Debuutroman ‘Onder mijn huid ~ Voor altijd verbonden’ van Stefanie Kruizinga uit Neede


NEEDE – Stefanie Kruizinga is ervaringsdeskundige als het gaat om huiselijk geweld en psychisch geweld (narcistische mishandeling NPS). Ze is 41 jaar, moeder van 3 kinderen, gelukkig getrouwd. Ze woont in Neede, waar ze voor de liefde naar toe is verhuisd. Ze geniet van de rust en het groen. Ze is gek op het buitenleven, wandelt veel met haar honden en geniet van haar tuin. Verder is ze gedreven om haar negatieve ervaring in het verleden om te zetten naar iets positief. Daarom heeft ze gekozen om buddy te zijn bij de organisatie Lady’s Linked welke zich inzet voor slachtoffers voor huiselijk geweld. De afgelopen periode heeft ze gewerkt aan haar eigen boek. Haar debuutroman ‘Onder mijn huid ~ Voor altijd verbonden’ is vanaf nu verkrijgbaar.

Cijfers
8 procent van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder (1,2 miljoen personen) gaven begin 2020 aan slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld in de 12 maanden voorafgaande aan de enquête. Onder huiselijk geweld vallen fysiek geweld, dwingende controle, stalking door een ex-partner of seksueel geweld gepleegd door iemand uit de huiselijke kring, dat wil zeggen een gezins- of familielid of (ex-)partner. Fysiek geweld varieert van dreigen met lichamelijke pijn of slaan, tot poging tot verstikking. Er is sprake van dwingende controle wanneer een persoon de ander sterk domineert en controleert. Dit varieert van kleineren/ vernederen of voortdurend iemand gangen nagaan tot het verbieden van omgang met familie en vrienden. Dwingende controle kwam met 5 procent het vaakst voor, gevolgd door fysiek geweld (4 procent) en stalking door een ex- partner (1 procent). Van seksueel geweld werd 1 procent slachtoffer in huiselijke kring (Bron; www.cbs.nl)

“Dit zijn de cijfers van het CBS, maar we weten inmiddels ook dat het beleid van, bijvoorbeeld, justitie slachtoffers niet motiveert om aangifte of melding te doen. Dit omdat ze vaak niet worden geloofd of dat het slachtoffer moet bewijzen dat het daadwerkelijk is gebeurt. Omdat veel slachtoffers al gebukt gaan onder schaamte en schuldgevoel kiezen deze er vaak voor geen aangifte of melding te doen”. Zegt Stefanie.

Hoofdpersonage
Het boek maakt pijnlijk duidelijk dat iedereen slachtoffer kan worden van narcistisch/psychisch misbruik en huiselijk geweld. De hoofdpersonage Lotte vertelt hoe het geweld bijna ongemerkt een relatie kan binnensluipen. Ze verbaasd vriend en vijand dat ze keer op keer ervoor kiest om terug te gaan naar deze man. Voordat ze het doorheeft zit ze klem in een web van leugens en (psychologische)manipulatie. Dit gaat zelfs zover dat ze begint te twijfelen aan haar eigen gezonde verstand. Dit boek shockeert & informeert, doorbreekt taboes & creëert inzichten. Het is een verhaal dat gaat over (zelf)liefde, over overleven en uiteindelijk de kracht vinden om voor jezelf en je kinderen te kiezen zodat je je weg terug kan vechten naar vrijheid.

Fragmenten uit het boek
Stefanie wil graag twee fragmenten uit het boek met ons delen om iedereen een idee te laten krijgen over de inhoud. “De volgende ochtend stap ik onder de warme douche omdat ik zie dat ik veel bloed heb verloren. Terwijl ik de douchestraal op mijn nek laat kletteren kijk ik naar beneden, daar zie ik een straal met bloed langs de binnenkant van mijn been lopen, in die straal zit een dikke klont. Mijn lichaam heeft de vrucht afgestoten. Ik zak door mijn knieën en begin weer te huilen. Ik huil om de eenzaamheid. Dat ik dit alleen moet doorstaan. Ik huil omdat ik zo verlang naar een troostende arm om mij heen, zijn arm.Ik huil om wat had kunnen zijn. Ik voel een leegte, een diep zwart gat in mijn kern. Ik huil omdat ik die leegte zo graag wil opvullen maar ik niet weet hoe. Ik wil zo graag dat hij trots kan is op ons, mij, onze kinderen.Als hij nou eens ziet hoeveel ik voor hem over heb, als hij nu eens ziet hoe hard ik mijn best doe, voor hem en onze relatie”.

Een ander fragment “Ik zit wezenloos op de bank, alleen. Ik staar naar buiten en probeer te bevatten wat er is gebeurt. Ik weiger het een verkrachting te noemen, want dat kan toch niet? Mijn eigen vriend kan mij toch niet verkrachten? Ik wilde het niet, ik wilde geen sex maar ik wilde op dat moment wel bij hem zijn. Heb ik het uitgelokt door naar hem toe te gaan? Ik voel mij verschrikkelijk uitgeput en ik laat mij op mijn zij vallen. Ik trek een dekentje over mij heen en voel dat ik moet huilen. Ik voel een intens verdriet maar er komen geen tranen. Alles is op, leeg. Blijkbaar ben ik toch in slaap gevallen want het is donker buiten als ik wakker schrik. Ik kijk op mijn telefoon en zie een berichtje van hem; Of ik zin heb om morgen wat leuks te doen”.

Gehoord en gelezen
Het verhaal van Lotte is niet uniek en staat niet op zichzelf, maar volgens Stefanie is het zeker een verhaal dat gehoord en gelezen moet worden. “Er zullen veel vrouwen zijn die zich in dit verhaal herkennen, of in delen ervan. Narcistisch en psychisch misbruik wordt nog veel te weinig erkend door oa professionals. Hierdoor worden in de juridische trajecten belangrijke signalen gemist en wordt er indirect bijgedragen aan de verwoestende schade die door de misbruiker wordt aangericht. Misbruik in welke vorm dan ook is complex, het is als een sluipmoordenaar. De wet in Nederland beschermt de slachtoffers van huiselijke geweld/ narcistisch en psychisch misbruik niet of nauwelijks. Terwijl die juridische bescherming zo ongelooflijk belangrijk en vaak noodzakelijk is. Te vaak wordt het slachtoffer als rancuneuze, jaloerse ex weggezet, en weet de narcist het zo te draaien dat hij als slachtoffer wordt gezien met alle gevolgen van dien. In rechtszaken wordt er van het slachtoffer verwacht het op te lossen en te communiceren. Als er kinderen in het spel zijn krijg je vaak te maken met een rechtssysteem dat er op gericht is om beide ouders te betrekken bij de opvoeding. Dit systeem houdt alleen geen rekening met de narcistische ouder en de verwoestende schade die deze kan aanrichten, mede omdat er ook niet aan waarheidsvinding wordt gedaan”.

Informeren
Stefanie hoopt met haar boek mensen te kunnen informeren en te laten zien dat het misbruik vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld is. Daarnaast wil ze dat men weet dat het iedereen kan overkomen. Het is niet perse die ene ‘laagopgeleide vrouw’ uit een volksbuurt. Het komt overal, in elke laag van de bevolking, voor en het kijkt niet naar je opleidingsniveau of achtergrond. ‘Ga toch weg bij die man’ of ‘Zet er gewoon een streep onder’ zijn zinnetjes die vaak erg makkelijk gezegd worden, maar simpel is het volgens Stefanie niet. “Binnen no time zitten deze mensen onder je huid.. Het trauma draag je de rest van je leven mee. Er zal uiteindelijk een korst op de wonden komen, maar de littekens zijn blijvend. Zit jij in een situatie waarin je meer informatie of hulp kan gebruiken? Kijk eens op de site van http://www.ladyslinked.nl”, want moeizame wegen leiden vaak naar prachtige bestemmingen, vergeet dat nooit!’

Het boek is te bestellen via http://www.stefaniekruizinga.nl en te koop bij Diana’s Hobby Paleis aan de Oudestraat in Neede.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven