Ontdekkingsfietstocht met sporen van het jamverleden in Neede


NEEDE – Aangezien de jammarkt dit jaar niet doorgaat in verband met covid19 heeft de TIP/VVV Neede een ontdekkingsfietstocht met sporen naar het jamverleden en andere ontdekkingen, zoals stapstenen in het Lankheet, dierenbegraafplaats, wapendroppingsplek, langs de fruitboomkwekerij en het retentiegebied in het Needse buitengebied, uitgezet.

Neede heeft een rijk jam-verleden. Meer dan honderd jaar geleden, in 1903, opende de Tuinbouwmaatschappij Gelderland aan de Stationsweg in Neede de jamfabriek. De fabriek werd in de volksmond ‘’n Jam’ genoemd. Tot in de crisisjaren, de jaren ‘30 van de vorige eeuw, hebben veel Achterhoekers hun brood verdiend in deze internationaal befaamde fabriek.
Maar nog voordat de jamfabriek er was, begon een zekere meneer Voerman in Rietmolen op kleine schaal met een fruitkwekerij voor aardbeien en bessen. Deze vruchten werden gebruikt om jam van te maken.

Wie meer wil ontdekken en door het prachtige coulisselandschap van Neede wil fietsen, kan op 18 augustus vanaf 10.00 uur terecht bij de TIP/VVV winkel in de Oudestraat 52c in Neede, waar de fietsroute van circa 35 kilometer voor 2 euro per persoon te koop is. Daarbij kan men een potje overheerlijke eigengemaakte jam voor 1,50 euro kopen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven