Partij van de Arbeid Berkelland organiseert digitaal avondje ‘kennismaken met gemeentepolitiek’


BERKELLAND – Wie is de baas in de gemeente? Dit is één van de vragen die zal worden beantwoord in een digitaal avondje ‘kennismaken met gemeentepolitiek’ dat de Partij van de Arbeid Berkelland op donderdagavond 27 mei 2021 met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 organiseert voor inwoners van deze gemeente. Via een webinar stelt de Partij van de Arbeid belangstellende inwoners van Berkelland in de gelegenheid zich te laten informeren over de besturing van een gemeente en de rol en positie van politieke partijen daarbij. De partij hoopt daarbij deelnemers te interesseren voor wellicht een toekomstige actieve rol in de gemeentepolitiek.

De bijeenkomst staat in het teken van informatie-uitwisseling; staat open voor iedereen en heeft geen partijpolitiek karakter. In het webinar zullen, mede aan de hand van praktijksituaties, de volgende onderwerpen de revue passeren:
• Wat zijn (in grote lijnen) de taken welke volgens de wet zijn toegewezen aan de gemeentelijke overheid in relatie tot de centrale overheid (de staat), de provinciale overheid en de waterschappen?
• Wat is de positie van een gemeente binnen de veiligheidsregio, met buurgemeentes en in samenwerkingsverbanden?
• Wat moet en wat mag een gemeente zelf bepalen?
• Wie heeft welke rol en welke verantwoordelijkheid bij het besturen van een gemeente: College van Burgemeester & Wethouders; Gemeenteraad; Griffie; Gemeentesecretaris; Ambtelijke organisatie?
• Van voorstel tot besluit naar uitvoering: Hoe gaat dat in de praktijk in de gemeenteraad? (B&W; voorzitter; fracties; coalitie & oppositie; presidium; agendastukken; voorbespreking in raadscommissies; moties; amendementen; behandeling en debat in 1e en 2e termijn; stemmen)
• En tenslotte: Hoe kom je in de gemeenteraad?

De bijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 27 mei 2021 van 19:30 tot uiterlijk 22:00 uur. Tijdens de bijeenkomst zullen enkele ‘gasten’ hun digitale opwachting maken en vertellen over hun functie, verantwoordelijkheden en rollen in het besturen van een gemeente. Belangstellenden kunnen zich tot en met zondag 16 mei 2021 per email aanmelden bij Henk Atema, secretaris van de Partij van de Arbeid Berkelland: [email protected]. Om mee te kunnen doen moet een deelnemer beschikken over (of toegang hebben tot) een pc of laptop (met camera, microfoon en luidspreker) en een internetverbinding.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven