Nieuwbouw Staring College Borculo gestart


BORCULO – Onlangs is Kleissen gestart met de nieuwbouw van het Staring College in Borculo. Op een nieuwe locatie nabij de sportvelden wordt een compleet nieuwe energieneutrale school gerealiseerd. Een unilocatie, die de twee bestaande locaties samenvoegt. Deze plek biedt daarnaast veel mogelijkheden tot samenwerkingen met verenigingen. De realisatie gebeurt onder leiding van projectmanager Emiel Ooms, die dit project als een aanwinst voor de omgeving ziet. “We onderzoeken of we de opgewekte energie kunnen leveren aan de omgeving, in de periodes dat de school zelf geen energievraag heeft.”

Van twee naar één
Het nieuwe schoolgebouw moet de twee huidige locaties van het Staring College samenvoegen. Het nieuwe pand wordt 4140 m2 groot. De nieuwe locatie is brede instroom (jaar 1+2) en bovenbouw vmbo basis/ kader/ mavo+ (=gl). Naast de algemene vakken worden er ook praktijkvakken gegeven. Emiel vertelt: “Het Staring College werkt volgens het ‘zichtbaar leren’-principe, waarbij het eigenaarschap van het leren zoveel mogelijk bij de leerlingen ligt.” Ook koppelt de school praktijkvakken aan het lokale bedrijfsleven. “Bedrijven uit de omgeving geven op het Staring College praktijklessen, waardoor school en bedrijf een aanvulling voor elkaar zijn.”

 

Samen staan we sterk
Bijzonder aan dit project is dus ook dat de school een mooie aanwinst is voor de omgeving. “Het gebouw is energieneutraal; we maken dus energie. Momenteel onderzoeken we of we deze energie kunnen leveren aan de omgeving, zoals de naastgelegen sportvelden, in de periodes dat de school zelf geen energievraag heeft (bijvoorbeeld in de vakanties/avonduren). De gemeente Berkelland onderhoudt daarnaast contacten met alle betrokken verenigingen en heeft samen met hen een brede visie gemaakt voor Campus De Wildbaan, zoals het terrein inmiddels heet.” Eind mei is gestart met de eerste ontwerpsessies van het gebouw, samen met architectenbureau DAT uit Tilburg, DWA uit Rijssen als installatieadviseur, ICS als onderwijsdeskundige en de toekomstige gebruikers. “De architect heeft een visie gegeven voor het voorlopig ontwerp”, vertelt Emiel. “Nu denken we na over welke volumes waar moeten komen in het gebouw en worden de eerste keuzes gemaakt in het materiaalgebruik.” De nieuwe school zal voldoen aan de eisen van een Energie Neutraal Gebouw (ENG), passend in de realisatie van de ambitie ‘Energie Neutraal Berkelland 2030’. Het installatieconcept voor deze ENG-school wordt in deze fase uitgedacht.

Onderscheidende factor
Kleissen heeft in het gunningstraject voor haar opdracht een onderscheidende factor ingezet. “Om te laten zien wat onze invulling van duurzaamheid is, hebben we een video gemaakt en deze laten zien tijdens de presentatie. Dat onderscheidde ons van andere indieners. Het heeft ons de maximale score opgeleverd voor het onderdeel Kwaliteit.” Emiel is dan ook trots op dit project. “Het is een intensief, maar vooral mooi traject. En uiteraard doe ik dit niet alleen. Bij Kleissen geloven we in samenwerking, dus dit project doe ik samen met Eugenie Knaap en Jorrit Nijland.” Naar verwachting zal het schoolgebouw in het schooljaar 2023-2024 in gebruik worden genomen.

Foto: DAT Architecten

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven