Omgevingsvisie voor Berkelland in voorbereiding


BERKELLAND – De gemeente Berkelland werkt aan een Omgevingsvisie. Landelijk is bepaald dat gemeenten een Omgevingsvisie moeten maken, vanwege de nieuwe Omgevingswet. De visie geeft antwoord op de vraag hoe Berkelland er over 10 tot 20 jaar uit moet zien. “Daarvoor hebben we de afgelopen periode ook veel inwoners gesproken en is er een enquête gehouden”. Een update.

Enquête onder inwoners
Het inwonerpanel ‘Berkelland Spreekt’ is begin van het jaar uitgenodigd om een enquête in te vullen. Ook inwoners die niet in het panel zaten konden meedoen, ongeveer vijftig inwoners maakten van die gelegenheid gebruik. In totaal hebben 579 mensen meegedaan. Op de vraag wat drie belangrijke onderwerpen voor de toekomst zijn, stond ‘voorzieningen en woningen voor verschillende doelgroepen’ met stip op 1. Daarna kwamen ‘veel groen en ruimte om te bewegen’ en de ‘leefbaarheid van de kernen’. Het meest van belang vonden inwoners dan ook dat Berkelland een aantrekkelijke en rustige plek blijft om te wonen en te genieten van de leefomgeving. Tot slot vinden inwoners het belangrijk dat de gemeente ideeën en initiatieven vanuit de samenleving als uitgangspunt neemt.

Gesprekken met vertegenwoordigers
“Naast de enquête hebben we samen met de raadswerkgroep Omgevingswet ook gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de kernen en het buitengebied, zoals de dorpsbelangenorganisaties. Zij hebben aangegeven wat zij als vertegenwoordigers belangrijk vinden voor de toekomst van hun eigen omgeving en die van Berkelland in het algemeen. Ook daar kwamen thema’s als wonen en leefbaarheid vaak aan bod.”

Vervolg proces
De volgende stap in het proces is om alle opgehaalde informatie uit de samenleving samen te brengen met de vraagstukken waar de gemeente Berkelland de komende jaren ook aan moet werken. Bijvoorbeeld nieuw beleid vanuit het Rijk en de provincie voor de woningbouwopgave of het stikstofprobleem. Of denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering en ontwikkelingen in de landbouw. Na de zomer van 2021 (oktober-november) gaan we weer in gesprek met vertegenwoordigers van de kernen, het buitengebied en belangenorganisaties. Dan spreken we elkaar over de kwaliteiten en gewenste ontwikkelingen van Berkelland. Waar leggen we de prioriteiten? Hoe gaan we om met verschillende belangen? De Omgevingswet is een half jaar uitgesteld en gaat op 1 juli 2022 in. Het komende jaar stellen we met alle verzamelde informatie een ontwerp Omgevingsvisie op en wordt deze ter inzage gelegd. Iedereen kan daar vervolgens op reageren. Eind 2022 hoopt de gemeente haar Omgevingsvisie vast te kunnen stellen. Als de Omgevingsvisie klaar is, kan de gemeente beoordelen welke ideeën en initiatieven uit de samenleving passen bij ons toekomstbeeld, en welke niet.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven