De Bijenkamp samen sterker en vitaler: sportclubs gaan nauwer samenwerken


EIBERGEN – Sportpark De Bijenkamp kan sterker én vitaler. Dat is de overtuiging van de vijf op het Eibergse sportpark gevestigde sportverenigingen. Leden van de sportclubs zijn daar deze week over geïnformeerd. „Er valt ook overdag meer met de accommodaties te doen.” Onder het mom van “Samen staan we sterker dan alleen” zien we het als belangrijke stap om gezamenlijk de weg naar de toekomst in te slaan.

Aanleiding en voorbereiding
In de tweede helft van 2018 heeft de Sport Federatie Berkelland in opdracht van de gemeente Berkelland een onderzoek uitgevoerd naar de vitaliteit van sportverenigingen in de gemeente Berkelland. De aanleiding voor dit onderzoek is een motie ondertekend door alle politieke partijen in de gemeenteraad. In de motie stond dat voorzieningen zo nodig op basis van maatwerk in het kader van algemeen belang een leefbaarheid (tijdelijk) worden ondersteund. In het coalitieakkoord 2018-2022 erkent het college het belang van sportverenigingen voor de samenleving. Om deze reden kiest het college ervoor om voor de periode 2018 tot en met 2021 geld vrij te maken voor lastenverlichting van verenigingen Na dit onderzoek is er een klankbordgroep samengesteld met leden van diverse verenigingen. Binnen- en buitensport, grote en kleine verenigingen en ook afgevaardigden van de verenigingen in de kleine kernen waren onderdeel van deze klankbordgroep. Na diverse overlegrondes is het rapport inzake het vitaliteitsonderzoek eind januari aangeboden aan de gemeente Berkelland. Kort samengevat was de conclusie dat de helft van de beschikbare subsidie direct zou worden uitgekeerd op basis van aanbevelingen in het rapport vitaliteitsonderzoek en het overige via het transformatiefonds beschikbaar zou komen. Geld uit het transformatiefonds kon men aanvragen door middel van het indienen van een plan van aanpak om te komen tot een vitale toekomstige vereniging of samen met andere verenigingen een plan van aanpak in te dienen. De sportverenigingen op de Bijenkamp hebben voor dit laatste gekozen. Bestuurders van de diverse verenigingen hebben na een aantal brainstormsessies, met ondersteuning van de SFB, een plan van aanpak gemaakt en hiervoor een subsidieaanvraag ingediend.

Plan van aanpak
Sportpark de Bijenkamp ligt in de kern Eibergen tegen de nieuwe N18 aan. Op het sportpark zijn 5 sportverenigingen gevestigd: een atletiekvereniging, een voetbalvereniging, een tennis- & padelvereniging, een ijsvereniging en een wieler- en skeelervereniging. Allen met een eigen accommodatie. De afgelopen 5 jaar zijn, met medewerking van de gemeente Berkelland en provincie Gelderland, alle 5 accommodaties geheel vernieuwd. De context van en de vraag naar sport verandert. Een sportpark als de Bijenkamp kan vitaal worden/blijven en een belangrijke rol (blijven) vervullen in de lokale sportinfrastructuur maar dan zijn aanpassingen nodig. Om meer onderdeel uit te gaan maken van b.v. het maatschappelijke leven wil de Bijenkamp verbreden niet alleen organisatorisch maar ook fysiek. In het voorjaar van 2020 zijn de clubs in gesprek gegaan om na te denken over een algehele (ruimtelijke en sportieve) invulling van het sportpark, om zo een vitaal sportpark voor Eibergen en omgeving te creëren. Naast een aantal fysieke aanpassingen is ook intensivering van de samenwerking op het park nodig.

Het projectplan ‘Vitaal Sportpark de Bijenkamp’ omvat twee deelprojecten:
1. fysieke aanpassingen richting meer gezamenlijke uitstraling en openheid en
2. diverse initiatieven om de bezetting en het gebruik van het sportpark te vergroten met nieuw aanbod en nieuwe doelgroepen.
Deel 1 en 2 bevatten de volgende punten:
*gezamenlijk (groen)onderhoud( bermen, parkeerplaats,toegangsweg)/afvalverwerking)
*vergroten vindbaarheid en bereikbaarheid.(uiting via borden, verlichting Needse-en Haaksbergseweg)
*ontwikkeling centrale website, communicatiekanalen en uitstraling.
*Dagbesteding.(sociaal domein en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt)
*Combi-abonnement/-arrangementen
*Bijenkamp als ontmoetingsplek voor senioren.
*samenwerking met Eibergse- en regionale ondernemers.

Dit plan van aanpak in het kader van een toekomstbestendig en vitaal sportpark is door de gemeente Berkelland gehonoreerd met een subsidie van € 25.000,= Uit bestuurders van alle verenigingen van de Bijenkamp is een stuurgroep gevormd.

Aanstellen Sportparkmanager
Om de punten in het plan van aanpak vorm te geven is naar onze mening professionele ondersteuning nodig. Ondersteuning zal gerealiseerd worden door het inzetten van een sportparkmanager. De hulp van vrijwilligers bij het realiseren van het plan van aanpak is natuurlijk onontbeerlijk. We hebben inmiddels overeenstemming bereikt met de Sport Federatie Berkelland om 2 medewerkers, Quenda Kuitert en Wout Klein Goldewijk, van SFB aan te stellen in een duo functie als Sport Park manager. Zij zullen ongetwijfeld ook contact hebben met vrijwilligers van de verenigingen en daarom zullen zij zich voorstellen in de diverse ledenvergaderingen. Denk mee en neem contact op. Wellicht dat er nu al vragen en ideeën zijn. Schroom niet om één of meerdere leden van de stuurgroep te benaderen.

Stuurgroep vitaal en toekomstbestendig “Sportpark de Bijenkamp”
Wilfried Schilderinck ([email protected])
Gerard Ruesink ([email protected])
Eddie Grotenhuis ([email protected])
Jeroen Bennink ([email protected])
Hugo Hagemeijer ([email protected])

 

Fotograaf: Han te Hennepe
Vertegenwoordigers van de vijf sportverenigingen samen met de nieuwe sportparkmanagers Wout Klein Goldewijk en Quenda Kuitert. Vlnr Wout Klein Goldewijk , Gerard Ruesink, Eddie Grotenhuis, Pieter Verbrugh, Quenda Kuitert, Jeroen Bennink, Wilfried Schilderink, Hugo Hagemeijer.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven