‘Berkellandse Omtzigt’ neemt al weer afscheid van de politiek

Door Redactie op 29-05-2021


NEEDE – Als kleine jongen moet Kevin Hauser meermaals afscheid nemen van zijn vriendjes, omdat zijn gezin steeds na ongeveer anderhalf jaar verhuisde in verband met het beroep van zijn vader: beroepsmilitair. Meerdere provincies werd door het gezin gezien, met een tussenstop van bijna 5 jaar in Duitsland. Hauser denkt zelf een sociale tik aan de reeks verhuizingen te hebben overgehouden, hoewel bij zijn zus juist het tegenovergestelde is bereikt. “Mijn flaporen waren regelmatig het doel van pesterijen, dus als je dan net gesetteld bent en je moet weer opnieuw beginnen na zo’n korte periode, in een andere stad, zelfs een andere provincie, is dat niet makkelijk.”

Neede
Uiteindelijk komt het gezin Hauser terecht in de voormalige gemeente Neede. Zijn moeder startte bewegingsstudio Svelte en zijn vader nam niet veel later café-zalencentrum Meijers over. Daar proefde hij voor het eerst aan de Achterhoekse verenigingscultuur en dat sprak hem aan. “Iedereen in Neede leek aangesloten te zijn bij een club. Of het nu de carnaval was, een sportvereniging of de kaartclub.” Hauser zelf sloot zich niet aan bij zo’n vereniging. “Op de een of andere manier durfde ik nooit. Een goede verklaring heb ik hier niet voor, maar wellicht zit hier die sociale tik.” Geprobeerd heeft hij het wel, kort bij een voetbalclub en de boogschietvereniging in Ruurlo. Dat hij zich uiteindelijk heeft aangesloten bij een SEN-playbackgroep vond hij al een hele stap.

Clash Rutte en Verdonk
Of het logisch is dat hij zich later aan zou sluiten bij de VVD omdat zijn ouders een onderneming hadden, wuift Hauser weg. “Nee, hoewel mijn vader wel VVD stemt, was ik daar nooit zo mee bezig. Mijn politieke interesse is aangewakkerd door een PvdA’er.” Hauser doelt hiermee op voormalig wethouder van de gemeente Eibergen Albert Bos, toen tevens zijn geschiedenisdocent. “Als examenvak had ik met een klein klasje van ik denk 4 of 5 leerlingen geschiedenis en staatsinrichting gekozen. De verhalen, het realisme en de menselijkheid van meneer Bos waren enorm inspirerend.” Na de middelbare school ging Hauser ook studeren voor docent geschiedenis en keerde al snel terug bij Bos. “Toen ik zelf een stageplek mocht zoeken, hoefde ik niet eens na te denken. Hij ontving mij open armen.” We maken allemaal wel eens keuzes waar we het achteraf liever niet meer over hebben, zo ook Hauser. “Tja, als student zoek je soms wat spanning. Ik besloot in de clash tussen Rutte en Verdonk destijds met Verdonk en haar nieuwe partij mee te gaan, mede doordat mij daar werd voorgehouden dat je snel carrière zou kunnen maken. Toen Albert dat hoorde, maakte hij op subtiele en bijna filosofische wijze duidelijk dat lager zinken niet mogelijk was.” Lacht Hauser.

Lid VVD
Tijdens diezelfde studententijd meldt Hauser zich als lid van de VVD, wat soms leidde tot gefronste wenkbrauwen in de onderwijswereld waar hij zich in begon te wanen. “Ik geloof niet dat er een partij bestaat die 100% bij iemand past. Zelf schat ik in dat de VVD ook tot maximaal 60% bij mij past, maar dat is meer dan de andere opties.” Hauser vindt zichzelf met name liberaal en niet per se VVD’er. Waarom dan niet gekozen voor D66, die toch wordt gezien als dé onderwijspartij? “Beide partijen hebben persoonlijke vrijheid hoog in het vaandel, maar ik denk dat, zwartwit gezien, D66 minder economische vrijheid nastreeft en daardoor minder bij mijn persoonlijke overtuiging past.”

Met voorkeursstemmen de raad in
In 2018 werd Hauser met voorkeursstemmen als raadslid in de gemeente Berkelland gekozen. Door zijn eigenzinnige manier van optreden, waarbij hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt, kreeg hij zowel positieve als negatieve bijnamen op het internet. De prins van de VVD, de Berkellandse Omtzigt, maar ook ongeleid projectiel en populist. Hauser is het om het even: “Belangrijk is je inzet voor de gemeente en doe dat op een manier die bij je past. Daar zal je niet altijd iedereen even blij mee maken, maar gelukkig krijg ik ook veel waardering. Daar haal ik de energie uit.”

Regelmatig op de vingers getikt
Hauser begon met veel energie, ging elke week bij ondernemers langs, schreef hierover uitvoering op zijn Facebookpagina en probeerde zichtbaar verbindingen te leggen. Gedurende de raadsperiode werd dit duidelijk minder. Tijdens het video-interview met Nieuws uit Berkelland in december 2020, zei Hauser dat de lol er vanaf is en dat hij de volgende periode niet terug zal keren. Het politieke spel tussen coalitie en oppositie noemt hij als grootste reden hiervoor, waarbij volgens hem soms vergeten wordt dat de politiek constructief moet proberen samen te werken, ook al zijn er verschillen van inzichten. “Als je regelmatig door andere raadsleden op de vingers wordt getikt omdat je te eerlijk of te kritisch bent, soms ook op eigen wethouders, dan is voor mij het doel van volksvertegenwoordiging zoek. Maar eerlijk is eerlijk, er wordt door meerdere partijen fris elan ingebracht en ik heb goede hoop dat personen als Rick Hulshof (GL), Thijs Luiken (CDA) en ons aanstaand burgercommissielid Christo Meijer de gemeenteraad weer in verbinding zal brengen met de inwoners.”

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Lezing Sint Petersburg in Ruurlo
RUURLO – in een tijd waarin reizen niet meer zo vanzelfsprekend is biedt deze lezing van Sjoerd Kuipers op dinsdag 14 december bezoekers gelegenheid ......
Lees verder »

Zondagmiddagconcert Haytham Safia Qu4rtet
RUURLO – In de aanloop naar de feestdagen organiseert KunstKring Ruurlo op zondagmiddag 12 december een bijzonder concert met verbindende wereldmuzie......
Lees verder »

Keiko vermist in Ruurlo
RUURLO - Sinds zaterdagavond 22.00 uur is poes Keiko vermist vanaf de Morsdijk in Ruurlo. Heb jij Keiko gezien? ......
Lees verder »

Midwinterhoornwandeling in Beltrum op 5 december 2021 afgelast
BELTRUM - Langs deze weg wil de organisatie laten weten dat de midwinterhoornwandeling in Beltrum op 5 december 2021 is afgelast, de aanvullende maat......
Lees verder »

Achterhoekse bodem goed op orde
BERKELLAND - De toestand van de Achterhoekse landbouwbodem is over het algemeen van een goed niveau. De organische stofgehaltes zijn gemiddeld goed, ......
Lees verder »

De Leukste Plekjes In Berkelland
BERKELLAND - In de Achterhoek in de provincie Gelderland ligt op de grens met Twente de gemeente Berkelland. Het is een vrij nieuwe gemeente door een......
Lees verder »

Digitale kerstkaarten maken in bieb
BERKELLAND – Op 8 december worden er in de Bibliotheek Neede en Borculo workshops ‘digitale kerst- en nieuwjaarskaarten maken’ georganiseerd. De deel......
Lees verder »

Agem, Kuster Energy en Amperapark plaatsen zonnelaadstations in de Achterhoek
REGIO - Drie partijen in de duurzame mobiliteit gaan zich samen inzetten voor de realisatie van zonnelaadstations in de Achterhoek. Op deze locaties ......
Lees verder »

Burenhulp: voor een helpende hand in Berkelland
BERKELLAND - Wilt u zich inzetten voor een ander? Zoekt u hulp of contact met een naober als het even niet lukt? Eenmalig, iedere week of alles daart......
Lees verder »

Geen kerstmarkt in Rekken, wel kerstwandeltocht
REKKEN - De traditionele kerstmarkt van Crescendo Rekken gaat in z’n huidige vorm dit jaar niet door. Binnen de mogelijkheden van dit moment is beslo......
Lees verder »

Geriatrische Trauma Unit geopend in SKB
REGIO - Onlangs is in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix een Geriatrische Trauma Unit (GTU) geopend. De GTU is een speciale afdeling voor 70-pluss......
Lees verder »

Groei en Bloei schrapt Mooie Spullenbeurs
HAARLO - Corona gooit voor het tweede achtereenvolgend jaar roet in het eten voor de Mooie Spullenbeurs van Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Kletskassa
NEEDE - Wat veur de kleine winkeliers heel normaal is wurdt deur de supermarkten op e bloazen of ze iets nieuws hebt oet e vonden. Het preutje met de......
Lees verder »

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »