Debuutroman ‘Onder mijn huid ~ Voor altijd verbonden’ van Stefanie Kruizinga uit Neede

Door Redactie op 03-07-2021


NEEDE – Stefanie Kruizinga is ervaringsdeskundige als het gaat om huiselijk geweld en psychisch geweld (narcistische mishandeling NPS). Ze is 41 jaar, moeder van 3 kinderen, gelukkig getrouwd. Ze woont in Neede, waar ze voor de liefde naar toe is verhuisd. Ze geniet van de rust en het groen. Ze is gek op het buitenleven, wandelt veel met haar honden en geniet van haar tuin. Verder is ze gedreven om haar negatieve ervaring in het verleden om te zetten naar iets positief. Daarom heeft ze gekozen om buddy te zijn bij de organisatie Lady’s Linked welke zich inzet voor slachtoffers voor huiselijk geweld. De afgelopen periode heeft ze gewerkt aan haar eigen boek. Haar debuutroman ‘Onder mijn huid ~ Voor altijd verbonden’ is vanaf nu verkrijgbaar.

Cijfers
8 procent van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder (1,2 miljoen personen) gaven begin 2020 aan slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld in de 12 maanden voorafgaande aan de enquête. Onder huiselijk geweld vallen fysiek geweld, dwingende controle, stalking door een ex-partner of seksueel geweld gepleegd door iemand uit de huiselijke kring, dat wil zeggen een gezins- of familielid of (ex-)partner. Fysiek geweld varieert van dreigen met lichamelijke pijn of slaan, tot poging tot verstikking. Er is sprake van dwingende controle wanneer een persoon de ander sterk domineert en controleert. Dit varieert van kleineren/ vernederen of voortdurend iemand gangen nagaan tot het verbieden van omgang met familie en vrienden. Dwingende controle kwam met 5 procent het vaakst voor, gevolgd door fysiek geweld (4 procent) en stalking door een ex- partner (1 procent). Van seksueel geweld werd 1 procent slachtoffer in huiselijke kring (Bron; www.cbs.nl)

“Dit zijn de cijfers van het CBS, maar we weten inmiddels ook dat het beleid van, bijvoorbeeld, justitie slachtoffers niet motiveert om aangifte of melding te doen. Dit omdat ze vaak niet worden geloofd of dat het slachtoffer moet bewijzen dat het daadwerkelijk is gebeurt. Omdat veel slachtoffers al gebukt gaan onder schaamte en schuldgevoel kiezen deze er vaak voor geen aangifte of melding te doen”. Zegt Stefanie.

Hoofdpersonage
Het boek maakt pijnlijk duidelijk dat iedereen slachtoffer kan worden van narcistisch/psychisch misbruik en huiselijk geweld. De hoofdpersonage Lotte vertelt hoe het geweld bijna ongemerkt een relatie kan binnensluipen. Ze verbaasd vriend en vijand dat ze keer op keer ervoor kiest om terug te gaan naar deze man. Voordat ze het doorheeft zit ze klem in een web van leugens en (psychologische)manipulatie. Dit gaat zelfs zover dat ze begint te twijfelen aan haar eigen gezonde verstand. Dit boek shockeert & informeert, doorbreekt taboes & creëert inzichten. Het is een verhaal dat gaat over (zelf)liefde, over overleven en uiteindelijk de kracht vinden om voor jezelf en je kinderen te kiezen zodat je je weg terug kan vechten naar vrijheid.

Fragmenten uit het boek
Stefanie wil graag twee fragmenten uit het boek met ons delen om iedereen een idee te laten krijgen over de inhoud. “De volgende ochtend stap ik onder de warme douche omdat ik zie dat ik veel bloed heb verloren. Terwijl ik de douchestraal op mijn nek laat kletteren kijk ik naar beneden, daar zie ik een straal met bloed langs de binnenkant van mijn been lopen, in die straal zit een dikke klont. Mijn lichaam heeft de vrucht afgestoten. Ik zak door mijn knieën en begin weer te huilen. Ik huil om de eenzaamheid. Dat ik dit alleen moet doorstaan. Ik huil omdat ik zo verlang naar een troostende arm om mij heen, zijn arm.Ik huil om wat had kunnen zijn. Ik voel een leegte, een diep zwart gat in mijn kern. Ik huil omdat ik die leegte zo graag wil opvullen maar ik niet weet hoe. Ik wil zo graag dat hij trots kan is op ons, mij, onze kinderen.Als hij nou eens ziet hoeveel ik voor hem over heb, als hij nu eens ziet hoe hard ik mijn best doe, voor hem en onze relatie”.

Een ander fragment “Ik zit wezenloos op de bank, alleen. Ik staar naar buiten en probeer te bevatten wat er is gebeurt. Ik weiger het een verkrachting te noemen, want dat kan toch niet? Mijn eigen vriend kan mij toch niet verkrachten? Ik wilde het niet, ik wilde geen sex maar ik wilde op dat moment wel bij hem zijn. Heb ik het uitgelokt door naar hem toe te gaan? Ik voel mij verschrikkelijk uitgeput en ik laat mij op mijn zij vallen. Ik trek een dekentje over mij heen en voel dat ik moet huilen. Ik voel een intens verdriet maar er komen geen tranen. Alles is op, leeg. Blijkbaar ben ik toch in slaap gevallen want het is donker buiten als ik wakker schrik. Ik kijk op mijn telefoon en zie een berichtje van hem; Of ik zin heb om morgen wat leuks te doen”.

Gehoord en gelezen
Het verhaal van Lotte is niet uniek en staat niet op zichzelf, maar volgens Stefanie is het zeker een verhaal dat gehoord en gelezen moet worden. “Er zullen veel vrouwen zijn die zich in dit verhaal herkennen, of in delen ervan. Narcistisch en psychisch misbruik wordt nog veel te weinig erkend door oa professionals. Hierdoor worden in de juridische trajecten belangrijke signalen gemist en wordt er indirect bijgedragen aan de verwoestende schade die door de misbruiker wordt aangericht. Misbruik in welke vorm dan ook is complex, het is als een sluipmoordenaar. De wet in Nederland beschermt de slachtoffers van huiselijke geweld/ narcistisch en psychisch misbruik niet of nauwelijks. Terwijl die juridische bescherming zo ongelooflijk belangrijk en vaak noodzakelijk is. Te vaak wordt het slachtoffer als rancuneuze, jaloerse ex weggezet, en weet de narcist het zo te draaien dat hij als slachtoffer wordt gezien met alle gevolgen van dien. In rechtszaken wordt er van het slachtoffer verwacht het op te lossen en te communiceren. Als er kinderen in het spel zijn krijg je vaak te maken met een rechtssysteem dat er op gericht is om beide ouders te betrekken bij de opvoeding. Dit systeem houdt alleen geen rekening met de narcistische ouder en de verwoestende schade die deze kan aanrichten, mede omdat er ook niet aan waarheidsvinding wordt gedaan”.

Informeren
Stefanie hoopt met haar boek mensen te kunnen informeren en te laten zien dat het misbruik vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld is. Daarnaast wil ze dat men weet dat het iedereen kan overkomen. Het is niet perse die ene ‘laagopgeleide vrouw’ uit een volksbuurt. Het komt overal, in elke laag van de bevolking, voor en het kijkt niet naar je opleidingsniveau of achtergrond. ‘Ga toch weg bij die man’ of ‘Zet er gewoon een streep onder’ zijn zinnetjes die vaak erg makkelijk gezegd worden, maar simpel is het volgens Stefanie niet. “Binnen no time zitten deze mensen onder je huid.. Het trauma draag je de rest van je leven mee. Er zal uiteindelijk een korst op de wonden komen, maar de littekens zijn blijvend. Zit jij in een situatie waarin je meer informatie of hulp kan gebruiken? Kijk eens op de site van http://www.ladyslinked.nl”, want moeizame wegen leiden vaak naar prachtige bestemmingen, vergeet dat nooit!’

Het boek is te bestellen via http://www.stefaniekruizinga.nl en te koop bij Diana’s Hobby Paleis aan de Oudestraat in Neede.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Hond Melbo vermist in Neede
NEEDE - Wie heeft Melbo gezien? De hond wordt sinds gisteravond vermist vanuit Neede. Heb je Melbo gezien? Neem dan contact op met 06-50901816 UPDATE......
Lees verder »

Hardloopclinic bij EGVV in Gelselaar
GELSELAAR - Na een jaar waarin er geen clinics mogelijk waren door het Coronavirus is EGVV blij dat ze iedereen weer  mogen uitnodigen om mee te......
Lees verder »

Wandelen in Borculo voor volwassenen en senioren
BORCULO - Donderdag 19 augustus organiseert de Sportfederatie Berkelland in samenwerking met Yvonne Beltman een wandeling. Yvonne geeft een zogenoemd......
Lees verder »

TONK is verruimd en kan nog aangevraagd worden tot 31 oktober 2021
BERKELLAND - De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een tegemoetkoming die bedoeld is voor inwoners van de gemeenten Berkelland, ......
Lees verder »

Dame op scootmobiel gezocht in verband met aanrijding in Borculo
BORCULO - Op donderdag 29 juli omstreeks 11.15 uur heeft er een aanrijding plaatsgevonden met een scootmobiel in Borculo. Het slachtoffer heeft geen ......
Lees verder »

Gemeentehuis in de vakantieperiode op woensdagavond gesloten
BERKELLAND - Op 4 augustus, 11 augustus en 18 augustus is de Publiekswinkel van het gemeentehuis in Borculo ’s  avonds gesloten. U kunt dan tuss......
Lees verder »

Vrije inloop vaccinatielocaties Borculo en Lichtenvoorde
BORCULO - Deze week kan iedereen zonder afspraak een coronavaccinatie halen op de vaccinatielocaties van GGD Noord- en Oost-Gelderland in Borculo en ......
Lees verder »

Ruurlo spaart bij Plus Stam 400 euro voor Westerborkproject
RUURLO - De statiegeldflessenactie bij supermarkt Plus Stam voor Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo heeft in de afgelopen drie maanden vierho......
Lees verder »

Puzzelwinnaars doolhof Ruurlo
RUURLO - De jongste bezoekers aan de Ruurlose doolhof kunnen een woordpuzzel oplossen. Meisjes en jongens tot en met twaalf jaar mogen hieraan deelne......
Lees verder »

Kinderen maken kunst met kruiden
EIBERGEN - Kunstenares Hilde Grooters uit Eibergen gaat zondag 8 augustus in de Kruidenhof in Eibergen met kinderen keramiekkunst maken. Kinderen gaa......
Lees verder »

Engelse Mijlenloop op zondag 19 september
HAAKSBERGEN – Haaksbergen mag zich op zondag 19 september opmaken voor een sportieve en gezellige dag. Dan vindt namelijk de traditionele Engelse Mij......
Lees verder »

Kunstkring: workshops, gipsyjazz en exposities
RUURLO – De Kunstkring Ruurlo heeft voor augustus weer verschillende activiteiten op het programma staan. Workshop glasfusie Zaterdag 21 augustus van......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

NUB TV

Vanaf nu online: Het nieuwe platform Uit In Neede


NEEDE – Met Uit In Neede is er vandaag een platform gelanceerd, in de vorm van een uitagenda, voor de oude gemeente Neede (Neede, Rietmolen, Noordijk en Lochuizen), waarmee organiserende partijen de mogelijkheid krijgen om al hun activiteiten met de lokale gemeenschap te communiceren en onderling op elkaar af te stemmen. Ook biedt Uit In Neede accommodatiebeheerders een plek om extra zichtbaarheid en naamsbekendheid te creëren voor zijn (verhuurbare) accommodatie. Tot slot maken de initiatiefnemers het voor de lokale gemeenschap inzichtelijk waar en wanneer de leukste activiteiten in de buurt plaatsvinden. Kortom, het platform Uit In Neede is vanaf vandaag dé plek voor het stimuleren van samenkomst, ontmoeting en ondernemerschap.

Rijk aanbod
De voormalige gemeente Neede heeft een rijk aanbod van verschillende instanties, verenigingen, stichtingen en horeca welke allemaal één doel voor ogen hebben; de aantrekkelijkheid, leefbaarheid en het woongenot vergroten voor nu, maar ook richting de toekomst. “Dit uit zich in talloze en succesvolle activiteiten waardoor we met elkaar kunnen genieten van al het moois wat oud gemeente Neede te bieden heeft”. Zegt Jan Willem Wensink, een van de initiatiefnemers. “Door middel van dit nieuwe platform tracht Uit in Neede om alle activiteiten en accommodaties nog beter te kunnen coördineren, de zichtbaarheid te vergroten bij een breder publiek en de samenwerking tussen de verschillende partijen te verbeteren. Het aanbod binnen het platform komt uitsluitend van instanties, verenigingen, stichtingen en horeca die een verhuurbare accommodatie ter beschikking hebben en/of een activiteit organiseren. Via een eigen login kunnen zij hun aanbod kenbaar maken”.

Filteropties
Tijdens de bouw van de website is er veel aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid, waardoor deze geschikt is voor gebruik op een computer, tablet en mobiele telefoon. Bij het bezoeken van de website kan er gebruik gemaakt worden van simpele filteropties. Vervolgens kunnen activiteiten rechtstreeks opgeslagen worden in de agenda en daarnaast is het delen van de activiteiten via Whatsapp, Facebook of E-mail ook mogelijk. Organiseer jij activiteiten of heb je een verhuurbare accommodatie? Meld je dan aan via [email protected]  Zodat Neede ‘met mekare en veur mekare’ een goed gevuld platform kan realiseren voor alle inwoners van oud gemeente Neede”.

Uit In Neede – Alle activiteiten en accommodaties op één platform.  http://www.uitinneede.nl

 

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »