Inzicht in cijfers en financiën sociaal domein Berkelland 2020


BERKELLAND – De gemeenteraad van Berkelland heeft ingestemd met de verantwoordingsrapportage sociaal domein 2020. Ook is besloten om projecten van het uitvoeringsprogramma Samen Denken Samen Doen een vaste plek te geven in het beleid van het sociaal domein. Het gaat dan om de inzet van de praktijkondersteuners huisartsen Jeugd en de online sociale kaart Berkellandwijzer.nl. En er is jaarlijks geld beschikbaar voor de activiteiten van het Preventie Platform Jeugd en Inhuis Steungezinnen.

Een overzicht van de inhoudelijke en financiële ontwikkelingen
Met de verantwoordingsrapportage 2020 geeft het college van de gemeente Berkelland een overzicht van de inhoudelijke en financiële ontwikkelingen in 2020 binnen het programma ‘Zorg voor wie dat nodig heeft’. Binnen dit programma werkt Berkelland aan het bieden van en zorg voor mensen die dat nodig hebben. We zetten in op preventie en op zorg die zo licht is als mogelijk en zo zwaar als nodig. Wij willen zoveel mogelijk voorkomen dat een hulpvraag uitgroeit tot een zorgvraag.

Wethouder Gerda ter Denge (foto)
“2020 was voor ons allemaal een bijzonder jaar. Dat is ook te zien in de cijfers en inzet van ondersteuning en hulp in Berkelland. En dat maakt het dat deze verantwoordingsrapportage niet te vergelijken is met eerdere jaren. Vast staat dat corona effect heeft gehad op ons allemaal. Het zal alleen nog enige tijd duren voordat zichtbaar wordt wat die gevolgen precies zijn op de hulp- en ondersteuningsvragen die Voormekaar gaat krijgen.”

Enkele cijfers uit de verantwoordingsrapportage 2020
Binnen het programma ‘Zorg voor wie dat nodig heeft’ werkt de gemeente Berkelland dagelijks aan het bieden van passende zorg en ondersteuning volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Om een beeld te geven waar we het dan over hebben, enkele bedragen en cijfers uit 2020:

  • 2513 inwoners hebben gebruik gemaakt van een Wmo voorziening
  • 1058 inwoners hebben gebruik gemaakt van een Jeugdhulp voorziening
  • De grootste kostenpost binnen de Wmo blijft huishoudelijke ondersteuning en verzorging, waarmee 1608 inwoners zijn ondersteund
  • Binnen Jeugdhulp is hulp met verblijf de grootste kostenpost, waarmee 70 jonge inwoners geholpen konden.

Er is ruim €26,1 miljoen uitgegeven aan onder andere hulp en ondersteuning binnen Wmo en Jeugd, uitvoeringskosten, loonkosten en het uitvoeringsprogramma Samen Denken Samen Doen. Het sociaal domein is daarmee binnen de begroting gebleven (met een klein voordeel van €23.000). Een gedeelte van de dekking is afkomstig uit de reserve omdat de middelen die vanuit het rijk beschikbaar worden gesteld, niet voldoende zijn.

Evaluatie uitvoeringsprogramma Samen Denken Samen Doen
Naast de cijfers op zorggebruik en financiën is het uitvoeringsprogramma Samen Denken Samen Doen geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie neemt Berkelland de volgende projecten vanaf 2022 op als vast onderdeel van het regulier beleid:

  • Inzet Praktijkondersteuner Jeugd (€135.000)
  • Berkellandwijzer, de online sociale wegwijzer in Berkelland (€25.000)
  • Deelname Inhuis Steungezinnen (gezinnen helpen gezinnen) (€20.000)
  • Deelname Preventie Platform Jeugd, gericht op opvoeden en opgroeien (€50.000)

Gerda ter Denge: “Binnen deze projecten draait het om preventie, om dichtbij en laagdrempelig te zijn en om laagdrempelige ondersteuning. Deze projecten hebben de afgelopen jaren laten zien dat zij daarmee van meerwaarde zijn. Dat is wat we willen, zodat de zorg voor inwoners die dat nodig hebben, voorop blijft staan in Berkelland. Ik ben dan ook blij dat de gemeenteraad van Berkelland heeft ingestemd en we deze projecten op kunnen nemen tot ons regulier beleid.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven