Stichting Blijdschap Voor de Dieren (BVDD) springt in de bres voor houders van huisdieren en kleine boerderijdieren


GEESTEREN – Sinds de oprichting van stichting BVDD in 2019 heeft Frank Dogterom (woonachtig in Geesteren en oprichter en voorzitter van de stichting) een enorme hoeveelheid activiteiten gerealiseerd namens de stichting. Stichting BVDD is opgericht met als doel om dieren in nood, en daarmee de eigenaren/houders van dieren, te ondersteunen die in bijzondere omstandigheden verkeren. Omstandigheden door bijvoorbeeld opname in een ziekenhuis of verzorgingshuis, financiële problematiek, reclassering, dak-/thuisloosheid, overlijden etc.

‘Mensen worden blijer als ze een huisdier kunnen hebben en behouden. “Blijdschap voor dieren” betekent welzijn voor dieren. En daarmee draagt het bij aan welzijn voor mensen.  Bij problemen kunnen mensen hulp vragen aan stichting BVDD. Wij kunnen ondersteunen met een dierenbuddy (bijvoorbeeld voor het uitlaten van een hond, het verschonen van een kattenbak of het voeren van boerderijdieren), tijdelijke plaatsingen (gastgezinnen), herplaatsingen (adoptiegezinnen) en het verstrekken van dierenvoedselpakketten.  Wij beschikken over uitgebreide kennis en ervaring om te begeleiden in diverse vormen van problematiek rondom mens-dier. Indien nodig consulteren wij deskundigen uit ons netwerk.’  Frank Dogterom


Minima helpen met een dierenvoedselpakket.
Tijdens de COVID-19 pandemie werd voor BVDD nog zichtbaarder hoeveel schrijnende situaties er zijn onder houders van een huisdier of boerderijdier. Enerzijds door het (tijdelijk) wegvallen van voldoende inkomsten bij houders van dieren en anderzijds door het (tijdelijk) stopzetten van activiteiten van andere dierenwelzijnsorganisaties vanwege het besmettingsrisico met COVID-19. Frank Dogterom heeft daarop het initiatief genomen om landelijk houders van dieren te ondersteunen door het verstrekken van gratis dierenvoedselpakketten. In verband met de COVID-19 pandemie is het niet meer mogelijk om de pakketten zelf op te halen. De pakketten worden aan huis bezorgd en de bezorgkosten bedragen € 10,- Het initiatief is uitsluitend gericht op minima en op mensen die onder bewind staan of in financieel noodweer verkeren en daar hulp bij krijgen van een financiële professional. Voorwaarde voor het verkrijgen van een dierenvoedselpakket is dat geen gebruik gemaakt kan worden van een dierenvoedselbank. Pakketten kunnen eenmalig online worden aangevraagd via de website van BVDD. De BVDD hoopt hiermee te voorkomen dat mensen die het al zwaar hebben ook nog hun geliefde huisdier kwijtraken doordat ze niet voldoende middelen hebben om hun dier te verzorgen. In gemeente Berkelland kunnen mensen een aanvraag doen via o.a. Stadsbank Oost Nederland.

De rol van bewindvoerders en financiële professionals bij dierenvoedselpakketten
Sinds begin dit jaar is de BVDD bij bewindvoerders en financiële professionals in beeld die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie. Horus, NBBI, NBPB en Zeker Energie (in totaal 2500 kantoren in NL) maken dat de aanvragen voor dierenvoedselpakketten een enorme vlucht hebben genomen. Inmiddels zijn er meer dan 1000 dierenvoedselpakketten uitgegeven. Het werk blijkt noodzakelijk en waardevol. Dat is enerzijds een opsteker en tegelijkertijd hoopt de BVDD dat in de toekomst minder gebruik gemaakt hoeft te worden van deze ondersteuning.

Dierenbuddy-project
Een andere activiteit van de BVDD is Dierenbuddy ä. Dit hulpproject heette voorheen ‘Wat nu?’ en is door Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn overgedragen aan de BVDD. Dierenbuddy is gericht op het bemiddelen tussen zorgvragers en zorgverleners. Het gaat hierbij om incidentele of tijdelijke verzorging of tijdelijke opvang van een dier. Bijvoorbeeld omdat er bij de houder van het dier geen gelden aanwezig zijn om zelf zorg in te kopen of omdat er sprake is van een bijzondere omstandigheid. Het is een uniek hulpproject waarbij mensen belangeloos en zonder vergoeding tijdelijk buddy willen zijn voor een dier van een ander.

Landelijk dekkingsgebied Dierenbuddy
Op dit moment heeft de BVDD 700 geregistreerde dierenbuddy’s verspreid over heel Nederland. Door het actief werven van dierenbuddy’s probeert stichting BVDD eind van dit jaar een landelijke dekking van 2000 buddy’s te realiseren zodat iedereen gebruik kan maken van een dierenbuddy. Vrijwilligers die zich aanmelden via de website doen dat geheel vrijblijvend en hebben geen enkele overeenkomst met de BVDD. De stichting bemiddelt alleen bij het zoeken naar een zorgverlener door het verstrekken van de bij haar bekende gegevens van zorgvragers. De hulpvrager en de Dierenbuddy maken samen afspraken. Mocht er nood aan de man zijn dan helpt stichting BVDD met het zoeken naar mensen die willen helpen met de verzorging van of het oppassen op een dier. Zowel voor een korte als langere periode.

Inzamelen van kleding voor stichting DierenLot
Sinds juni j.l. staat er op het industrieterrein aan de Hesselinkse Es 7-2 een oranje container van stichting DierenLot. U kunt daar kleding en schoeisel inleveren die voor recycling wordt aangeboden bij stichting DierenLot. De BVDD krijgt hier een kleine vergoeding per kilogram voor. BVDD is sinds begin 2020 beneficiant van Stichting DierenLot.

Vrijwilligers gezocht voor Stichting BVDD
Sinds juni 2021 heeft de BVDD een eigen magazijn op het industrieterrein van Borculo. Vanwege de explosieve groei is het nu alweer te klein en zoeken ze een grotere plek. De stichting zoekt daarnaast naar enthousiaste vrijwilligers die het magazijn in Borculo willen bemannen, die dierenvoedselpakketten willen samenstellen en/of dierenvoedselpakketten willen bezorgen. De BVDD beschikt binnenkort over een nieuwe op maat gemaakte elektrische bakfiets die voor diverse dierenwelzijnsdoeleinden beschikbaar gesteld is door DierenLot.  Ben je geïnteresseerd om een bijdrage te leveren als vrijwilliger? Meld je dan aan via de website van BVDD.

Help mee aan bevordering van dierenwelzijn en word voor 2,50 maanddonateur!
Het werk dat de BVDD samen met dierenliefhebbers doet is geheel op vrijwillige basis. Gelukkig ontvangt de stichting giften en donaties van particulieren en bedrijven. Sponsoren leveren doorlopend voer, snacks en speeltjes voor dieren. De BVVD is blij met deze ondersteuning! Om de BVDD succesvol te houden en verdere groei mogelijk te maken heeft zij donateurs nodig. Spreken de activiteiten en doelstellingen van de stichting je aan? Help dan mee en word donateur. Dat kan al vanaf € 2,50 per maand. Aanmelding kan via de button op de website . Alle giften komen ten goede van de dieren en dierenwelzijn. De BVDD beschikt over een CBF-keurmerk en ANBI-status. Over de inkomsten en uitgaven zegt Frank Dogterom het volgende: ‘We zijn volledig transparant over onze inkomsten en uitgaven. De actuele stand van zaken staat live op onze website.’

Volg de BVDD via Facebook
Het komende jaar zal de BVDD meewerken aan een aantal activiteiten waaronder de Hondenplons in Eibergen en een hondenwandeling in samenwerking met de Facebookgroep Hondenliefhebbers Achterhoek. In december komt er een landelijke kerstpakkettenactie.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven