‘Berkellandse Omtzigt’ neemt al weer afscheid van de politiek

Door Redactie op 29-05-2021


NEEDE – Als kleine jongen moet Kevin Hauser meermaals afscheid nemen van zijn vriendjes, omdat zijn gezin steeds na ongeveer anderhalf jaar verhuisde in verband met het beroep van zijn vader: beroepsmilitair. Meerdere provincies werd door het gezin gezien, met een tussenstop van bijna 5 jaar in Duitsland. Hauser denkt zelf een sociale tik aan de reeks verhuizingen te hebben overgehouden, hoewel bij zijn zus juist het tegenovergestelde is bereikt. “Mijn flaporen waren regelmatig het doel van pesterijen, dus als je dan net gesetteld bent en je moet weer opnieuw beginnen na zo’n korte periode, in een andere stad, zelfs een andere provincie, is dat niet makkelijk.”

Neede
Uiteindelijk komt het gezin Hauser terecht in de voormalige gemeente Neede. Zijn moeder startte bewegingsstudio Svelte en zijn vader nam niet veel later café-zalencentrum Meijers over. Daar proefde hij voor het eerst aan de Achterhoekse verenigingscultuur en dat sprak hem aan. “Iedereen in Neede leek aangesloten te zijn bij een club. Of het nu de carnaval was, een sportvereniging of de kaartclub.” Hauser zelf sloot zich niet aan bij zo’n vereniging. “Op de een of andere manier durfde ik nooit. Een goede verklaring heb ik hier niet voor, maar wellicht zit hier die sociale tik.” Geprobeerd heeft hij het wel, kort bij een voetbalclub en de boogschietvereniging in Ruurlo. Dat hij zich uiteindelijk heeft aangesloten bij een SEN-playbackgroep vond hij al een hele stap.

Clash Rutte en Verdonk
Of het logisch is dat hij zich later aan zou sluiten bij de VVD omdat zijn ouders een onderneming hadden, wuift Hauser weg. “Nee, hoewel mijn vader wel VVD stemt, was ik daar nooit zo mee bezig. Mijn politieke interesse is aangewakkerd door een PvdA’er.” Hauser doelt hiermee op voormalig wethouder van de gemeente Eibergen Albert Bos, toen tevens zijn geschiedenisdocent. “Als examenvak had ik met een klein klasje van ik denk 4 of 5 leerlingen geschiedenis en staatsinrichting gekozen. De verhalen, het realisme en de menselijkheid van meneer Bos waren enorm inspirerend.” Na de middelbare school ging Hauser ook studeren voor docent geschiedenis en keerde al snel terug bij Bos. “Toen ik zelf een stageplek mocht zoeken, hoefde ik niet eens na te denken. Hij ontving mij open armen.” We maken allemaal wel eens keuzes waar we het achteraf liever niet meer over hebben, zo ook Hauser. “Tja, als student zoek je soms wat spanning. Ik besloot in de clash tussen Rutte en Verdonk destijds met Verdonk en haar nieuwe partij mee te gaan, mede doordat mij daar werd voorgehouden dat je snel carrière zou kunnen maken. Toen Albert dat hoorde, maakte hij op subtiele en bijna filosofische wijze duidelijk dat lager zinken niet mogelijk was.” Lacht Hauser.

Lid VVD
Tijdens diezelfde studententijd meldt Hauser zich als lid van de VVD, wat soms leidde tot gefronste wenkbrauwen in de onderwijswereld waar hij zich in begon te wanen. “Ik geloof niet dat er een partij bestaat die 100% bij iemand past. Zelf schat ik in dat de VVD ook tot maximaal 60% bij mij past, maar dat is meer dan de andere opties.” Hauser vindt zichzelf met name liberaal en niet per se VVD’er. Waarom dan niet gekozen voor D66, die toch wordt gezien als dé onderwijspartij? “Beide partijen hebben persoonlijke vrijheid hoog in het vaandel, maar ik denk dat, zwartwit gezien, D66 minder economische vrijheid nastreeft en daardoor minder bij mijn persoonlijke overtuiging past.”

Met voorkeursstemmen de raad in
In 2018 werd Hauser met voorkeursstemmen als raadslid in de gemeente Berkelland gekozen. Door zijn eigenzinnige manier van optreden, waarbij hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt, kreeg hij zowel positieve als negatieve bijnamen op het internet. De prins van de VVD, de Berkellandse Omtzigt, maar ook ongeleid projectiel en populist. Hauser is het om het even: “Belangrijk is je inzet voor de gemeente en doe dat op een manier die bij je past. Daar zal je niet altijd iedereen even blij mee maken, maar gelukkig krijg ik ook veel waardering. Daar haal ik de energie uit.”

Regelmatig op de vingers getikt
Hauser begon met veel energie, ging elke week bij ondernemers langs, schreef hierover uitvoering op zijn Facebookpagina en probeerde zichtbaar verbindingen te leggen. Gedurende de raadsperiode werd dit duidelijk minder. Tijdens het video-interview met Nieuws uit Berkelland in december 2020, zei Hauser dat de lol er vanaf is en dat hij de volgende periode niet terug zal keren. Het politieke spel tussen coalitie en oppositie noemt hij als grootste reden hiervoor, waarbij volgens hem soms vergeten wordt dat de politiek constructief moet proberen samen te werken, ook al zijn er verschillen van inzichten. “Als je regelmatig door andere raadsleden op de vingers wordt getikt omdat je te eerlijk of te kritisch bent, soms ook op eigen wethouders, dan is voor mij het doel van volksvertegenwoordiging zoek. Maar eerlijk is eerlijk, er wordt door meerdere partijen fris elan ingebracht en ik heb goede hoop dat personen als Rick Hulshof (GL), Thijs Luiken (CDA) en ons aanstaand burgercommissielid Christo Meijer de gemeenteraad weer in verbinding zal brengen met de inwoners.”

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Leo van Leijsen praat over de kerken van het Midden-Oosten in Beltrum
BELTRUM - Onder deze titel zal Leo van Leijsen op dinsdag 17 januari 2023 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek g......
Lees verder »

Politieke Avond op 6 december
BERKELLAND - Op dinsdag 6 december is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Twee militaire oefeningen in Berkelland van 5 t/m 9 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt begin december 2 militaire oefeningen: op 5 december in de omgeving van Geesteren. Er doen 45 militair......
Lees verder »

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer
REGIO - “Het duister moet gaan want het licht komt eraan”. Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te hor......
Lees verder »

Vrouw gewond na aanrijding in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn woensdagmiddag rond 14.30 uur uitgerukt naar de Haaksbergseweg in Eibergen. Een automobilist was daar in botsing geko......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »