Alle ins en outs voor het karper vissen

Door Redactie op 29-04-2021


BERKELLAND – Vissen is voor veel mensen een hobby die ze graag uitoefenen bij het water. De karper is een vissoort dat zich niet gemakkelijk laat vangen. Het vecht terug, is op zijn hoede en testen de meest ervaren vissers nog uit. Daarom is het belangrijk om goed in te lezen te zijn en te weten wanneer je het beste op karpers kunt gaan vissen. Ook zijn de benodigdheden voor het karpervissen erg belangrijk, maar als beginner kun je bijvoorbeeld ook spullen lenen. Je hoeft namelijk niet direct alles te kopen. Verder is te lezen welk soort aas je kunt gebruiken en hoe je boilies zelf kunt maken.

Achtergrond van de karper
Als allereerst is het goed om te weten waar de karpers zich graag bevinden. Karpers bevinden zich graag in warm water, hierdoor zijn ondiepe stilstaande of langzaam stromende wateren goed in aanmerking om voor het eerst te vissen naar karpers. Vooral ondiepe parkvijvers is een goede plek om te beginnen met vissen. Per periode verschilt de vis erg in hoe hij zich gedraagt. In de zomerperiode heeft het water een hogere temperatuur, waardoor de vis actiever is. Terwijl in de wintermaanden de vis veel passiever is, doordat het water dan kouder is verplaatst de karper zich meer naar de bodem waar het water warmer is. De karper verplaatst zich eigenlijk nooit alleen. Ook bij stil en warm water is de karper vaak vlak onder het wateroppervlak, hierdoor is de vis makkelijker te spotten. In de herfst trekt de vis naar diepere plekken, want daar is het water nog warm. Ook begint de karper dan veel reserves aan te leggen voor de wintertijd. Verder is het zo dat de natuurlijke voedsel in het water afneemt, waardoor de karper jouw aas wel moet eten omdat er bijna geen eten meer is. karpers zijn erg schuw van nature en vluchten bijna altijd wel weg bij een onnatuurlijke beweging of lawaai. Alleen als ze gaan paren, dan laten ze de voorzichtigheid varen. Doordat ze in de winter zo diep in het water zitten is het belangrijk dat het rustig water is en geen onnatuurlijke bewegingen zijn. Anders zal de karper eerder weg vluchten dan naar je aas toe zwemmen. 

Benodigdheden bij het karper vissen
Er zijn enkele essentiële spullen die je nodig hebt voor het karpervissen. Doordat karpers schuwe dieren zijn is het belangrijk om je lijn rustig uit te leggen. Wat hierbij helpt is een rodpod en steunen. Deze steunen zorgen ervoor dat het risico van veel beweging aan de lijn aanzienlijk wordt vermindert, waardoor de karpers niet weg vluchten. Er zijn verschillende varianten, waardoor er voor iedereen een rodpod en steunen zijn. Beetmelders worden op je rodpod of steunen gemonteerd. De naam zegt het al de beetmelder laat weten wanneer een karper je aas heeft gepakt. De karperschepnet is nodig voor als je de karper hebt gevangen en het gevecht wilt winnen als je hem wilt laten landen. Een onthaakmat is voor de karper erg fijn, want het beschermt hem tegen de schurende ondergrond als je hem onthaakt. Verder is het prettig als je de onthaakmat van te voren nat maakt, zo absorbeert het niet de slijmlaag van de vis. Wat kan zorgen voor ziekte of infectie. Vaak wordt de haak verwijdert met de hand, maar mocht dat niet lukken dan is het fijn om onthaaktangen bij je te hebben. Zodat de haak alsnog gemakkelijk verwijderd kan worden. Als laatste is een hengel ook handig om te hebben bij het vissen. Bij het kiezen van een goede hengel is de lengte en sterkte van de hengel belangrijk. Met de hengel sterkte wordt bedoeld hoeveel kracht je moet gebruiken om in de punt van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. Mocht je niet alles direct nieuw aan te willen schaffen bekijk dan of er tweedehands producten te koop zijn. Vooral als je begint, omdat je niet direct alles wilt aanschaffen. Ook zijn de dure producten niet altijd de beste, laat je daarom goed adviseren door de winkelier.

Welke aas moet ik gebruiken?
Je kunt verschillende soorten aas gebruiken zoals maïs, maar het meest gebruikte soort aas zijn boilies. Boilies zijn speciale balletjes die afgestemd zijn op het behoefte van de karper. De boilie ziet eruit als een rond balletje deeg dat gekookt wordt wat ervoor zorgt dat het een harde buitenlaag krijgt. Ook maken een groot groep mensen de boilie zelf. Waardoor je zeker weet dat de boilie van goede grondstoffen is gemaakt en ook echt vers is. Voor iedere jaargetijde is weer een andere boilie wat de karper nodig heeft om aan zijn voedingsstoffen en behoeften te komen. Er zijn twee verschillende soorten boilies, namelijk boilies die zoet zijn en boilies die op basis van vismeel zijn gemaakt. Door boilies gebruik te maken van boilies kun je heel gericht op karpers vissen, omdat andere vissoorten minder snel zullen happen op een boilie.

Zelf boilies maken
Door eerst de keuze te maken wat voor soort boilie je gaat maken kun je al beter je ingrediënten aanschaffen. Door de ingrediënten af te wegen en de grove stukjes te verwijderen door middel van een zeef heb je de eerste stappen al voltooid. Als je vogelzaad bij de boilies wil toevoegen dan kun je dit het beste doen na het zeven. Hierna kun je eventueel nog kleurstoffen en flavours toevoegen. Verder kluts je de eieren in een kom apart, waarna je de eiermix door de boilie mix toevoegt. Als je dit hebt gedaan is het alleen nog een kwestie van kneden en mixen totdat je een gladde deegbal hebt. Laat het hierna ongeveer 10 minuten rijzen, waardoor je een hardere boilie krijgt dat beter hecht. Maak van het deeg lange worsten van een vinger dik. Door ze op een boilietafel neer te leggen kun je mooie rondjes draaien. Laat ondertussen een grote pan water koken en voeg hier de boilies aan toe. Als de boilies aan het wateroppervlak komen dan zijn ze klaar. Haal ze uit de pan en leg ze op een droge theedoek neer. Laat ze een nachtje staan zodat ze kunnen drogen, waardoor je zelf gemaakte boilie direct kunt gebruiken, kunt invriezen of luchtdicht verpakken. Natuurlijk zijn er ook genoeg websites die boilies verkopen en boilies aanbiedingen hebben, waardoor je het zelf niet hoeft te maken.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Winterconcert Crescendo Neede
NEEDE - Op zondag 18 december 2022 geeft Crescendo Neede een winterconcert vanaf 14.30 uur in de grote kerk in Neede. : In dit winterconcert spelen w......
Lees verder »

Provincie en regio Achterhoek blij met extra 7 miljoen euro voor veiligheidsmaatregelen N18
BERKELLAND - Provincie Gelderland en Regio Achterhoek zijn blij met de extra 7 miljoen voor verkeersveiligheidsmaatregelen aan rijksweg N18. De Tweed......
Lees verder »

DUO2: twee pianisten en twee violisten bij Podium Eibergen
EIBERGEN - Twee pianisten en twee violisten, met werken voor twee violen, quatre-mains, viool en piano of zelfs twee violen en vier handen: op zondag......
Lees verder »

Achterhoek: stabiele economie met urgente opgaven
BERKELLAND - De derde Achterhoek Monitor is vandaag gepresenteerd tijdens het jaarcongres in de DRU Cultuurfabriek te Ulft. Het overzicht van feiten ......
Lees verder »

SKB behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022!
BERKELLAND - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022. De ZorgkaartNederland Top is een lijst van de 10 best......
Lees verder »

Rivierenland Radio
BERKELLAND - Ben je toe aan een ander geluid op je mobiel of autoradio? Stem dan eens af op Rivierenland Radio en laat je verrassen. Zeven dagen in d......
Lees verder »

Vanaf volgende week weer met de bus van Borculo naar Deventer
BORCULO - De nieuwe dienstregeling voor bussen en treinen in de Achterhoek gaat volgende week in. Vervoerder Arriva heeft verschillende tijden en rou......
Lees verder »

Column: Mijn prins in de witte Ford
NEEDE - Al eventjes woon ik als vrijgezel in Neede. Een prima plek om vanuit daar het date-leven van deze tijd te ontdekken. Helaas heeft de online z......
Lees verder »

Lynn Bouwmeester pakt 3e prijs
NEEDE - Op het dressuurconcours in Heeten is Lynn Bouwmeester afgelopen weekend gestart met haar paard Mon Chardonnay. Ze reden mee in de klasse L1 e......
Lees verder »

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »