Buitenlesdag op de Tormijn: Zelfs de ooievaars werken mee!


NOORDIJK – “Hé kijk eens juf, heel veel vogels!” riep Luuk net aan het eind van de pauze van groep 7/8. En inderdaad, er cirkelden 12 ooievaars boven het schoolplein, prachtig om te zien! Veel mooier had de buitenlesdag niet kunnen beginnen. In de klas werd er nog even aandacht aan besteed door de live webcam van een ooievaarsnest te volgen van Beleef de Lente van Vogelbescherming. De Nationale Buitenlesdag werd dit jaar gehouden op dinsdag 13 april. Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Jantje Beton en IVN Natuureducatie roepen daarom alle leerkrachten op om naar buiten te gaan.

Memory
De leerkrachten van de Tormijnschool, een school in Noordijk met veel natuur om de school, deden hier natuurlijk aan mee. Juf Ilse ging met de kinderen naar buiten om de tafels te oefenen. Met stoepkrijt mochten de kinderen een tafel opschrijven die ze graag wilden oefenen. Terwijl het ene kind rondjes rende om de opgeschreven antwoorden, zei het andere kind een tafelsom. Het rennende kind moest het antwoord met de voet aantikken. Meester Jesse had een memory bedacht met de dagen van de week, maar dan in het Engels. Ook hierbij konden kinderen lekker rennen en leerden ze ondertussen de dagen van de week.


Verkeersexamen

Juf Sonja maakte van deze dag gebruik om alvast het praktisch verkeersexamen op de fiets te oefenen. En gelukkig was het druk in het anders zo rustige Noordijk! Vrachtwagens, auto’s en tractoren kwam van links en rechts. Kinderen hebben vooral bochtje naar links geoefend; achteromkijken, hand uitsteken en een ruime bocht maken en dan ook nog op het verkeer letten!

Planten proeven
’s Middags gingen deze leerlingen aan de slag met stoeptegelplantjes; gewapend met zoekkaart en met de mobiele telefoon gingen de kinderen naar het plein. Tussen de tegels en langs de muren vonden zij plantjes. Die brachten ze op naam met de zoekkaart of met hun eigen mobiele telefoon waarop ze de app obsidentify hadden geïnstalleerd. Met stoepkrijt werden de namen erbij geschreven. Zo vonden ze straatgras, klein kruiskruid, paardenbloem, look zonder look, heel veel zaailingen van de es, vogelmuur en zandraket. En wie het wilde kon zelfs planten proeven zoals look zonder look, bieslook, bloemetjes van de forsythia en paardenbloem.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven