Kunstkring Bart heeft de vitrines in De Huve weer in bedrijf


EIBERGEN – Nu de coronaregels versoepelen heeft ook Dorpshuis “De Huve in Eibergen besloten om langzaamaan de deuren weer een beetje open te zetten. Kunstkring BArt (Berkelland Art) maakt dan ook weer graag van de gelegenheid gebruik om de vitrines die zij daar hebben staan, te voorzien van kunstzinnige uitingen. De selectiecommissie heeft ervoor gekozen om een lid van Kunstkring Bart als eerste daarvoor te vragen. Omdat nog niets helemaal zeker is en om de commissie de tijd te geven weer nieuwe belangstellenden te benaderen voor deze expositiemogelijkheid,. Marianne Appels heeft aan de vraag gehoor gegeven. Op korte termijn moest ze dus met iets kunstzinnigs komen.

Leuk, maar wat is kunstzinnig?
Het kan eenvoudig zijn. Een banaan met ducttape op de muur plakken, zoals de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan deed in 2019? Het concept bleek wel een kaskraker. Iets nieuws maken van blokjes hout die je misschien bij het afval had willen doen? Of iets doen met een bloemenkrukje dat tijdens een verhuizing is ‘gesneuveld’? Kunnen zulke ideeën dan tot kunst verheven worden? Daar kan men uren over discussiëren. In een van de vitrines toont Marianne Appels inderdaad blokjes hout. Hout dat ooit gebruikt werd als proefblokje om de juiste diameter voor een boor te bepalen. Een blokje met een gat erin, aan beide zijden beschilderd. Ben je uitgekeken op de ene kant dan draai je het blokje om en heb je een ander schilderijtje. Kleine tafereeltjes die spontaan vorm hebben gekregen.

Het kapotte tafeltje, in tweeën gebroken, heeft -na de tweezijdige beschildering- gewoon als titel meegekregen: ‘Geen poot om op te staan’ (zie foto) In de tweede vitrine heeft Marianne kleine glaspaneeltjes gezet met daarop haar “silly people” tekeningen en kleine schaaltjes bewerkt met een porseleinstift.

Vast geen $ 120.000,- waard
De banaan met de ducttape die hierboven werd genoemd werd tot drie keer toe verkocht en bracht in totaal $375.000,- op. Dat wil zeggen: het concept met een 14 pagina’s tellend document waarin o.a. staat dat de banaan om de zeven tot tien dagen vervangen moet worden. Voor de “kunst” die Marianne nu in de vitrines heeft gezet is dat niet nodig. De inhoud is niet aan bederf onderhevig en alles is gebruiksklaar. Het concept is zelfs gratis. Kun het dan toch nog kunst noemen? Overtuig uzelf.

Openingstijden
De expositie in De Huve begon op maandag 28 juni en is tijdens openingsuren van De Huve aan de Grotestraat 52 in Eibergen te bezoeken (zie www.dorpshuisdehuve.nl). Een einddatum is -in afwachting van verdere ontwikkelingen- nog niet vastgesteld.

Zelf belangstelling?
Mocht je belangstelling hebben om ook een keer werk te exposeren een of van beide vitrines in De Huve, neem dan contact op met Bregtje Smalbrugge van Kunstkring BArt. ([email protected])

Foto: Pr Marianne Appels: “Geen poot om op te staan?”

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven