Lente biedt hoop voor Nieuwe Rank

Door Redactie op 09-05-2021


BORCULO – Heel Nederland smacht naar vrijheden die tot vorig jaar heel gewoon voelden. Er was geen sprake van het gevoel dat deze beknot werd en al helemaal niet dat deze afgenomen konden worden. Een jaar van terugtrekken in eigen woning en in eigen gedachten werkt voor velen zowel beperkend als bezinnend: hoe ga ik mijn leven invullen als alle vrijheden weer terug zijn? De nieuwe Rank in Geesteren, Gelselaar, Haarlo en Borculo heeft het afgelopen jaar ook gebruikt voor deze bezinning en maakte keuzes waar mee bezig te zijn. De vrijwilligers storten zich zo’n 3 jaar geleden op het fenomeen pionieren vanuit de Protestantse Kerk: nieuwe vormen ontwikkelen om de waarden uit oude verhalen door te geven. Zij krijgen steun van Protestantse Gemeente de Wijngaard en trekken een beroepskracht aan die met hen kijkt hoe een nieuwe, jonge gemeenschap te vormen.

Het afgelopen jaar was pittig voor de jonge groep; tijden van crisis vragen doorgaans niet om teveel ‘nieuwigheid’. Bovendien kon veel wat gepland was, niet doorgaan. “Dat doet iets met de motivatie van de vrijwilligers.” Aan het woord is Leander Grooten, aangesteld bij de start van de coronacrisis als parttime beroepskracht om De nieuwe Rank te begeleiden in hun proces. “De lockdowns leverden voor mij op dat ik mensen 1-op-1 spreek, maar ook tot frustratie dat een gemeenschap opbouwen lastig is. Het blijft dan bij plannen maken en die op de plank neerleggen.”

Crisis als kans
De wereld kwam tot stilstand en iedereen kreeg tijd om zich te bezinnen op wat echt belangrijk is. Grooten zag de gevolgen: “Sommigen moesten het rustiger aan te doen, terwijl juist anderen de kop weigerden te laten hangen. Ook kwamen er nieuwe mensen bij, dankzij de crisis.” Het spreekwoord ‘never waist a good crisis’ is van toepassing bij deze groep. Leander: “Corona leidde ertoe je af te vragen wat jij wilt in je leven. Die vragen passen bij ons om samen naar antwoorden te zoeken. Een nieuwe knop aan een boom is kwetsbaar, maar we lijken de crisis te hebben doorstaan. We gaan dat in juni met elkaar vieren tijdens een Inspiratiedag, waarbij de barbecue wat mij betreft aangaat.”

Van de kerk?
De aanname dat Grooten en zijn team de antwoorden geeft, omdat zij christelijk zijn, is verkeerd. “Geloof moet je uitdragen door te doen. Voor ons staat dat op vijf peilers: ontmoeten, groeien, leren, delen en zorgen.” Ze prijken aan de winkelpui aan het Muraltplein wat dient als uitvalsbasis voor Grooten en zijn vrijwilligers. Deze woorden zijn gericht op mensen en hun behoeften, dat is niet kerks, dat is menselijk. “En trouwens zie je dat het woord geloven er niet eens tussenstaat?”, stelt hij retorisch. Doe gewoon waar je goed in bent, met anderen, daar waar je woont, met hart en ziel. Dat is mijn advies.”

Ambities
Het kabinet volgt een ‘openingsplan’ en De nieuwe Rank volgt mee. Tijdens de crisis hebben ze hun groep vrijwilligers regelmatig bevraagd op motivatie en op nieuwe ideeën: kun je het nog volhouden, heb je nog iets nodig, waarmee kan ik je van dienst zijn. “Zo houden we verbinding, geven we om de ander en sluiten aan bij wat zij doen. Soms leidt dat tot nieuwe ideeën.”

Een voorbeeld is de Achterhoekse Kersttournee in 2021 met muziek, dans, gluhwein en gezelligheid waar de voorbereiding van in volle gang zijn. Ook zoekt Grooten verbinding met toeristische partners om belevingsroutes te introduceren voor alle leeftijden en gezindten. Door inwoners is De nieuwe Rank aangedragen een radioprogramma te ontwikkelen. “Zowel grote als kleine projecten zijn gericht op onze vijf kernwoorden.”

Hang-Out, KADOBIEB, Kerk(s)hoppers
De belangrijkste kracht van een gemeenschap opbouwen is de inzet van inwoners. “Als begeleider kan ik projectjes opstarten, maar zonder menskracht, is het niet gedragen.” Dit bleek bij het opzetten van een tienergroep, de Hang-Out. Een groep vrijwilligers uit Gelselaar zet zich hiervoor in. “Mensen uit de eigen gemeenschap die de jongeren een beetje kennen, die ze kunnen vinden en aan kan spreken als het moet. Dat is gemeenschapsopbouw en tegelijkertijd een ontspannen tijd voor de tieners.” Hang-Out telt inmiddels zo’n 15 enthousiaste jongeren die elkaar willen ontmoeten. “Da’s dus echt verbinding zoeken en groeien in wie je wilt zijn.” Ook de Kadobieb ontstond in de crisis: een majestueuze boekenkast vol wereldliteratuur, CD’s en DVD’s waar elke inwoner naar hartelust in kan grasduinen om er iets nieuws uit te halen, gratis.

Ook start De nieuwe Rank met een groep twintigers om het land in te trekken en verschillende soorten geloofsuiting te bezoeken. “Het lijkt me leuk om dat te onderzoeken bij Kerk(s)hoppers. Ik zoek een mannetje of 3, 4 om mee te beginnen, bel me maar voor meer info,” spreekt hij uitnodigend. Voor de jongsten worden speelse zondagmiddagen georganiseerd waarin oude bijbelverhalen verpakt worden in knotsgekke doe-activiteiten waarbij beleving voorop staat. “We gaan een mooi voorjaar tegemoet,” besluit Grooten,” ik hoop op ontmoetingen, nieuwe verbindingen en inspiratie.”

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Leo van Leijsen praat over de kerken van het Midden-Oosten in Beltrum
BELTRUM - Onder deze titel zal Leo van Leijsen op dinsdag 17 januari 2023 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek g......
Lees verder »

Politieke Avond op 6 december
BERKELLAND - Op dinsdag 6 december is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Twee militaire oefeningen in Berkelland van 5 t/m 9 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt begin december 2 militaire oefeningen: op 5 december in de omgeving van Geesteren. Er doen 45 militair......
Lees verder »

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer
REGIO - “Het duister moet gaan want het licht komt eraan”. Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te hor......
Lees verder »

Vrouw gewond na aanrijding in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn woensdagmiddag rond 14.30 uur uitgerukt naar de Haaksbergseweg in Eibergen. Een automobilist was daar in botsing geko......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »