Raad in Berkelland stemt in met plannen voor vernieuwd bestuur


BERKELLAND – “Al lange tijd bent u voorvechter voor vernieuwd bestuur,” merkt burgemeester Joost van Oostrum op in de richting van raadslid Jolanda Kuipers (D66). “De aanhouder wint.” Gisteren verwelkomde de commissie bestuur & sociaal plannen voor een andere manier van besturen in Berkelland. Een product van onderzoeken, observeren in andere gemeenten en brainstormen door een werkgroep bestaande uit raads- en commissieleden. In de plannen valt te lezen dat inwoners, ambtenaren en raadsleden uit andere gemeenten zijn ingeschakeld om mee te denken over het nieuwe bestuurlijke model.

Een goede en prettige samenwerking in deze werkgroep werd door meerdere commissieleden naar voren gebracht. Voorzitter Ingrid van Dijk (Gemeentebelangen) meldde dat het model moet zorgen voor meer betrokkenheid van inwoners in lokale politiek, maar vooral ook eerdere betrokkenheid in trajecten. “De uitdaging wordt om steeds met de juiste mensen aan tafel te zitten.” zei Jan Lenselink (GL). “De ene keer zullen dat burgers zijn, of organisaties, maar er is ook meer ruimte om experts te betrekken.”

Volgens Kevin Hauser (VVD) was het hard nodig dat er iets zou gaan veranderen in de Berkellandse politiek. “Er lijkt geen vertrouwen in elkaar te zijn, we misgunnen elkaar vaak dingen en we lijken bovenal te zijn vergeten wat onze taak is: volksvertegenwoordiging.” Hauser heeft zich al vaker uitgelaten over zijn allergie voor het oppositie-coalitie-spel en denkt dat dit kans van slagen heeft als de raadsleden het samen oppakken. “Laten we doen wat het belangrijkste is, namelijk dualisme en onze inwoners vertegenwoordigen. Met dit model moet dat lukken.”

Burgemeester Van Oostrum sloot zich hierbij aan: “Met alleen de invoering van een nieuw vergadermodel zijn we er niet. Ook de cultuur moet wijzigen, anders is het een verloren strijd.”

OBL had geen inbreng, behalve dat ze het prettig vonden dat hun werkdruk vermindert. Het plan gaat als hamerstuk naar de raadsvergadering van 18 mei aanstaande om daar afgetikt te worden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven