Lente biedt hoop voor Nieuwe Rank


BORCULO – Heel Nederland smacht naar vrijheden die tot vorig jaar heel gewoon voelden. Er was geen sprake van het gevoel dat deze beknot werd en al helemaal niet dat deze afgenomen konden worden. Een jaar van terugtrekken in eigen woning en in eigen gedachten werkt voor velen zowel beperkend als bezinnend: hoe ga ik mijn leven invullen als alle vrijheden weer terug zijn? De nieuwe Rank in Geesteren, Gelselaar, Haarlo en Borculo heeft het afgelopen jaar ook gebruikt voor deze bezinning en maakte keuzes waar mee bezig te zijn. De vrijwilligers storten zich zo’n 3 jaar geleden op het fenomeen pionieren vanuit de Protestantse Kerk: nieuwe vormen ontwikkelen om de waarden uit oude verhalen door te geven. Zij krijgen steun van Protestantse Gemeente de Wijngaard en trekken een beroepskracht aan die met hen kijkt hoe een nieuwe, jonge gemeenschap te vormen.

Het afgelopen jaar was pittig voor de jonge groep; tijden van crisis vragen doorgaans niet om teveel ‘nieuwigheid’. Bovendien kon veel wat gepland was, niet doorgaan. “Dat doet iets met de motivatie van de vrijwilligers.” Aan het woord is Leander Grooten, aangesteld bij de start van de coronacrisis als parttime beroepskracht om De nieuwe Rank te begeleiden in hun proces. “De lockdowns leverden voor mij op dat ik mensen 1-op-1 spreek, maar ook tot frustratie dat een gemeenschap opbouwen lastig is. Het blijft dan bij plannen maken en die op de plank neerleggen.”

Crisis als kans
De wereld kwam tot stilstand en iedereen kreeg tijd om zich te bezinnen op wat echt belangrijk is. Grooten zag de gevolgen: “Sommigen moesten het rustiger aan te doen, terwijl juist anderen de kop weigerden te laten hangen. Ook kwamen er nieuwe mensen bij, dankzij de crisis.” Het spreekwoord ‘never waist a good crisis’ is van toepassing bij deze groep. Leander: “Corona leidde ertoe je af te vragen wat jij wilt in je leven. Die vragen passen bij ons om samen naar antwoorden te zoeken. Een nieuwe knop aan een boom is kwetsbaar, maar we lijken de crisis te hebben doorstaan. We gaan dat in juni met elkaar vieren tijdens een Inspiratiedag, waarbij de barbecue wat mij betreft aangaat.”

Van de kerk?
De aanname dat Grooten en zijn team de antwoorden geeft, omdat zij christelijk zijn, is verkeerd. “Geloof moet je uitdragen door te doen. Voor ons staat dat op vijf peilers: ontmoeten, groeien, leren, delen en zorgen.” Ze prijken aan de winkelpui aan het Muraltplein wat dient als uitvalsbasis voor Grooten en zijn vrijwilligers. Deze woorden zijn gericht op mensen en hun behoeften, dat is niet kerks, dat is menselijk. “En trouwens zie je dat het woord geloven er niet eens tussenstaat?”, stelt hij retorisch. Doe gewoon waar je goed in bent, met anderen, daar waar je woont, met hart en ziel. Dat is mijn advies.”

Ambities
Het kabinet volgt een ‘openingsplan’ en De nieuwe Rank volgt mee. Tijdens de crisis hebben ze hun groep vrijwilligers regelmatig bevraagd op motivatie en op nieuwe ideeën: kun je het nog volhouden, heb je nog iets nodig, waarmee kan ik je van dienst zijn. “Zo houden we verbinding, geven we om de ander en sluiten aan bij wat zij doen. Soms leidt dat tot nieuwe ideeën.”

Een voorbeeld is de Achterhoekse Kersttournee in 2021 met muziek, dans, gluhwein en gezelligheid waar de voorbereiding van in volle gang zijn. Ook zoekt Grooten verbinding met toeristische partners om belevingsroutes te introduceren voor alle leeftijden en gezindten. Door inwoners is De nieuwe Rank aangedragen een radioprogramma te ontwikkelen. “Zowel grote als kleine projecten zijn gericht op onze vijf kernwoorden.”

Hang-Out, KADOBIEB, Kerk(s)hoppers
De belangrijkste kracht van een gemeenschap opbouwen is de inzet van inwoners. “Als begeleider kan ik projectjes opstarten, maar zonder menskracht, is het niet gedragen.” Dit bleek bij het opzetten van een tienergroep, de Hang-Out. Een groep vrijwilligers uit Gelselaar zet zich hiervoor in. “Mensen uit de eigen gemeenschap die de jongeren een beetje kennen, die ze kunnen vinden en aan kan spreken als het moet. Dat is gemeenschapsopbouw en tegelijkertijd een ontspannen tijd voor de tieners.” Hang-Out telt inmiddels zo’n 15 enthousiaste jongeren die elkaar willen ontmoeten. “Da’s dus echt verbinding zoeken en groeien in wie je wilt zijn.” Ook de Kadobieb ontstond in de crisis: een majestueuze boekenkast vol wereldliteratuur, CD’s en DVD’s waar elke inwoner naar hartelust in kan grasduinen om er iets nieuws uit te halen, gratis.

Ook start De nieuwe Rank met een groep twintigers om het land in te trekken en verschillende soorten geloofsuiting te bezoeken. “Het lijkt me leuk om dat te onderzoeken bij Kerk(s)hoppers. Ik zoek een mannetje of 3, 4 om mee te beginnen, bel me maar voor meer info,” spreekt hij uitnodigend. Voor de jongsten worden speelse zondagmiddagen georganiseerd waarin oude bijbelverhalen verpakt worden in knotsgekke doe-activiteiten waarbij beleving voorop staat. “We gaan een mooi voorjaar tegemoet,” besluit Grooten,” ik hoop op ontmoetingen, nieuwe verbindingen en inspiratie.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven