Landgoed De Witte Hoeve, midden in de natuur en bossen van Ruurlo


RUURLO – Net buiten Ruurlo ligt verscholen in het groen Landgoed De Witte Hoeve. Het landgoed wordt bewoond door Linda Croes en Marc Citroen. Op het landgoed aan de Haarweg zijn onder andere een prachtige kruidentuin, een boomgaard met meer dan zeventig fruitbomen, een moestuin en vlindertuin met prachtige kleuren bloemen aangelegd.

De kruidentuin
De kruidentuin is ingedeeld in verhoogde perken, zo is er onder andere een vak met keukenkruiden een vak met verfkruiden een vak met medicinale kruiden en een vak met theekruiden.

Seizoenen
Elk seizoen heeft zijn eigen kruiden, zo is er in het voorjaar het bieslook, kervel en de zuring die ons veel vitamine C geven. In de zomer hebben we verfrissende kruiden zoals basilicum en munt. In de herfst hebben we kruiden zoals tijm en salie die onze gerechten een mooie smaak geven. En in de winter gebruiken we vaak de gedroogde kruiden die ons warmte geven zoals rozemarijn en salie die we dan in onze ovenschotels doen.

Kruidenwerkgroep
Enkele jaren geleden toen de kruidentuin werd aangeplant hebben Marc en Linda een kruidenkring opgericht. Een groep vrijwilligers die samen de tuin onderhouden en van de kruiden ook nuttige producten maken, zoals een wonderzalf, lippenbalsem, theemengsels maar ook een insectenspray of een slaapelixer. Een proces van samen doen en samen leren.

Vlindertuin
Vlinders worden bedreigd en zien we steeds minder. Daarom is er op de Witte Hoeve een grote vlindertuin aangelegd, die moet uitgroeien tot een oase voor vlinders. Er zijn luwtegebieden gemaakt door schermen van gevlochten wilgentenen te plaatsen en er zijn drink- en voederplaatsen gemaakt. De vlindertuin trekt steeds meer insecten aan, zoals vele soorten bijen en vlinders zoals de koninginnenpage.

De boomgaard
Op het landgoed zijn vele fruitbomen aangeplant. Dit omdat een boomgaard de leefomgeving is voor vele broedvogels, zoogdieren en insecten. De boomgaard wordt gebruikt om te schuilen en vele insecten zullen er overwinteren. In het voorjaar is er de bestuiving en bevruchting, en in het najaar ruimen insecten het rotte fruit op.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven