BERKELLAND – Dit najaar gaat de Gemeente Berkelland gedeeltelijk over op ecologisch bermbeheer. De wegbermen in het buitengebied van onze gemeente hebben een lengte van circa 1.500 kilometer. Hiervan bestaat 1.234 kilometer uit kruidachtige en grasrijke bermen die uit oogpunt van verkeersveiligheid jaarlijks worden gemaaid. Tot voor kort werd het gras versnipperd en bleef liggen Dit is een relatief goedkope beheermethode omdat het gras niet afgevoerd wordt. Het nadeel is dat de berm steeds voedselrijker wordt waardoor er alleen nog maar gras groeit en allerlei kruiden en bloemen nauwelijks een kans krijgen zich te ontwikkelen. Om hier verandering in aan te brengen gaan we dus een flink deel van de bermen ecologisch beheren.
Gemeente Berkelland gaat 2 vormen van beheer uitvoeren: ecologisch en klepelen
Ecologisch (hooilandbeheer)
Ongeveer 45% van de bermen gaat men ecologisch beheren door in het najaar te maaien en af te voeren. In het voorjaar maaien we maximaal 1 meter van de bermen met een klepelmaaier als dat uit oogpunt van verkeersveiligheid noodzakelijk is. Door in het najaar het gemaaide gras af te voeren wordt de bodem langzaam minder voedselrijk. Hierdoor groeit het gras minder snel en komt er ruimte voor bloeiende kruiden. Op regelmatige afstand maaien we stukjes berm niet. Dit biedt dan dekking, voedsel en voortplantingshabitat voor vlinders, bijen en andere dieren. Het gras voert men zoveel als mogelijk af naar landbouwpercelen binnen de gemeente waar het in de winter wordt ondergewerkt als bodemverbeteraar. Hierdoor houdt de bodem het regenwater langer vast en vindt er minder uitspoeling plaats naar grond- en oppervlaktewater.
Klepelen
Van de overige bermen wordt in zowel in het voorjaar (juni) als najaar (half september tot eind oktober) maximaal 1 meter van de bermranden geklepeld. De rest blijft zoveel mogelijk staan. Na verloop van een aantal jaren zal ook daar gemaaid moeten worden om te voorkomen dat er teveel houtopslag (boompjes) komt te staan.
Wat doet men met bermen die opnieuw worden ingezaaid?
Regelmatig komt het voor dat de gemeente bermen opnieuw moeten inzaaien. Bijvoorbeeld na het uitvoeren van een bermverlaging om de afwatering van de weg te bevorderen. Of het aanvullen van een berm met bermgrond nadat er een nieuwe laag asfalt is aangebracht. Deze bermen zaait men in met een bloemrijk bermmengsel van inheemse soorten. Zodoende hebben we snel een bloeiende berm. Ook zonder inzaai komen de plantensoorten vanzelf. Al kan dit wel een paar jaar duren.
DEO JO19 kampioen BORCULO - Wat een apotheose voor de jongens van trainer Marcel Platje! Tien dagen geleden was de opdracht simpel. Drie finales winnen en hopen op een...... Lees verder »
We zien elkaar in Berkelland op 15 juni BERKELLAND - Op woensdagavond 15 juni organiseren het Naoberfonds, het Platform Vrijwilligers en de Bedrijvenkring Berkelland een avond om elkaar te ...... Lees verder »
Fratsen gedoo NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek...... Lees verder »
Fratsen Tegenstriedigheden NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo...... Lees verder »
Fratsen Borstbeeld NEEDE - Willem Sluiter joarenlang e woont in Eibargen moar `t blik dat dissen dominee en dichter in Neede is geboren. Dat kunt wij as Needenaren natu...... Lees verder »
Fratsen de fotograaf NEEDE - In vrogger tied, eigenlijk nog ens neet zo lange e leden, was `t `n hele toestand as der een fotograaf kwam. Ieder mos dan de zundagse kleare...... Lees verder »
NUB TV
Molenaar Bennie Mensink denkt nog lang niet aan stoppen
NEEDE – In het hele land openden molenaars afgelopen weekend hun deuren tijdens het Nationale Molenweekend. Zo ook in Neede, waar Bennie Mensink met zijn collega’s de molen aan de Diepenheimseweg in het zonnetje zet. Tijdens dit weekend vragen ze aandacht voor de aanwas van nieuwe molenaars, want die is op dit moment minimaal. Mensink: “Het is een prachtig ambacht, dat niet verloren mag gaan.” Zo’n twintig bezoekers hebben zich op zaterdagochtend verzameld in- en rondom de molen. Er worden pannenkoeken gebakken, je kan rieten manden vlechten en een rondleiding krijgen door de molen. “In dit gedeelte maken we de mix voor ons brood, pannenkoeken en cakes. Onze zelf gebouwde mechanismen worden aangedreven door de wieken van de molen. We hebben het mooi voor elkaar hier”, zegt een tevreden Mensink.
Stoppen
Jong en oud geniet van de molen, die sinds kort op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. “We hopen op jonge mensen die zich aanmelden voor de opleiding van molenaar, want het is veel te leuk om dit verloren te laten gaan”, vindt Mensink. Ondertussen hoopt Mensink nog jaren actief te blijven als molenaar. “Ik denk er nog lang niet aan om te stoppen, ik hoop tot m’n oude dag door te gaan.”
Geest eren GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa...... Lees verder »