Dorpendeal Rekken bijna rond


REKKEN – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten 100.000 euro beschikbaar te stellen uit het budget wijk- en kerngericht voor de Dorpendeal Rekken. De gemeente en Rekken dragen samen 124.000 euro bij en vragen de provincie om een forse subsidie beschikbaar te stellen voor een aantrekkelijk Rekken. Rekken, gemeente en provincie hebben de afgelopen periode intensief en constructief samengewerkt aan de voorbereiding van de dorpendeal. Met het geld voor de deal wil de Dorpscoöperatie Rekken (DCR) samen met gemeente, provincie en andere relevante partners de komende twee jaar onder andere werken aan een plan voor koop- en huurwoningen voor Rekkenaren en een toekomstbestendig en realistisch scenario voor ontmoetingsplekken voor jong en oud.

Dorpendeal is instrument van de provincie Gelderland
De gemeenschap van Rekken (in de vorm van de Dorpscoöperatie Rekken, DCR) wil graag een dorpendeal sluiten met de provincie Gelderland en de gemeente Berkelland. Een dorpendeal is een instrument uit het coalitieprogramma van de provincie Gelderland (programma leefbaarheid, sociale cohesie en voorzieningen) waarmee inwoners worden gestimuleerd om een eigen integraal plan te ontwikkelen voor de ontwikkeling van hun dorp. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Wat fijn dat Rekken een deelnemer wordt van Dorpendeal. Sinds het instrument actief is, heeft Rekken een aanvraag ingediend. De eerste officiële dus. Daarom ben ik blij dat het er nu echt van gaat komen. De inwoners verdienen het!”

Gemeente vraagt provinciale subsidie aan
Het college van B&W stelt 100.000 euro beschikbaar voor de dorpendeal Rekken. Rekken zelf staat garant voor 24.000 euro. Dorpendeals kunnen worden aangevraagd door een gemeente. Daarom is de volgende stap van B&W om de aanvraag voor 195.000 euro in te dienen bij de provincie. Wethouder Anjo Bosman: “De gemeente ziet dat er met dit plan integraal aan verschillende leefbaarheidsopgaves wordt gewerkt. Ik vind het mooi dat Rekken zelf regie pakt. Ik heb veel waardering voor de inzet die ze hebben gepleegd. Rekken mag trots zijn op de resultaten die ze gedurende het proces tot nu toe hebben behaald!”

Aantrekkelijk Rekken
Het plan voor de dorpendeal is gebaseerd op de Visie Aantrekkelijk Rekken, welke in Rekken is vastgesteld in 2020. Met het geld voor de deal wil de DCR samen met gemeente, provincie en andere relevante partners de komende twee jaar werken aan een aantal leefbaarheidsopgaves:
• Een plan voor het realiseren van koop- en huurwoningen voor Rekkenaren in een innovatief woonconcept op locatie Kerkemeijer
• Het inrichten van een toekomstbestendige DCR-organisatie en doorontwikkeling hiervan
• Een toekomstbestendig en realistisch scenario voor ontmoetingsplekken voor jong en oud dat maatschappelijk en financieel gedragen is. Hiervoor komt er een haalbaarheidsonderzoek naar hoe de ontmoeting van jong en oud het beste te organiseren.
• En niet onbelangrijk, ‘leren van elkaar’, waardoor de investering in Rekken ook effect buiten de dorpsgrenzen heeft. Opgedane kennis en ervaringen in dit unieke proces kunnen gedeeld worden met andere dorpen en (overheids-) organisaties.

Dorpscoöperatie Rekken: “We zijn blij dat het zover is dat de aanvraag kan worden ingediend bij de provincie. Er zit veel energie in het dorp om aan de slag te gaan omdat we met deze dorpendeal veel kansen zien om Rekken nog aantrekkelijker te maken.”

Deze zomer duidelijkheid over bijdrage provincie
De verwachting is dat in de maand juli of augustus de provincie duidelijkheid kan geven over de gevraagde bijdrage. Als de provincie akkoord gaat, dan is de deal rond.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven