Gelselaar wil volop “duurzaam” verbouwen


GELSELAAR – Het kerkdorp waar de gans nog hoogtij dagen beleefd heeft net even wat minder dan 700 inwoners. Toch is het allesbehalve een saai, klein, dorp waar nooit iets gebeurd. Behalve de ganzen, is er volop verenigingsleven in Gelselaar. In 2016 werd met gepaste trots het “Dorpshoes” geopend. Tot 2016 deed dit pand, onder de naam “De Klokslag”, dienst als gebouw van de kerk. In Gelselaar waren ze opzoek naar een plek waar men elkaar kon ontmoeten, waar verenigingen hun repetitie avonden konden houden en waar nieuwe activiteiten konden worden ontplooid. Het gebouw werd van de kerk overgenomen, diverse partijen stelden subsidie beschikbaar en er werden obligaties uit gegeven welke door de inwoners konden worden gekocht. Op deze manier werd “het Dorpshoes” iets van het hele dorp. Inmiddels zijn we ruim vier jaar later en staat het “Dorpshoes” bol van de activiteiten. Het is vooral mooi om te zien dat er een aantal activiteiten voor ouderen zijn bijgekomen. Hiermee laat Gelselaar duidelijk zien dat, ook als je wat ouder bent, langer in Gelselaar wonen heel goed kan.

Dynamisch woningaanbod
Hiermee blijkt keer op keer weer dat ze in Gelselaar de handen graag in een slaan. 3 jaar geleden ontstond de werkgroep “Gelster Besteet”, met als opdracht het maken van een woonvisie voor Gelselaar. Want ook al is het dorp op dit moment nog heel erg leefbaar, dit moet natuurlijk over 10 en zelfs 20 jaar ook nog zo zijn. Daarom moet er een dynamisch woningaanbod voor jong en oud zijn in het dorp. De werkgroep begon met een informatieavond gevolgd door een enquête. In deze enquête werden de deelnemers gevraagd een groot aantal vragen te beantwoorden over het woningaanbod en de leefbaarheid in Gelselaar. De antwoorden waren waardevol voor de werkgroep. Op dit moment zijn de eerste successen al geboekt. Binnenkort worden er een drietal woningen gebouwd en in de loop van het jaar lijkt het erop dat er nog eens 11 gaan volgen.

Commissie duurzaamheid
Ruim 160 gezinnen vulden de enquête in. Er vielen een aantal zaken in de resultaten op, een daarvan was dat ruim 100 respondenten aangaven graag duurzaam te willen verbouwen. Dat was voor de werkgroep reden om door te schakelen en direct een commissie duurzaamheid op te richten. Sander Klein Braskam, Bas Bokhorst, Andre Stoltenberg, Arjan Zieverink, Roberto Ova en Sibrecht van Schaik namen plaats in de commissie en begonnen voortvarend. Uit de enquête was immers duidelijk geworden dat er grote behoefte en vraag was naar het duurzaam verbouwen van de woningen in Gelselaar. De commissie werkte een aantal plannen uit. Het vertrekpunt was dat het iets moest zijn wat collectief kon gaan gebeuren. Uiteindelijk kwam de commissie met een uitgewerkt plan voor collectief isoleren van de woning.

Dak-, spouw- en vloerisolatie
Eind 2019 volgde een informatieavond in het “Dorpshoes” welke druk werd bezocht. Opnieuw lieten de inwoners van Gelselaar zien volop open te staan voor het aanbrengen van duurzame elementen aan hun woning. De commissie koos in dit geval bewust voor isoleren omdat de kosten hier nog, mede door de subsidiemogelijkheden, gunstig voor waren. ETS uit Enter was die avond ook aanwezig om geïnteresseerden een offerte uit te kunnen brengen met de voordelen van een collectiviteit. Er werden drie isolatie mogelijkheden aangeboden. Dak-, spouw- en vloerisolatie. Uiteindelijk waren er 8 huizenbezitters die gebruik maakten van dit aanbod. Mooi om te zien, en ook weer typisch Gelselaars, was dat er ook een groep koos voor een ander bedrijf. 5 huizenbezitters, allemaal buren van elkaar, besloot wel te isoleren, maar een andere aannemer de opdracht te gunnen. Eindresultaat is wel dat 13 Gelselaarse woningen in 2020 duurzaam zijn geïsoleerd. Precies dat had de commissie zich als doel gesteld. Inmiddels stond er weer een bijeenkomst gepland om te kijken of een dergelijk actie op gebied van duurzame aanpassingen aan de Gelselaarse woningen nog een keer mogelijk is. De bijeenkomst kon echter niet doorgaan omdat het coronavirus roet in het eten gooide. Dit betekent dat de commissie even wordt afgeremd op dit moment, maar van uitstel komt in dit geval zeker geen afstel. De commissie heeft nog genoeg plannen en weet zich nog altijd gesteund door de uitkomst van de enquête.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven