Groen licht voor test-event Startschotgala met 10.000 bezoekers in de Achterhoek


ACHTERHOEK – Evenementenorganisatie De Feestfabriek krijgt groen licht voor een test-event op zaterdag 1 mei op festivaltterein De Schans in Lichtenvoorde. Die bekendmaking volgt op het kabinetsbesluit van dinsdag om de zogenaamde Fieldlab evenementen op te schalen. Het evenement krijgt de naam Startschotgala en is toegankelijk voor tienduizend festivalgangers. Die kunnen onder meer genieten van Mental Theo, Høken met de Heinoos en coverband The Dirty Daddies. Kaarten gaan vrijdag in de verkoop voor 30 euro per stuk.

Doel van de Fieldlab evenementen is te kijken hoe grotere evenementen op een veilige manier mogelijk zijn. Het doel is een risicoanalyse, waarbij wordt gekeken hoe mensen zich gedragen op het festivalterrein. Bezoekers moeten zich voor én na het evenement laten testen. Mondkapjes zijn verplicht. De Feestfabriek is vooral bekend van de Zwarte Cross, dat op hetzelfde terrein bij Lichtenvoorde wordt gehouden.

De Feestfabriek ontzettend blij met groot test-event
Bij evenementenorganisator De Feestfabriek in Hengelo is het groene licht voor een groot test-event met groot gejuich ontvangen. “Hopelijk wordt het een overgang naar een wat positiever zomer”, zegt Hendrik Jan Lovink, één van de oprichters van De Feestfabriek. Op zaterdag 1 mei mag er op evenementen- en crossterrein De Schans tussen Lievelde en Lichtenvoorde een festival worden gehouden voor tienduizend bezoekers. Het behoort tot één van de testen van Fieldlab Evenementen, in opdracht van de overheid. “Het is allemaal op een hele korte termijn rondgekomen en er moet nog wel het een en ander geregeld worden. We weten ook nog niet hoe alles er precies uit gaat zien, maar we zijn er sowieso heel blij mee”, vertelt Lovink.

Geen kopie van Zwarte Cross
De Feestfabriek is vooral bekend als de organisatie achter de Zwarte Cross, die ook op het terrein van De Schans wordt gehouden. Hendrik Jan Lovink is één van de grondleggers hiervan: “Natuurlijk hopen we nog op een Zwarte Cross, maar dat is dit niet. Het is een festival dat helemaal in het teken staat van live muziek. We hebben zo’n vijf à zes acts. Alle andere dingen die we er tijdens de Zwarte Cross bij doen, doen we nu niet.” De bands die waren overigens snel geregeld. “Niemand heeft wat te doen, dus ze wilden allemaal heel graag meewerken”, lacht Lovink.

Mooi vervolg
De Feestfabriek had zelf aangegeven graag mee te werken aan een test-event en zodoende werden ze er ook voor benaderd. Het event zal één dag zijn en over de exacte tijden wordt nog gesproken. “Het is puur een test-event en het zegt verder niets over een eventuele Zwarte Cross later in het jaar”, benadrukt Lovink. “Maar het zou wel prachtig zijn als er een mooi vervolg komt.”

Door Omroep Gelderland

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven