Wadi tegen wateroverlast en droogte


BERKELLAND – en wadi kun je eenvoudig omschrijven als laagte in het groen. In een wadi kan het regenwater na een flinke bui in de grond zakken. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte. Als het regent stroomt het water naar de wadi, daarna zakt het water langzaam in de bodem weg. Bij zon is een wadi droog. Tegenwoordig zie je wadi’s steeds vaker in tuinen en in de openbare ruimte om regenwater op te vangen. Een wadi kan allerlei vormen hebben. Er zijn wadi’s die bijna niet opvallen omdat het een grasveld is dat iets lager ligt dan de omgeving. Maar je kunt ook een wat diepere wadi met een mooie vorm maken, of de wadi inzaaien met bloemen of er waterbestendige planten in zetten. Als ondergrond is zand geschikt maar je kan het ook aanleggen met een grindlaag op de bodem. De omgeving van de wadi kun je zo inrichten dat het water naar de wadi toe kan stromen bij regen, bijvoorbeeld door het water van de bestrating naar het groen te laten stromen.

Maar hoe helpt een wadi het klimaat dan precies?
Allereerst door een plekje te vinden voor hemelwater, zodat het niet het riool in hoeft te gaan. Hierdoor kan de waterzuivering beter werken, en komt er minder en schoner water op de oppervlakte terecht. Op die manier draag je bij aan minder droogte, hitte en wateroverlast. Ook nodigt zo’n tijdelijk watertje insecten en waterdieren uit om even langs te komen.

Wil je aan de slag en zelf een wadi aanleggen?
Als je een grotere tuin hebt, is dit een mooie manier om bij te dragen aan het klimaat. Je kunt zo helpen om verdroging en wateroverlast te voorkomen. Je kunt een laagte in de tuin aanleggen, en bijvoorbeeld de regenpijp van het dak hier naar toe leiden. Let op: niet elke tuin is hiervoor geschikt. Controleer het door een aantal gaten van zo’n 30 centimeter diep te graven, vul die gaten met water en wacht even af. Als het water binnen 15 minuten wegloopt, kun je een wadi aanleggen.

Duurt het langer dan een uur?
Dan is een wadi niet verstandig. Dan duurt het te lang voor het water om weg te lopen. In Berkelland zijn er op verschillende plekken wadi’s aangelegd. Een voorbeeld hiervan is in Haarlo. De wadi ligt daar aan de westzijde van de bebouwde kom, tussen de wijk De Garver en het buitengebied. Ook in Eibergen bij een speelterrein aan het Traland is een wadi aangelegd.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven