Gelselaar schittert met eeuwenoude putten


GELSELAAR – Bentheimer waterputten zijn cultureel erfgoed van grote waarde. Ze komen voor in het gebied tussen Winterswijk en Schoonebeek, aan weerzijden van de grens. Maar nergens staat er zo’n zeer oud jaartal op als in Gelselaar. Voor Stokkink 1575 (oudste gave bouwwerk binnen het beschermd dorpsgezicht) en voor Winkels 1579. Onbegrijpelijk genoeg is de oudste van rijkswege nog altijd onbeschermd.
Van levensbron tot tuindecoratie
Arend J. Heideman, die woont op Stokkink, verrichtte wereldwijd de enige grote studie naar dit erfgoed en publiceerde er in 2005 een zeer gewild boek over: Bentheimer putten; Van levensbron tot tuindecoratie. Het leidde ook tot herstel hiervan en plannen hiervoor. De Stichting Bie Winkels in Gelselaar ontleende vorig jaar aan deze putten het thema ‘bron’ voor een populair poëziefestijn. Over de letteroogst informeert een film op het blog www.appeldag.blogspot.com. Het leverde ook prachtige regels op over de twee putten met de verreweg oudste jaartallen erop.

Bijschrift illustraties Arend J. Heideman: Gedicht bij Bentheimer put voor boerderij Winkels en reekalf bij put voor Stokkink.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven