Uniek vertaalproject Over de zwaluw bij poëziefestijn Gelselaar

Door Redactie op 01-07-2021


GELSELAAR – Een klein, maar populair poëziefestijn in het Achterhoekse dorp Gelselaar neemt met een uniek vertaalproject een hoge vlucht. Net als de zwaluw, die dit jaar het thema vormt. Plots bleken vele eeuwen omspannen. Ontdekt werd dat deze vogel ook al voorkwam in een zeer oud gedicht van Nederlandse bodem: het in het Latijn geschreven Over de zwaluw van Radboud van Utrecht, die nauw verbonden was met Oost-Nederland. Na meer dan duizend jaar inspireert hij tot een serie vertalingen uit de grondtaal. Naast de Nederlandse versie van ontdekker René Veenman wordt inmiddels ook vertaald naar het Achterhoeks, Twents en Gronings, Plattdüütsch en Duits. Leemtes in Nedersaksische vertalingen worden nog gevuld. Kroon op dit poëtische werk is de deelname van dichtende gymnasiasten in Groenlo.

Hoogtepunt op oktoberfeest en later publicatie
In eerste instantie worden enkele resultaten van het vertaalproject gepresenteerd op de slotmanifestatie van de poëziewedstrijden Nederlands en Nedersaksisch (zie www.appeldag.blogspot.com). Deze heeft plaats op zaterdag 9 oktober in het kerkje van Gelselaar. Hoofddoel van de organiserende projectgroep is te komen tot een bijzondere publicatie, die helpt dit Achterhoekse evenement verder te ontwikkelen. Met het oog hierop en om het uitzonderlijke karakter van het project kende de Stichting Fonds 1819 recent een substantiële bijdrage toe. Classicus Veenman schreef in jaargang 2005 van Madoc, tijdschrift over de Middeleeuwen, over Hebban olla vogala: “Het mogen dan de oudste dichtregels in de Nederlandse taal zijn, het is niet het oudste Nederlandse gedicht.” Na de keuze voor het met de geschiedenis van Gelselaar verbonden thema ‘zwaluw’ kwam zijn artikel in beeld. “Al veel eerder werden er in Nederland gedichten geschreven”, tekende Veenman op, “maar dan in het Latijn, de gangbare taal voor wetenschap en literatuur in de Middeleeuwen. Die Latijnse poëzie is veel minder bekend. Zo komt het dat het gedicht Over de zwaluw van Radboud van Utrecht alleen bekend is bij enkele geleerden die zich met het middeleeuws Latijn bezighouden, terwijl het zeer goede papieren heeft om als het oudste Nederlandse gedicht te mogen worden bestempeld.”

Door Duitser ontdekt in Vaticaanse bibliotheek
Tot de Duitse historicus Ernst Ludwig Dümmler in 1876 in een Duits tijdschrift publiceerde over het 44 regels tellende gedicht De hirundine (Over de zwaluw) was het gedurende lange tijd onbekend. Het werd aangetroffen in een Vaticaanse bibliotheek. In het kleine oeuvre van Radboud neemt Over de zwaluw een unieke plaats in, omdat het als enige niet aan een kerkelijk of religieus onderwerp is gewijd. Radboud werd geboren omstreeks het midden van de 9de eeuw, in de buurt van Namen. Toen in 899 bisschop Odilbold I van Utrecht overleed, volgde Radboud hem op. Hij resideerde niet in Utrecht, dat door de Vikingen was verwoest, maar in Deventer. Hij overleed in Ootmarsum op 29 november 917 en werd begraven in Deventer. De universiteit in Nijmegen is naar hem genoemd.

Uit een bezoek van ‘platschriever’ Gerrit Klaassen uit Goor aan de zwaluwenboerderij van projectcoördinator Arend Heideman in Gelselaar ontstond het idee voor een Twente vertaling. Zeer enthousiast sloten andere liefhebbers direct aan: Sander Grootendorst (Duits), Sebastiaan Roes (Achterhoeks) en Willem Tjebbe Oostenbrink (West-Gronings). Hij wierf spontaan een andere Groninger (Hogelandsters) en een Duitser (Ost-Freesk). Inmiddels zijn ook contacten gelegd met andere belangstellende Duitsers in de grensregio. Leerlingen (5e jaar Latijn) van het Marianum in Groenlo, onder leiding van docent dr. Ronald Blankenborg, ‘hertalen’ De hirundine nog in de laatste weken van dit schooljaar, “in een poging de poetic impact van het gedicht te vatten”. Poëzie, kunst, natuur en cultuur vloeien in het project samen. Dichter, journalist en natuurkenner Grootendorst werkt aan een essay over zwaluwen in de poëzie. Kunsthistoricus Jaap Nijstad verdiept zich in zwaluwen door de eeuwen heen in de kunst en Heideman beschrijft en fotografeert al jaren boerenzwaluwen in zijn achterhuis.

 

Foto’s: Bisschop Radboud, die in het Latijn over de zwaluw dichtte, op een muurschildering in de voormalige Broerenkerk in Zwolle, waarin nu boekhandel Waanders is gevestigd (Foto: Dries van den Akker s.j.) en boerenzwaluwen in boerderij Stokkink in Gelselaar (Foto: Arend J. Heideman).

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Hond Melbo vermist in Neede
NEEDE - Wie heeft Melbo gezien? De hond wordt sinds gisteravond vermist vanuit Neede. Heb je Melbo gezien? Neem dan contact op met 06-50901816 UPDATE......
Lees verder »

Hardloopclinic bij EGVV in Gelselaar
GELSELAAR - Na een jaar waarin er geen clinics mogelijk waren door het Coronavirus is EGVV blij dat ze iedereen weer  mogen uitnodigen om mee te......
Lees verder »

Wandelen in Borculo voor volwassenen en senioren
BORCULO - Donderdag 19 augustus organiseert de Sportfederatie Berkelland in samenwerking met Yvonne Beltman een wandeling. Yvonne geeft een zogenoemd......
Lees verder »

TONK is verruimd en kan nog aangevraagd worden tot 31 oktober 2021
BERKELLAND - De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een tegemoetkoming die bedoeld is voor inwoners van de gemeenten Berkelland, ......
Lees verder »

Dame op scootmobiel gezocht in verband met aanrijding in Borculo
BORCULO - Op donderdag 29 juli omstreeks 11.15 uur heeft er een aanrijding plaatsgevonden met een scootmobiel in Borculo. Het slachtoffer heeft geen ......
Lees verder »

Gemeentehuis in de vakantieperiode op woensdagavond gesloten
BERKELLAND - Op 4 augustus, 11 augustus en 18 augustus is de Publiekswinkel van het gemeentehuis in Borculo ’s  avonds gesloten. U kunt dan tuss......
Lees verder »

Vrije inloop vaccinatielocaties Borculo en Lichtenvoorde
BORCULO - Deze week kan iedereen zonder afspraak een coronavaccinatie halen op de vaccinatielocaties van GGD Noord- en Oost-Gelderland in Borculo en ......
Lees verder »

Ruurlo spaart bij Plus Stam 400 euro voor Westerborkproject
RUURLO - De statiegeldflessenactie bij supermarkt Plus Stam voor Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo heeft in de afgelopen drie maanden vierho......
Lees verder »

Puzzelwinnaars doolhof Ruurlo
RUURLO - De jongste bezoekers aan de Ruurlose doolhof kunnen een woordpuzzel oplossen. Meisjes en jongens tot en met twaalf jaar mogen hieraan deelne......
Lees verder »

Kinderen maken kunst met kruiden
EIBERGEN - Kunstenares Hilde Grooters uit Eibergen gaat zondag 8 augustus in de Kruidenhof in Eibergen met kinderen keramiekkunst maken. Kinderen gaa......
Lees verder »

Engelse Mijlenloop op zondag 19 september
HAAKSBERGEN – Haaksbergen mag zich op zondag 19 september opmaken voor een sportieve en gezellige dag. Dan vindt namelijk de traditionele Engelse Mij......
Lees verder »

Kunstkring: workshops, gipsyjazz en exposities
RUURLO – De Kunstkring Ruurlo heeft voor augustus weer verschillende activiteiten op het programma staan. Workshop glasfusie Zaterdag 21 augustus van......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

NUB TV

Vanaf nu online: Het nieuwe platform Uit In Neede


NEEDE – Met Uit In Neede is er vandaag een platform gelanceerd, in de vorm van een uitagenda, voor de oude gemeente Neede (Neede, Rietmolen, Noordijk en Lochuizen), waarmee organiserende partijen de mogelijkheid krijgen om al hun activiteiten met de lokale gemeenschap te communiceren en onderling op elkaar af te stemmen. Ook biedt Uit In Neede accommodatiebeheerders een plek om extra zichtbaarheid en naamsbekendheid te creëren voor zijn (verhuurbare) accommodatie. Tot slot maken de initiatiefnemers het voor de lokale gemeenschap inzichtelijk waar en wanneer de leukste activiteiten in de buurt plaatsvinden. Kortom, het platform Uit In Neede is vanaf vandaag dé plek voor het stimuleren van samenkomst, ontmoeting en ondernemerschap.

Rijk aanbod
De voormalige gemeente Neede heeft een rijk aanbod van verschillende instanties, verenigingen, stichtingen en horeca welke allemaal één doel voor ogen hebben; de aantrekkelijkheid, leefbaarheid en het woongenot vergroten voor nu, maar ook richting de toekomst. “Dit uit zich in talloze en succesvolle activiteiten waardoor we met elkaar kunnen genieten van al het moois wat oud gemeente Neede te bieden heeft”. Zegt Jan Willem Wensink, een van de initiatiefnemers. “Door middel van dit nieuwe platform tracht Uit in Neede om alle activiteiten en accommodaties nog beter te kunnen coördineren, de zichtbaarheid te vergroten bij een breder publiek en de samenwerking tussen de verschillende partijen te verbeteren. Het aanbod binnen het platform komt uitsluitend van instanties, verenigingen, stichtingen en horeca die een verhuurbare accommodatie ter beschikking hebben en/of een activiteit organiseren. Via een eigen login kunnen zij hun aanbod kenbaar maken”.

Filteropties
Tijdens de bouw van de website is er veel aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid, waardoor deze geschikt is voor gebruik op een computer, tablet en mobiele telefoon. Bij het bezoeken van de website kan er gebruik gemaakt worden van simpele filteropties. Vervolgens kunnen activiteiten rechtstreeks opgeslagen worden in de agenda en daarnaast is het delen van de activiteiten via Whatsapp, Facebook of E-mail ook mogelijk. Organiseer jij activiteiten of heb je een verhuurbare accommodatie? Meld je dan aan via [email protected]  Zodat Neede ‘met mekare en veur mekare’ een goed gevuld platform kan realiseren voor alle inwoners van oud gemeente Neede”.

Uit In Neede – Alle activiteiten en accommodaties op één platform.  http://www.uitinneede.nl

 

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »