Lente biedt hoop voor Nieuwe Rank

Door Redactie op 09-05-2021


BORCULO – Heel Nederland smacht naar vrijheden die tot vorig jaar heel gewoon voelden. Er was geen sprake van het gevoel dat deze beknot werd en al helemaal niet dat deze afgenomen konden worden. Een jaar van terugtrekken in eigen woning en in eigen gedachten werkt voor velen zowel beperkend als bezinnend: hoe ga ik mijn leven invullen als alle vrijheden weer terug zijn? De nieuwe Rank in Geesteren, Gelselaar, Haarlo en Borculo heeft het afgelopen jaar ook gebruikt voor deze bezinning en maakte keuzes waar mee bezig te zijn. De vrijwilligers storten zich zo’n 3 jaar geleden op het fenomeen pionieren vanuit de Protestantse Kerk: nieuwe vormen ontwikkelen om de waarden uit oude verhalen door te geven. Zij krijgen steun van Protestantse Gemeente de Wijngaard en trekken een beroepskracht aan die met hen kijkt hoe een nieuwe, jonge gemeenschap te vormen.

Het afgelopen jaar was pittig voor de jonge groep; tijden van crisis vragen doorgaans niet om teveel ‘nieuwigheid’. Bovendien kon veel wat gepland was, niet doorgaan. “Dat doet iets met de motivatie van de vrijwilligers.” Aan het woord is Leander Grooten, aangesteld bij de start van de coronacrisis als parttime beroepskracht om De nieuwe Rank te begeleiden in hun proces. “De lockdowns leverden voor mij op dat ik mensen 1-op-1 spreek, maar ook tot frustratie dat een gemeenschap opbouwen lastig is. Het blijft dan bij plannen maken en die op de plank neerleggen.”

Crisis als kans
De wereld kwam tot stilstand en iedereen kreeg tijd om zich te bezinnen op wat echt belangrijk is. Grooten zag de gevolgen: “Sommigen moesten het rustiger aan te doen, terwijl juist anderen de kop weigerden te laten hangen. Ook kwamen er nieuwe mensen bij, dankzij de crisis.” Het spreekwoord ‘never waist a good crisis’ is van toepassing bij deze groep. Leander: “Corona leidde ertoe je af te vragen wat jij wilt in je leven. Die vragen passen bij ons om samen naar antwoorden te zoeken. Een nieuwe knop aan een boom is kwetsbaar, maar we lijken de crisis te hebben doorstaan. We gaan dat in juni met elkaar vieren tijdens een Inspiratiedag, waarbij de barbecue wat mij betreft aangaat.”

Van de kerk?
De aanname dat Grooten en zijn team de antwoorden geeft, omdat zij christelijk zijn, is verkeerd. “Geloof moet je uitdragen door te doen. Voor ons staat dat op vijf peilers: ontmoeten, groeien, leren, delen en zorgen.” Ze prijken aan de winkelpui aan het Muraltplein wat dient als uitvalsbasis voor Grooten en zijn vrijwilligers. Deze woorden zijn gericht op mensen en hun behoeften, dat is niet kerks, dat is menselijk. “En trouwens zie je dat het woord geloven er niet eens tussenstaat?”, stelt hij retorisch. Doe gewoon waar je goed in bent, met anderen, daar waar je woont, met hart en ziel. Dat is mijn advies.”

Ambities
Het kabinet volgt een ‘openingsplan’ en De nieuwe Rank volgt mee. Tijdens de crisis hebben ze hun groep vrijwilligers regelmatig bevraagd op motivatie en op nieuwe ideeën: kun je het nog volhouden, heb je nog iets nodig, waarmee kan ik je van dienst zijn. “Zo houden we verbinding, geven we om de ander en sluiten aan bij wat zij doen. Soms leidt dat tot nieuwe ideeën.”

Een voorbeeld is de Achterhoekse Kersttournee in 2021 met muziek, dans, gluhwein en gezelligheid waar de voorbereiding van in volle gang zijn. Ook zoekt Grooten verbinding met toeristische partners om belevingsroutes te introduceren voor alle leeftijden en gezindten. Door inwoners is De nieuwe Rank aangedragen een radioprogramma te ontwikkelen. “Zowel grote als kleine projecten zijn gericht op onze vijf kernwoorden.”

Hang-Out, KADOBIEB, Kerk(s)hoppers
De belangrijkste kracht van een gemeenschap opbouwen is de inzet van inwoners. “Als begeleider kan ik projectjes opstarten, maar zonder menskracht, is het niet gedragen.” Dit bleek bij het opzetten van een tienergroep, de Hang-Out. Een groep vrijwilligers uit Gelselaar zet zich hiervoor in. “Mensen uit de eigen gemeenschap die de jongeren een beetje kennen, die ze kunnen vinden en aan kan spreken als het moet. Dat is gemeenschapsopbouw en tegelijkertijd een ontspannen tijd voor de tieners.” Hang-Out telt inmiddels zo’n 15 enthousiaste jongeren die elkaar willen ontmoeten. “Da’s dus echt verbinding zoeken en groeien in wie je wilt zijn.” Ook de Kadobieb ontstond in de crisis: een majestueuze boekenkast vol wereldliteratuur, CD’s en DVD’s waar elke inwoner naar hartelust in kan grasduinen om er iets nieuws uit te halen, gratis.

Ook start De nieuwe Rank met een groep twintigers om het land in te trekken en verschillende soorten geloofsuiting te bezoeken. “Het lijkt me leuk om dat te onderzoeken bij Kerk(s)hoppers. Ik zoek een mannetje of 3, 4 om mee te beginnen, bel me maar voor meer info,” spreekt hij uitnodigend. Voor de jongsten worden speelse zondagmiddagen georganiseerd waarin oude bijbelverhalen verpakt worden in knotsgekke doe-activiteiten waarbij beleving voorop staat. “We gaan een mooi voorjaar tegemoet,” besluit Grooten,” ik hoop op ontmoetingen, nieuwe verbindingen en inspiratie.”

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Lezing Sint Petersburg in Ruurlo
RUURLO – in een tijd waarin reizen niet meer zo vanzelfsprekend is biedt deze lezing van Sjoerd Kuipers op dinsdag 14 december bezoekers gelegenheid ......
Lees verder »

Zondagmiddagconcert Haytham Safia Qu4rtet
RUURLO – In de aanloop naar de feestdagen organiseert KunstKring Ruurlo op zondagmiddag 12 december een bijzonder concert met verbindende wereldmuzie......
Lees verder »

Keiko vermist in Ruurlo
RUURLO - Sinds zaterdagavond 22.00 uur is poes Keiko vermist vanaf de Morsdijk in Ruurlo. Heb jij Keiko gezien? ......
Lees verder »

Midwinterhoornwandeling in Beltrum op 5 december 2021 afgelast
BELTRUM - Langs deze weg wil de organisatie laten weten dat de midwinterhoornwandeling in Beltrum op 5 december 2021 is afgelast, de aanvullende maat......
Lees verder »

Achterhoekse bodem goed op orde
BERKELLAND - De toestand van de Achterhoekse landbouwbodem is over het algemeen van een goed niveau. De organische stofgehaltes zijn gemiddeld goed, ......
Lees verder »

De Leukste Plekjes In Berkelland
BERKELLAND - In de Achterhoek in de provincie Gelderland ligt op de grens met Twente de gemeente Berkelland. Het is een vrij nieuwe gemeente door een......
Lees verder »

Digitale kerstkaarten maken in bieb
BERKELLAND – Op 8 december worden er in de Bibliotheek Neede en Borculo workshops ‘digitale kerst- en nieuwjaarskaarten maken’ georganiseerd. De deel......
Lees verder »

Agem, Kuster Energy en Amperapark plaatsen zonnelaadstations in de Achterhoek
REGIO - Drie partijen in de duurzame mobiliteit gaan zich samen inzetten voor de realisatie van zonnelaadstations in de Achterhoek. Op deze locaties ......
Lees verder »

Burenhulp: voor een helpende hand in Berkelland
BERKELLAND - Wilt u zich inzetten voor een ander? Zoekt u hulp of contact met een naober als het even niet lukt? Eenmalig, iedere week of alles daart......
Lees verder »

Geen kerstmarkt in Rekken, wel kerstwandeltocht
REKKEN - De traditionele kerstmarkt van Crescendo Rekken gaat in z’n huidige vorm dit jaar niet door. Binnen de mogelijkheden van dit moment is beslo......
Lees verder »

Geriatrische Trauma Unit geopend in SKB
REGIO - Onlangs is in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix een Geriatrische Trauma Unit (GTU) geopend. De GTU is een speciale afdeling voor 70-pluss......
Lees verder »

Groei en Bloei schrapt Mooie Spullenbeurs
HAARLO - Corona gooit voor het tweede achtereenvolgend jaar roet in het eten voor de Mooie Spullenbeurs van Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Kletskassa
NEEDE - Wat veur de kleine winkeliers heel normaal is wurdt deur de supermarkten op e bloazen of ze iets nieuws hebt oet e vonden. Het preutje met de......
Lees verder »

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »