In Rekken willen ze Antoniuskerk transformeren tot een maatschappelijke ontmoetingsplek


REKKEN – Acht vrijwilligers hebben dinsdag 25 mei tien banken uit de voormalige Antoniuskerk in Rekken verwijderd om het gebouw zo geschikt te maken voor toekomstige gebruiksmogelijkheden. Twee van de banken worden ruggelings langs de vrijgekomen muren geplaatst, de andere acht zijn droog en duurzaam opgeslagen. Als erfgoed moeten ze behouden blijven; mogelijk krijgen ze in de toekomst weer een plekje in het gebouw.

Geen diensten meer
Sinds februari van dit jaar verzorgt de Protestantse Gemeente Eibergen Rekken geen diensten meer in de kerk. Daarom wordt het gebouw vanaf nu eenvoudigweg de ‘Antonius’ genoemd. Een speciaal opgerichte werkgroep wil de Antonius transformeren tot een maatschappelijke ontmoetingsplek, waar ruimte zal zijn voor activiteiten op het gebied van cultuur, educatie, welzijn. Denk aan concerten, exposities, workshops, boekenmarkten en ook nog altijd religie zoals oecumenische vieringen

Om dit mogelijk te maken, wordt het vloerdeel voor de voormalige liturgieruimte vergroot. Rechts en links van het gangpad zijn de voorste banken verwijderd. Om de banken te kunnen verwijderen was toestemming nodig van de Gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het moge duidelijk zijn: die toestemming is er gekomen.

Stichting Vrienden van de Antonius
Deze zomer wordt de Stichting Vrienden van de Antonius opgericht die de activiteiten zal coördineren. Het gebouw, wordt de komende jaren aangepast voor de gewenste activiteiten. Deskundigen op het gebied van erfgoed en bouw zijn druk met het uitwerken van de mogelijkheden: zowel financieel als wat betreft de technische uitvoerbaarheid. Studenten van Saxion hebben een aantal inspirerende ontwerpen geschetst die later deze maand in de kerk bekeken kunnen worden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven