestie van kneden en mixen totdat je een gladde deegbal hebt. Laat het hierna ongeveer 10 minuten rijzen, waardoor je een hardere boilie krijgt dat beter hecht. Maak van het deeg lange worsten van een vinger dik. Door ze op een boilietafel neer te leggen kun je mooie rondjes draaien. Laat ondertussen een grote pan water koken en voeg hier de boilies aan toe. Als de boilies aan het wateroppervlak komen dan zijn ze klaar. Haal ze uit de pan en leg ze op een droge theedoek neer. Laat ze een nachtje staan zodat ze kunnen drogen, waardoor je zelf gemaakte boilie direct kunt gebruiken, kunt invriezen of luchtdicht verpakken. Natuurlijk zijn er ook genoeg websites die boilies verkopen en boilies aanbiedingen hebben, waardoor je het zelf niet hoeft te maken.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Borculose Sinterklaas brengt 50 kilo pepernoten naar de voedselbank
BORCULO - Omdat de Borculose Sinterklaas het totale programma, door de huidige omstandigheden, deze weken heeft moeten aanpassen, hield hij ruim 50 k......
Lees verder »

IJsclub Borculo klaar voor de winter
BORCULO - Bestuursleden van de IJsclub Borculo hebben zaterdag de Borculose  ijsbaan onder water gezet voor het schaatsseizoen 2021-2022. "We ho......
Lees verder »

Lichtjesavond in Eibergen komt te vervallen
EIBERGEN - De geplande Lichtjesavond in Eibergen op zondag 12 december komt door de aangescherpte maatregelen rond corona te vervallen. Net als vorig......
Lees verder »

N18 vanaf 13 december meerdere nachten afgesloten
ACHTERHOEK- De N18 wordt deze maand meerdere nachten afgesloten tussen Varsseveld en Lichtenvoorde. Rijkswaterstaat voert vanaf maandag 13 december on......
Lees verder »

Bestelbus in de sloot na botsing met auto in Neede
NEEDE - Een bestelbus is vrijdagmiddag, rond 13.30 uur, aan de Diepenheimseweg in Neede in de sloot beland na een botsing met een personenauto. Volge......
Lees verder »

Marktconcert De Oude Mattheüs Eibergen
EIBERGEN - Dinsdag 7 december tussen 11.30 en 12.00 uur is het Marktconcert in de De Oude Mattheüs in Eibergen. De organist Ad Krijger verzorgt het e......
Lees verder »

Achterhoekse energiecoöperatie Agem geconfronteerd met faillissement leverancier Anode
ACHTERHOEK – De Achterhoekse energiecoöperatie Agem en haar leden werden woensdag 1 december geconfronteerd met het faillissement van energieleveranc......
Lees verder »

Muzikale activiteiten in BIEBlab
BERKELLAND – Op 15 december (Ruurlo) en 22 december (Eibergen) staat BIEBlab in het teken van muzikale verhalen. In beide vestigingen begint het BIEB......
Lees verder »

Collectieve zorgverzekering van de gemeente Berkelland
BERKELLAND - In 2022 kunnen inwoners met een laag inkomen bij Menzis een collectieve zorgverzekering afnemen. Wie komt in aanmerking? Inwoners met ee......
Lees verder »

NL-Alert testbericht op maandag 6 december
BERKELLAND - NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over acute noodsituaties. Op maandag 6 december verzendt de o......
Lees verder »

Voormekaar team Berkelland staat altijd klaar voor jonge zorgers
BERKELLAND - In Berkelland zijn zo’n 800 kinderen en jongeren jonge mantelzorger (tot 23 jaar). Thuis wordt van hun meer gevraagd door ziekte of zorg......
Lees verder »

Schoorsteenbrand aan Manpadweg in Ruurlo
RUURLO - De brandweer van Ruurlo is woensdag 1 december gealarmeerd voor een schoorsteenbrand op de Manpadweg. De melding werd om 17:34 via het P2000......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Kletskassa
NEEDE - Wat veur de kleine winkeliers heel normaal is wurdt deur de supermarkten op e bloazen of ze iets nieuws hebt oet e vonden. Het preutje met de......
Lees verder »

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »