Tijdschriften van de Historische Kring Eibergen digitaal in collectie Bibliotheek


EIBERGEN – Vanaf heden zijn de gedigitaliseerde tijdschriften van de Historische Kring Eibergen vanuit huis te raadplegen. De bestanden zijn opgenomen in de catalogus van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Was het periodiek van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo twee jaar geleden het eerste dat opgenomen werd, nu volgt dus de Eibergse variant. Gebeurtenissen uit het verleden van Eibergen blijven hiermee behouden in de toekomst en zijn voor een breed publiek toegankelijk.

Historie in de huiskamer
Met deze nieuwe vorm van digitaal ontsluiten kan iedereen op elk gewenst moment de artikelen uit de tijdschriften van de Historische Kring online raadplegen. “Hiermee kunnen we de geschiedenis van een dorp via internet in de huiskamer van jong en oud brengen”, aldus Derk Jan Bovenmarsch, specialist collectie en digitale Bibliotheek van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Bovenmarsch is blij met deze waardevolle aanvulling van de digitale Bibliotheek. “Iedereen weet dat je in onze Bibliotheken boeken kunt lenen. Ook kun je gebruikmaken van de online Bibliotheek, met e-books, luisterboeken, tijdschriften en cursussen. Deze dienstverlening, het opnemen van historische artikelen over kernen in ons werkgebied, is lokaal van groot belang en toegankelijk voor leden en niet-leden van onze Bibliotheek. Gewoon via onze website www.oostachterhoek.nl en catalogus.”

Neede en Winterswijk volgen
“In de komende periode zullen nog meer uitgaven van historische verenigingen opgenomen worden”, aldus Derk Jan Bovenmarsch. “De uitgave van de Historische Kring Neede. ‘Old Nee’ en het kwartaalblad ‘Museum Nieuws’ van Vereniging Het Museum (Winterswijk) volgen dit jaar.”

Meer informatie
Op de site http://www.oostachterhoek.nl/historie staat een verwijzing naar de digitale tijdschriften, met uitleg hoe er gezocht kan worden. Als de vestigingen weer geopend zijn, kan er ook informatie ingewonnen worden bij de aanwezige medewerkers.

Initiatiefnemers
Het digitaliseren van historische tijdschriften is onderdeel van het ‘Verhaal van Gelderland’ dat ïn 2019 startte. Dit project heeft als doel om de historie te beschrijven, breed te presenteren en beleefbaar te maken voor het grote publiek en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Gelderland Bibliotheek en Omroep Gelderland. Het initiatief wordt mede gefinancierd door de provincie Gelderland.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven