Veel openbare speeltoestellen in Berkelland weggehaald, gemeente legt uit waarom


BERKELLAND – In de afgelopen periode zijn veel openbare speeltoestellen door de gemeente Berkelland weggehaald. Daardoor ontstond de nodige commotie. In Berkelland zijn meer dan 100 plekken ingericht waar je in de openbare ruimte kan bewegen of spelen. Spelen, bewegen en ontmoeten is belangrijk. Kinderen leren allerlei vaardigheden, van fijne motoriek in de zandbak tot acrobatische toeren in wat hogere toestellen. En deze plekken hebben ook een belangrijke sociale functie in de buurten, voor jong en oud.

Veiligheid staat voorop
Alle toestellen worden 2x per jaar geïnspecteerd, om te kijken of ze nog veilig zijn. Als er reparaties nodig zijn, worden deze uitgevoerd. Soms komt het voor dat reparatie niet meer zinvol is, en het toestel wordt verwijderd. Er wordt dan gekeken of het toestel vervangen moet worden.

Beleidsplan spelen en bewegen in de openbare ruimte
In een beleidsplan wil de gemeente vastleggen hoe de komende jaren omgaan met spelen en bewegen in de openbare ruimte. “We willen meer uitdaging bieden, voor alle leeftijden, zodat op die manier jong en oud de mogelijkheid heeft om meer te bewegen. Uiteraard moeten de voorzieningen voldoen aan de officiële veiligheidseisen, en moeten ze goed te onderhouden zijn. Ook willen we dat kinderen met een beperking meer mogelijkheden krijgen om samen met de andere kinderen te spelen”.

Goede verdeling over wijken en kernen en plannen maken met inwoners
Er wordt ook gekeken naar de verdeling van de toestellen over de verschillende wijken en kernen. Voor speelvoorzieningen is het aantal kinderen per leeftijdsgroep dat in een wijk of kern woont, hiervoor de basis. “Zo kunnen we per speeltuin bekijken wat hier nodig is. Uiteraard worden bij grotere ingrepen, zoals de herinrichting van een speeltuin, ook de inwoners betrokken bij het maken van een plan”.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven