Offerfeest in de Oude Mattheüs in Eibergen


EIBERGEN – Dinsdag 20 juli vierden de moslims de start van het Offerfeest. In Eibergen zijn deelnemers en projectmedewerkers van het project Samen Berkelland en de betrokken vrijwilligers op deze dag bij elkaar gekomen om dit feest te vieren. De Oude Mattheüs had haar deuren geopend voor deze speciale gelegenheid. Het feest was alleen toegankelijk voor de vrouwelijke deelnemers, vrijwilligers en betrokkenen. Het decor van de Oude Mattheüs en de afgespeelde gesproken tekst uit de Koran vormden samen een bijzonder ontvangst.

Samen Berkelland
De vrouwelijke deelnemers van Samen Berkelland, veelal van Syrische afkomst, hebben tijdens de bijeenkomst vertelt wat zij vieren met het Offerfeest en laten zien hoe dit feest vanuit traditie gevierd wordt. De groep kwam tot de conclusie dat veel gebruiken lijken op de manier waarop in Nederland feesten worden gevierd. Zo wordt door Moslims in sommige gebieden een kermis van 4 dagen aan het Offerfeest gekoppeld. En is lekker uitgebreid eten en mooie kleding dragen, zoals in Nederlandse gebruiken ook met Kerst gedaan wordt, ook een belangrijk onderdeel van het Offerfeest.

Traditionele gerechtjes
Iedere bezoeker had gezorgd voor wat lekkere hapjes, zodat we ook van elkaars traditionele gerechtjes konden proeven. Onder de hoofddoeken kwamen tevens mooi opgemaakte dames met feestelijke jurken en losse haren tevoorschijn en werd er flink gedanst! Het was bijzonder om elkaar op deze bijzonder manier te ontmoeten en met elkaar te kunnen spreken. Het programma Samen Berkelland is gericht op vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders), die verder willen werken aan hun netwerk en taalvaardigheid.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven