Tobias Borsboom: een pianist in tijden van Corona

Door Redactie op 14-06-2021


RUURLO – Op zaterdag 19 juni vanaf 20 uur komt op uitnodiging van KunstKring Ruurlo een bijzondere, jonge Nederlandse pianist optreden in het Kulturhus Ruurlo: Tobias Borsboom. In dit interview vertelt hij over de lockdown en over zijn voorliefde voor de componisten van wie hij werken gaat spelen.

Kleiner publiek
Borsboom vertelt: “ Gelukkig waren er in de afgelopen veertien maanden toch nog momenten dat concerten wél mogelijk waren, zij het voor een kleiner publiek dan normaal. En ik heb livestream concerten gedaan, dus ik ging in zekere zin wel gewoon door met optreden. Maar wat telt is de aandacht van het publiek, want daar doe je het voor. Het is het eenmalige van muziek wat ik mooi vind. Hetzelfde moment komt nooit meer terug. Die momenten zijn kwetsbaar en muziek is één van de mooiste kunstvormen om dit te vullen en te delen met de luisteraars. Als musicus kan je het maar één keer doen, dus ik wil natuurlijk dat wat ik doe, iets moois betekent. Om dit weer voor live publiek te mogen doen heb ik zo gemist.”

Minder bekende componist
Borsboom speelt op 19 juni een klassiek programma met hoogtepunten uit het werk van Mozart, Schubert, Chopin, Debussy en tot slot een wat minder bekende componist: Paul Dukas. “Ik moet zeggen dat ik dat erg leuk vind om te doen”, vervolgt de pianist. “Het is eigenlijk een heel traditioneel pianorecital. Zonder rode draad of achterliggend thema. Ik heb stukken geselecteerd die ik echt graag wil spelen, waaronder bijvoorbeeld een werk van Chopin dat ik tijdens mijn conservatoriumtijd ook speelde. Het is interessant om zoiets dan weer opnieuw op te pakken. En een componist als Debussy ligt me ook enorm. Kan me niet voorstellen dat er iemand is die Debussy niet mooi vindt! Schubert heb ik gekozen omdat de puurheid en intimiteit van deze muziek (de 6 Moments Musicaux) mij aangrijpen.”

Fantasia
Op de vraag of Borsboom zich als kleine jongen aangetrokken voelde tot de piano, antwoordt hij. “Als zevenjarig jongetje mocht ik van mijn ouders een muziekinstrument kiezen en dat werd gewoon piano. Eigenlijk weet ik niet waarom. In mijn omgeving speelde niemand piano. Mijn ouders kochten een piano en ik kreeg les, eerst in groepjes, maar al gauw privé en alles kwam in een stroomversnelling. Heel belangrijk was dat ik geweldige gepassioneerde eerste pianodocenten had. Ik weet dat ik als kind thuis veel keek naar de film ‘Fantasia’ van Disney, tekenfilms gebaseerd op beroemde klassieke orkestwerken. Eén van de leukste vond ik ‘de Tovenaarsleerling’ met Mickey Mouse in de hoofdrol. De muziek was van de Fransman Paul Dukas. En dit is één van die stukken die ik ben gaan spelen, omdat ik door de lockdown daar de aandacht voor had.”

Debussy
Zijn er andere componisten die hem speciaal hebben geïnspireerd? Borsboom: “Ja, dat is toch wel Beethoven, vooral tijdens mijn tijd op het conservatorium. En dat was voornamelijk om zijn leven. Hoe hij zich, ondanks zijn doofheid, zó bleef inzetten voor zijn muziek! Dat was en is enorm inspirerend. En daarnaast Debussy. Die verleidt je om je eigen fantasie te gebruiken, iets waarover Debussy zelf ook in enorme mate beschikte. De ideeën die hij op papier wist te zetten… Hij is niet voorspelbaar, zoals sommige andere componisten. Ik verbaas mij altijd over zijn ingevingen. Ik denk dan: hoe is het mogelijk? waar haalt hij dát nou weer vandaan?! Hij laat het ongrijpbare spreken. Daarin schuilt zijn genialiteit.”

Voor Tobias is dit het eerste concert met publiek in lange tijd. “Ik heb er veel zin in. Een live concert is altijd bijzonder, de verwachting in de zaal. Ik verheug mij er erg op.”

Kaarten a`€ 21,50 zijn nog beschikbaar via deze link.

Foto: Marco Borggreve

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

SKB behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022!
BERKELLAND - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022. De ZorgkaartNederland Top is een lijst van de 10 best......
Lees verder »

Rivierenland Radio
BERKELLAND - Ben je toe aan een ander geluid op je mobiel of autoradio? Stem dan eens af op Rivierenland Radio en laat je verrassen. Zeven dagen in d......
Lees verder »

Vanaf volgende week weer met de bus van Borculo naar Deventer
BORCULO - De nieuwe dienstregeling voor bussen en treinen in de Achterhoek gaat volgende week in. Vervoerder Arriva heeft verschillende tijden en rou......
Lees verder »

Column: Mijn prins in de witte Ford
NEEDE - Al eventjes woon ik als vrijgezel in Neede. Een prima plek om vanuit daar het date-leven van deze tijd te ontdekken. Helaas heeft de online z......
Lees verder »

Lynn Bouwmeester pakt 3e prijs
NEEDE - Op het dressuurconcours in Heeten is Lynn Bouwmeester afgelopen weekend gestart met haar paard Mon Chardonnay. Ze reden mee in de klasse L1 e......
Lees verder »

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »