BERKELLAND – Al lang werd de Berkellandse ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn in twijfel getrokken. De doorgaande discussie rondom zonneparken en windmolens maken het er niet makkelijker op om die ambities te gaan halen. Van die eerste werd al snel een beperking afgesproken in de gemeente, namelijk een maximum van 140 hectaren cultuurgrond. Over de windmolens mengde de raad zich later in de discussie. Dat balletje ging pas rollen toen een van de raadsleden publiekelijk afstand nam van de plannen die er lagen bij Avinkstuw in Neede. Het zogenoemde “Akkoord van Groenlo” is een voorbeeld van het braafste jongetje zijn van de klas, zo klonk de kritiek die o.a. Stichting Omwonenden vs Windturbines (SOVW) had op de energiedoelstellingen. De Berkellandse raad omarmde afgelopen dinsdag in de raadsvergadering een motie om als gemeente de regierol te pakken op de energietransitie. De motie, ingebracht door D66 en VVD, kon op veel steun rekenen van overige fracties. Alleen GroenLinks stemde tegen.
Dat de discussie steeds weer behoorlijk wat vuur weet te laten oplaaien, bleek uit de bijdrage van Andra Weg, die het een slap argument vindt om landschapbescherming te gebruiken om zonneparken tegen te houden. “Waarom wordt dit niet gezegd over de verbreding van de N18, of megastallen, of dat enorme gebouw van Friesland Campina? Als we onze focus leggen op 2050, hebben we straks niet eens een Achterhoeks landschap meer, omdat we dan een zandvlakte zijn.” Ook richtte ze zich op oppositiepartij D66: “De lijn van deze partij is niet te volgen. Zij profileren zich als dé klimaatpartij en toch weten ze in Berkelland een totaal andere richting op te gaan.”
Verder was opmerkelijk dat het CDA op hun website doet laten vermoeden dat zij grondlegger zijn van de motie, terwijl zij als laatstgenoemde partij bij de ondertekening staan. Hans Boxem (VVD) reageert op de site van de liberalen: “het is een verkeerde voorstelling van zaken van het CDA dat zij aan de basis heeft gestaan van deze motie; de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het CDA als laatste partij langszij kwam.”
De SOVW reageert opgelucht. “Na het duidelijke signaal van (bijna) de volledige gemeenteraad van Berkelland volgde ook wethouder Porskamp (VVD) van Oost-Gelre: ‘De huidige doelstelling van de Achterhoek om in 2030 energieneutraal te willen zijn is niet haalbaar en niet te handhaven,’” valt op hun Facebook te lezen. Ze gaan verder: “De wethouders die belast zijn met de energietransitie in de Achterhoek komen eens in de zes weken samen. ‘Veertien weken geleden hebben we in die samenkomst al besloten dat we het akkoord van Groenlo moeten herijken’, zegt Porskamp. ‘Het heeft geen zin om vast te houden aan een onmogelijke datum. Dat zorgt alleen maar voor onbegrip en weerstand.’”